«Έσβησε» η πνευματική κόρη του Καζαντζάκη

Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα μετά την απώλεια της κορυφαίας ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη – ΡουκΜεγάλη απώλεια για τον χώρο των γραμμάτων ο θάνατος της σπουδαίας ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ, η οποία άφησε χθες την τελευταία της πνοή σε ηλικία 81 ετών. 

Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες Ελληνίδες ποιήτριες, με πλούσιο ποιητικό και μεταφραστικό έργο και με πολλές βραβεύσεις. Εργα της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 10 γλώσσες και ποιήματά της περιλαμβάνονται σε πολλές ανθολογίες σε όλο τον κόσμο. Η ποιητική γραφή της, έντονα αναγνωρίσιμη, διακρίνεται από έντονη καταφυγή σε φανταστικές χώρες.

Η Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Γονείς της ήταν οι Γιάννης Αγγελάκης και Ελένη Σταμάτη, πνευματικός της πατέρας ο Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πατέρα της. Σπούδασε στην Αθήνα, στη νότια Γαλλία και την Ελβετία (πανεπιστήμιο Γενεύης). Ηταν διπλωματούχος της Σχολής Μεταφραστών και Διερμηνέων (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά). Μόλις στα 17 της χρόνια δημοσίευσε στο περιοδικό «Καινούρια εποχή» το ποίημά της «Μοναξιά» έπειτα από παρότρυνση του Νίκου Καζαντζάκη.

Από τότε άνοιξε ο δρόμος για την ενασχόλησή της με την ποίηση και τη μετάφραση. Το 1964 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Λύκοι και σύννεφα».

Το έργο της

Αρθρα της και δοκίμια για την ελληνική ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ είχε ασχοληθεί και με τη λογοτεχνική μετάφραση.

Είχε δώσει διαλέξεις και είχε διαβάσει ποιήματά της σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά (Harvard, Cornell, Dartmouth, N.Y. State, Princeton, Columbia κ.α.). Το 1962 τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο Ποίησης της Γενεύης, το 1985 με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το 2000 με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη από την Ακαδημία Αθηνών και το 2014 με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.

Συλλυπητήρια μηνύματα έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η Εταιρεία Συγγραφέων της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος.

Η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη στην Αίγινα. Θα ταφεί δίπλα στον σύζυγό της Ρόντνεϊ Ρουκ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα