«Ηλέκτρα» διά χειρός Μπινιάρη

Σοφοκλής σε μετάφραση Γ. Χειμωνά στο Θέατρο Τέχνης

Ένα θεατρικό και μουσικό γεγονός αποτελεί η παράσταση «Ηλέκτρα», η οποία είναι βασισμένη στην ομότιτλη τραγωδία του Σοφοκλή και θα κάνει πρεμιέρα στις 23 Ιανουαρίου στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14, 210-3222464). Τη διασκευή, η οποία είναι βασισμένη στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, τη σκηνοθεσία και τη δραματουργία υπογράφει ο Αρης Μπινιάρης.

Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικού λόγου. Με όχημα τη μουσική, δημιουργούν μια δυναμική πλατφόρμα αναπαράστασης και αναδεικνύουν το συγκινησιακό πεδίο της αρχαίας τραγωδίας. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί συνθέτουν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς, μα πάντα επίκαιρης ιστορίας.

«Όσο οι πληγές της ματώνουν ακόμα, δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει. Ωσπου να στραγγιστεί εντελώς όλο το μαύρο σκοτάδι της νύχτας. Τα ατελείωτα τραγούδια της οργής θ’ ακούγονται συνέχεια από εκείνη. Για τον φόνο του πατέρα της. Του σκίσαν το κεφάλι με μια πέλεκυ. Η μάνα της κι ο άνανδρος ο εραστής της. Πώς να συζεί με τους φονιάδες; Πώς να αφήσει τη ζωή της να χαθεί; Πώς μια γυναίκα σαν εκείνη; Πώς αλλιώς να κάνει; Πώς θα φυτρώσει μέσα της ένα κλωνάρι αγαπημένο; Αν δεν αστράψει απάνω απ’ τους φονιάδες. Αν δεν μεσουρανήσει πάνω απ’ τους γελαστούς εχθρούς. Αμα δεν λύσει με ορμή το σκοτάδι. Πώς μια γυναίκα σαν εκείνη; Πώς αλλιώς να κάνει;» αναφέρεται στο πρόγραμμα της παράστασης.

Ερμηνεύουν οι Εβελίνα Παπούλια, Ελένη Μπούκλη, Λένα Μποζάκη, Δημήτρης Μανδρινός, Νίκος Τσολερίδης, Τάσος Κορκός, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Δώρα Ξαγοράρη, Κατερίνα Δημάτη, Αρης Μπινιάρης. Η μουσική σύνθεση είναι του Χρήστου Γεωργόπουλου, τα σκηνικά του Κωστή Καραντάνη, τα κοστούμια της Νίκης Ψυχογιού, την κίνηση επιμελήθηκαν οι Αρης Μπινιάρης και Ιωάννα Τουμπακάρη, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης. Μουσικός επί σκηνής, ο Χρήστος Γεωργόπουλος.