Ιστορική ανακάλυψη κατά του καρκίνου

Νέο είδος ανοσοκυττάρου εξοντώνει όλους τους όγκους και κάνει τους ερευνητές να μιλούν για κάτι «άκρως ασυνήθιστο»Μια τυχαία επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να αποδειχθεί ιστορικής σημασίας, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει στη θεραπεία όλων των ειδών καρκίνου. Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, δημιουργώντας -αν και είναι ακόμη νωρίς- την αισιοδοξία ότι ίσως στο μέλλον η ανακάλυψή τους αποδειχθεί ύψιστης σημασίας για τη θεραπεία του καρκίνου.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντριου Σιούελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας «Nature Immunology» ανέλυαν δείγματα από μια τράπεζα αίματος της Ουαλίας, αναζητώντας ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια, όταν βρήκαν έναν νέο τύπο Τ-κυττάρου, με σημαντικές αντικαρκινικές ικανότητες.

Το εν λόγω κύτταρο διαθέτει ένα άγνωστο έως πρόσφατα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα και να στρέφεται εναντίον τους αποκλειστικά, αγνοώντας τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμα σαφής στους επιστήμονες.

Οι εργαστηριακές μελέτες που ακολούθησαν έδειξαν ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα καταστρέφουν τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας.

Ο δρ Σιούελ δήλωσε ότι είναι «άκρως ασυνήθιστο» να βρίσκεται ένα κύτταρο με τόσες αντικαρκινικές δυνατότητες, γεγονός που δίνει ελπίδες ακόμα και για καθολική θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον. «Ηταν μια τυχαία ανακάλυψη. Κανένας δεν ήξερε ότι αυτό το κύτταρο υπήρχε. Η ανακάλυψή μας εγείρει την προοπτική μιας καθολικής θεραπείας για τον καρκίνο, ένα μοναδικό Τ-κύτταρο που θα είναι ικανό να καταστρέφει πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου στον πληθυσμό.

Εως τώρα κανένας δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν» τόνισε ο Βρετανός ανοσολόγος, ο οποίος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχουν άνθρωποι που, χάρη ακριβώς σε αυτό το είδος ανοσοκυττάρου, έχουν ήδη τέλεια ανοσία απέναντι σε οποιονδήποτε καρκίνο.

Οι πρώτες δοκιμές σε καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αναμένεται να αρχίσουν τον προσεχή Νοέμβριο, εφόσον οι επόμενες εργαστηριακές δοκιμές δείξουν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα