Απόλυτος «τσάρος» ο Πούτιν

Τα σχέδιά του για την επόμενη μέρα και οι παροχές της νέας κυβέρνησηςΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του παρουσίασε χθες ενώπιον της Δούμας ο νέος πρωθυπουργός της Ρωσίας, ο τεχνοκράτης με τη «μηδενική πολιτική εμπειρία» Μιχαήλ Μισούστιν, αφού με 383 ψήφους υπέρ (επί συνόλου 424) και 42 ψήφους «παρών», αλλά ούτε μία αρνητική ψήφο, έλαβε την έγκριση της υποψηφιότητάς του για το αξίωμα διαδεχόμενος στον θώκο τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. 

O άνδρας που πρότεινε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για το αξίωμα του πρωθυπουργού στη Ρωσία αναφέρθηκε στα σχέδιά του «να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου», να επιταχύνει το έργο της κυβέρνησής του που σχετίζεται με τις δημόσιες επενδύσεις, να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και να δομήσει ένα σταθερό σύστημα συνεργασίας με τις περιφέρειες της Ρωσίας.

«Χάρη στη μακροοικονομική σταθερότητα και στον πλεονασματικό προϋπολογισμό, διαθέτουμε όλους τους οικονομικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για να υλοποιηθούν οι στόχοι που έθεσε ο πρόεδρος, αρχίζοντας από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους» είπε χαρακτηριστικά ο Μισούστιν, ενώ προανήγγειλε ανασχεδιασμό της επιδοματικής πολιτικής, αλλά και της πολιτικής που θα στραφεί στην κοινωνία με στόχο να ενισχυθούν τα νοικοκυριά.

Επαφές

Σήμερα ο Ρώσος νέος πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Μεντβέντεφ, ωστόσο, όπως είναι λογικό, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται ξανά στον πραγματικό πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφερόμενος χθες στις προταθείσες από τον ίδιο συνταγματικές αλλαγές επισήμανε ότι, παρά τις αλλαγές, ο πρόεδρος πρέπει να έχει σημαντικές δικαιοδοσίες, που θα του δίνουν το δικαίωμα να απομακρύνει τους αξιωματούχους που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, όπως και εκείνους που έχουν πάψει να χαίρουν εμπιστοσύνης.

Όσο για την «επόμενη μέρα»; «(Ο Πούτιν) θέλει να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει “βασιλιάς Ηλιος”. Με ορισμένες μεγάλες και μικρές αλλαγές στο Σύνταγμα θέλει να μειώσει μελλοντικά τις εξουσίες του προέδρου. Κι αυτό δείχνει ότι ο Πούτιν ετοιμάζει την αποχώρησή του από την προεδρία» τόνισε χθες η Σάρα Πάγκουνγκ, αναλύτρια της γερμανικής DGAP σε θέματα που αφορούν τη Ρωσία, προσθέτοντας: «Ανεξάρτητα από το ποιος θα διαδεχθεί τον Πούτιν, δεν θα έχει τις ίδιες εξουσίες που έχει εκείνος».

Για τη Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια Μαρία Λίπμαν, ορισμένοι ήδη τον φαντάζονται ως υπέρτατο διαιτητή, υπεράνω των πολιτικών τριβών με μια θέση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, όπως έκανε ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ στο Καζακστάν, όταν έγινε το 2019 ένα είδος «πατέρα του έθνους», αφήνοντας την προεδρία «σ’ έναν υπάκουο πιστό του».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα