Ανησυχία για τον ιό από την Κίνα

Η επιδημία έφτασε και στην Αυστραλία! Πάνω από 300 τα ύποπτα κρούσματα, σε καραντίνα 922 ασθενείς στην Κίνα

Παγκόσμια είναι πλέον η ανησυχία για την επιδημία του μυστηριώδους νέου κοροναϊού στην Κίνα, που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο έξι ανθρώπων, ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 300. 

Περίπου τα 270 από αυτά βρίσκονται στην επαρχία Χουμπέι, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Βουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου οι Αρχές από τις 14 Ιανουαρίου έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν θερμόμετρα υπερύθρων για να ελέγχουν τους επιβάτες στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και σε άλλους σταθμούς επιβατών.

Η επιδημία, ωστόσο, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και σε άλλες κινεζικές πόλεις, με 15 κρούσματα στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πέντε στο Πεκίνο, πέντε στην ανατολική επαρχία Ζεζιάνγκ, δύο στη βόρεια πόλη Τιαντζίν και δύο στη Σανγκάη. Συνολικά 922 ασθενείς στην Κίνα βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε νοσοκομεία της χώρας, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όπως και ένα ύποπτο κρούσμα στην Αυστραλία και άλλο ένα στις Φιλιππίνες, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την εξάπλωσή του.

Για τον λόγο αυτόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας -που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως- προειδοποιεί ότι θα «πρέπει να αναμένουμε περισσότερα κρούσματα του ιού σε άλλα τμήματα της χώρας και πιθανόν και σε άλλες χώρες μέσα στις επόμενες ημέρες». Η ανακοίνωση του ΠΟΥ συνάδει και με το γεγονός ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν για τις διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς αυτή την εβδομάδα.

Στο μεταξύ, κινεζικές ταξιδιωτικές πλατφόρμες κρατήσεων, από την Trip.com έως τη Fliggy του ομίλου Alibaba, ανακοίνωσαν χθες ότι θα προσφέρουν δωρεάν ακυρώσεις για κρατήσεις που έγιναν για τη Βουχάν.

Οι εταιρίες ανέφεραν σε ξεχωριστή ανακοίνωση ότι η πολιτική αυτή θα αφορά και χρήστες που έχουν τεθεί σε καραντίνα ή έχουν διαγνωστεί με τον νέο κοροναϊό. Για την ιστορία, ο κοροναϊός πήρε τη συγκεκριμένη ονομασία εξαιτίας της διάταξης κάποιων πρωτεϊνών αυτού του τύπου ιών, που μοιάζει με κορόνα.

Ο Ρώσος υφυπουργός Υγείας Σεργκέι Κραγιεβόι δήλωσε ότι ο νέος κοροναϊός συνιστά απειλή για τον πληθυσμό της Ρωσίας.