«Έως εδώ! Θέλουμε πίσω τις ζωές μας»

Χιλιάδες κάτοικοι σε Λέσβο, Χίο, Σάμο βροντοφώναξαν κατά του εποικισμού
Πάνδημη διαμαρτυρία, νέκρωσαν τα νησια! Συμμετείχαν ακόμα και συριζαίοι

Η Θέση μας: Ξεσηκωμός κατά του εποικισμού

«Θέλουμε πίσω τα νησιά μας» βροντοφώναξαν οι κάτοικοι της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου χθες, στέλνοντας ένα αυστηρό και ηχηρό προειδοποιητικό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που έχουν γίνει αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, δεν πρόκειται να ανεχθούν τη δημιουργία και άλλων δομών για λαθρομετανάστες και πρόσφυγες. 

Οι χθεσινές μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Λέσβο, Χίο, Σάμο μάζεψαν πολύ περισσότερο κόσμο από ό,τι κομματικές εκδηλώσεις και ομιλίες τοπικών βουλευτών ή ακόμα και πολιτικών αρχηγών, κάτι που πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους όλα τα πολιτικά κόμματα. Οι κάτοικοι κατέκλυσαν τις κεντρικές πλατείες σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο. Στη Λέσβο η προκυμαία μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο «βούλιαξε» από τον κόσμο που κατέφθασε από κάθε γωνιά του νησιού.

Στη Χίο, στην ειρηνική και πρωτοφανή σε αριθμό συμμετεχόντων διαμαρτυρία, ανταποκρίθηκαν κάτοικοι όχι μόνο της πόλης, αλλά και από τα πιο κοντινά και απομακρυσμένα χωριά. Η κατάσταση που επικρατεί στα τρία μεγάλα νησιά, αλλά και σε άλλα μικρότερα, όπως η Λέρος, που δέχονται ασταμάτητα κατά κύματα μετανάστες και πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας, είναι τραγική.

Ο τουρισμός έχει μειωθεί, η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί, οι υποδομές των νησιών δεν μπορούν να υποστηρίξουν τους κατοίκους και τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό εισερχομένων.

Βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που διοργάνωσε τη χθεσινή διαμαρτυρία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς, ήταν το «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας». Φορείς και κάτοικοι απορρίπτουν το σχέδιο της κυβέρνησης για νέες δομές στα νησιά, ενώ ζητούνται ο άμεσος απεγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο, ο έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, η φύλαξη των συνόρων και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας.

Χθες τα τρία μεγάλα νησιά «παρέλυσαν», καθώς αποφασίστηκε από την Περιφέρεια, τους δήμους, αλλά και τους εμπόρους, τους επιχειρηματίες και τα σωματεία να γίνει αυστηρή γενική απεργία. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν λειτούργησαν, όπως και οι εφορίες, ενώ και οι εμπορικοί σύλλογοι επιτήρησαν αυστηρά όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις αν έβαλαν λουκέτο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα των εξοργισμένων νησιωτών. Με επίσημη δήλωσή του υποστήριξε: «Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών για τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση. Σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο».

To Kίνημα Αλλαγής στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το Μεταναστευτικό. Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να κρύβεται, καθώς «κανείς δεν δικαιούται να θυσιάσει τα νησιά». Στην πάνδημη διαμαρτυρία συμμετείχαν και σχηματισμοί που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, οι οποίοι διοργάνωσαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις, με διαφορετικό πλαίσιο αιτημάτων…

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και όλοι οι δήμαρχοι των νησιών έρχονται σήμερα στην Αθήνα, έχοντας στις αποσκευές τους την εικόνα των χθεσινών συγκεντρώσεων, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση για άμεσες λύσεις. Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η επίδοση του ψηφίσματος των συγκεντρώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στη Βουλή και στο υπουργείο Μετανάστευσης.

Λέσβος: «Βόμβες» για σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού με βρόμικο ρόλο του Σόρος

Νέκρωσε η πόλη της Μυτιλήνης χθες το πρωί, με καθολική συμμετοχή των καταστηματαρχών και των επιχειρηματιών εστίασης στην απεργία. Κλειστά ήταν τα πάντα και σε Καλλονή, Πάμφιλα, Μόρια, Παναγιούδα. Την απελπισία και την οργή των νησιωτών, που βιώνουν τις συνέπειες της παραμονής προσφύγων και λαθρομεταναστών, αποτυπώνουν οι δηλώσεις των τοπικών φορέων.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κων. Μουτζούρης, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση στη Μυτιλήνη. «Δεν θέλουμε καμία αποθήκη ψυχών. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω» είπε. Ο κ. Μουτζούρης στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο του ΟΗΕ από το 2000 για την ανάγκη μεταφοράς 250 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη.

Ο κ. Μουτζούρης είπε ότι υπάρχει «σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού», αναφερόμενος και στον επιχειρηματία Σόρος και τον ρόλο του, καθώς και «στην αιχμαλωσία της Ελλάδας από τη συμφωνία ”Δουβλίνο 2”». Παράλληλα υποστήριξε ότι «θέλουν να μας επιβάλουν άλλον τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία». Βέλη έριξε και κατά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, απαιτώντας έλεγχο στις δραστηριότητές τους. Τέλος, ζήτησε την πραγματοποίηση ενεργειών αποτροπής στα σύνορα. «Θέλουμε αποτροπή. Η πατρίς κινδυνεύει. Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας. Οχι άλλη δομή – κλείσιμο όλων των δομών» βροντοφώναξε ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης. Κλειστό ελεγχόμενο Κέντρο Ταυτοποίησης, μακριά από κατοικημένη περιοχή, και έλεγχο των ΜΚΟ ζήτησε ο πρόεδρος της Μόριας Γιάννης Μαστρογιάννης. «Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να διασύρεται διεθνώς για να κοιμούνται κάποιοι ήσυχοι στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη» υποστήριξε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρου στη συγκέντρωση για το Προσφυγικό.

Χίος: Βοηθήσαμε στην αρχή, αλλά τώρα κινδυνεύουμε…

Στη Χίο, σε μια πρωτοφανή για τα τοπικά δεδομένα συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, οι κάτοικοι του νησιού έστειλαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ζητώντας να ακυρωθεί η δημιουργία νέου hot spot στην ευρύτερη περιοχή του Αίπους, την άμεση αποσυμφόρηση, αλλά και το κλείσιμο του υπάρχοντος κέντρου, που πλέον φιλοξενεί πάνω από 6.500 άτομα -με ανώτερη χωρητικότητα τα 1.024-, πρόσφυγες και μετανάστες. Συγκλονιστική ήταν η ομιλία του αντιπεριφερειάρχη.

«Αγκαλιάσαμε με στοργή, περιθάλψαμε και απλώσαμε χέρι βοηθείας στα πρώτα κύματα αμιγώς προσφυγικών ροών που έβγαιναν στις ακτές μας. Ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Οταν όμως διαπιστώσαμε ότι διεθνή κυκλώματα εκμεταλλεύτηκαν τον προσφυγικό πόνο και επιχείρησαν να δώσουν το σύνθημα της ανεμπόδιστης μετακίνησης μεταναστευτικών πληθυσμών, αρχίσαμε να διακρίνουμε τους δύο ύψιστους κινδύνους, απειλητικούς πια για τη δική μας υπόσταση» είπε ο Παντελής Μπογδάνος.

«Αποφάσεις που θα διασφαλίσουν το σήμερα χωρίς να υποθηκεύουν το αύριο. Αποφάσεις και έμπρακτες λύσεις που θα θωρακίσουν τη ζωή στα νησιά» ζήτησε από την κυβέρνηση ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάμαρτζης, που επισήμανε ότι «το μεγάλο πρόβλημα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού είναι ένα μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά μας εδώ και χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις αρμοδιότητες και τη δύναμη των τοπικών μας κοινωνιών.

Είναι ένα πρόβλημα εθνικό και πανευρωπαϊκό. Ενα θέμα που δεν μπορεί με κανέναν τρόπο ούτε να αλλοιωθεί, αλλά ούτε και να αναλωθεί σε fake news. Ενα ζήτημα που αποτυπώνεται σε εκατομμύρια, σε ανθρώπινο πόνο, σε δυστυχία και ιστορική αδικία».

Σάμος: Να σωθεί ο τόπος και να ελεγχθούν οι ΜΚΟ

Το κεντρικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, «Θέλουμε πίσω τη ζωή μας», που διοργάνωσε τη χθεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυριάρχησε στη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου. Κύριο αίτημα της συγκέντρωσης, η άμεση μεταφορά των χιλιάδων μεταναστών στην ελληνική ενδοχώρα.

Πρώτος στο συγκεντρωμένο πλήθος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα samostimes.gr, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης, τονίζοντας ότι πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, καθώς η αντοχή και η υπομονή των Σαμιωτών έχουν εξαντληθεί. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του δημάρχου Δυτικής Σάμου Αλέξανδρου Λυμπέρη, ο οποίος δήλωσε με έμφαση ότι πρέπει να διαφυλαχτεί ο τόπος συνολικότερα και να ελεγχθεί ο ρόλος των ΜΚΟ.

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρινιώτη επέρριψε ευθύνες τόσο στη νυν όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί ακολουθούν την πολιτική εγκλωβισμού της Ε.Ε., φτιάχνοντας κέντρα-φυλακές, αδιαφορώντας, κοροϊδεύοντας και διαμορφώνοντας απαράδεκτες συνθήκες για τους κατοίκους και για πρόσφυγες – μετανάστες.

Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σταμάτης Φιλιππής ζήτησε τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών. «Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, που γλίτωσαν από την κόλαση των χωρών τους, και η Ε.Ε. με τις κυβερνήσεις τούς έχουν εγκλωβίσει στα νησιά και στη χώρα, σε μια άλλη κόλαση που δεν έχει τελειωμό, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τον πολιτισμό τους και τον ανθρωπισμό τους.

Αναμφισβήτητα, ο υπερπληθυσμός και όλη η κατάσταση δημιουργούν μεγάλα προβλήματα και στον ντόπιο πληθυσμό, αφού τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της Ν.Δ. έχουν μετατρέψει τα νησιά μας σε απέραντα στρατόπεδα συγκέντρωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έσπευσαν ακόμα και συριζαίοι

Έντονη κινητικότητα υπήρξε όλες τις προηγούμενες ημέρες και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις. Με ηλεκτρονική αφίσα, οι προοδευτικές αυτοδιοικητικές παρατάξεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των δήμων των νησιών καλούσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν, όπως και έγινε, στις συγκεντρώσεις.

Με κεντρικό σύνθημα «Σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, ντόπιων, αιτούντων άσυλο, επισκεπτών» και «Απαιτούμε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, καμιά νέα δομή στα νησιά μας και αναλογική ισοκατανομή σε όλη τη χώρα», εκπρόσωποι, αλλά και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Επίσης, με κοινή ανακοίνωση, οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Χίου και Σάμου σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό επιτίθενται στην κυβέρνηση και ζητούν άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

«Η απάνθρωπη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μας είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής ανεπάρκειας, αλλά και της ιδεοληπτικής εμμονής της Ν.Δ. να επιλέξει να διαχειριστεί το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, με τη λογική της τάξης και ασφάλειας, και του ξηλώματος όλων όσα έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγχρόνως, όμως, η απαξίωση της καθολικής άρνησης των τοπικών κοινωνιών καταντά προκλητική και είναι απτό δείγμα της αντίληψης και του σεβασμού των τοπικών κοινωνιών από τη Ν.Δ.» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα