Η αθώωση του Παπακωνσταντίνου, η στενή φιλία με τον Βενιζέλο και οι περικοπές των συντάξεων

Η οικογένειά της διατηρούσε πάντα εξαιρετικές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚΕγινε ευρύτερα γνωστή από τη συμμετοχή της στο Ειδικό Δικαστήριο σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου το 2015, όπου ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετώπιζε τις κατηγορίες της νόθευσης δημόσιου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας, που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε σβήσει από τη «λίστα Λαγκάρντ» ονόματα συγγενικών του προσώπων.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όμως, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και σπουδές στη Γαλλία, την οποία χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ήταν μία από τους πέντε δικαστές που είχαν την άποψη ότι ο πρώην υπουργός έπρεπε να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών (!), προκαλώντας το κοινό αίσθημα για την απονομή δικαιοσύνης. Τελικά, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της νόθευσης δημόσιου εγγράφου, όμως το κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα, ενώ κρίθηκε αθώος για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, βεβαίως, προέρχεται από έναν εξαιρετικά οικείο στην κυρία Σακελλαροπούλου πολιτικό χώρο. Είναι γνωστό ότι η οικογένειά της διατηρούσε πάντοτε άριστες σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ίδια έχει μια εξαιρετική φιλία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πατέρας της, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, που διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και ήταν μέλος της σύνθεσης των ανωτάτων δικαστηρίων που δίκασε το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Ωστόσο, η κυρία Σακελλαροπούλου κατάφερε, τελικά, να αναρριχηθεί στην κορυφαία βαθμίδα και να γίνει πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2016, με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος λέγεται ότι την υποστήριξε με θέρμη. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως εκείνη την περίοδο είχαν επισκεφθεί το Μαξίμου δικηγόροι της Θεσσαλονίκης για να αποτρέψουν την επιλογή της, ακριβώς εξαιτίας της φιλίας που διατηρούσε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, φυσικά χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Η υπόθεση Παπακωνσταντίνου δεν είναι η μόνη μέσω της οποίας η σημερινή πρόεδρος του ΣτΕ έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα. Το 2015, για παράδειγμα, όταν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων, εκείνη είχε μειοψηφήσει εκφράζοντας διαφορετική άποψη. Αλλά και στα μέσα του 2019, όταν εκείνη ήταν πλέον πρόεδρος, κι ενώ το ΣΤ΄ Τμήμα προηγουμένως είχε κρίνει ως αντισυνταγματική την περικοπή του δώρου για τους δημοσίους υπαλλήλους, τελικά σε επίπεδο Ολομέλειας κρίθηκε ότι η απόφαση είναι συνταγματική, ξαφνιάζοντας και προκαλώντας τους πάντες.

Μοιάζει, επομένως, αμφίβολο προς το παρόν εάν η πρόταση του πρωθυπουργού θα καταφέρει να λειτουργήσει ενωτικά, ιδίως σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και τα εθνικά μας ζητήματα. Αλήθεια, η κυρία Σακελλαροπούλου έχει καταγεγραμμένες θέσεις επί των εθνικών μας θεμάτων; Κι αν ναι, ποιες είναι αυτές; Πώς θα διευθύνει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα