Λείπουν 400 φάρμακα από την αγορά

«Καμπανάκι» φαρμακευτικών συλλόγων προς τον Βασίλη Κικίλια: «Η κατάσταση έχει ξεπεράσει πλέον κάθε προηγούμενο»Τo «καμπανάκι» κρούει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής στον υπουργό Υγείας, ώστε να ασχοληθεί άμεσα με το πολύ σοβαρό ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, στο οποίο δεν έχει δώσει ιδιαίτερη βάση, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζητήματα με την υγεία των πολιτών. 

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους, «πρώτη φορά τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη ανέρχονται περίπου στα 400 και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών». Επίσης τονίζουν πως «η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αρχίζει και δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, καθότι τα φαρμακεία μας αδυνατούν να καλύψουν τη συνήθη ζήτηση των ασθενών».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι φαρμακοποιοί της Αττικής επισημαίνουν το πρόβλημα, ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο φαίνεται πως αγνοεί τις επισημάνσεις τους, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. «Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, η Πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς» τονίζουν.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι μόνο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής που έχει κάνει τις συγκεκριμένες καταγγελίες. Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με παρεμβάσεις του στον Εθνικό Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και στο υπουργείο Υγείας, όσο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ακόμα μία παρέμβαση για το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων έκανε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικό Σύλλογος, με στόχο να αναδειχθεί η έκτασή του και να δοθεί λύση. Συγκεκριμένα, ζητά από τα μέλη του, εντός μίας εβδομάδας, να καταγράψουν τα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη για εύλογο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια ο ΠΦΣ θα καταρτίσει έναν συγκεντρωτικό κατάλογο ελλείψεων για όλη τη χώρα, ο οποίος θα αποτελέσει αποδεικτικό υλικό για την τεκμηρίωση του προβλήματος. «Οφείλει η Πολιτεία να κατανοήσει ότι οι ελλείψεις είναι μείζον θέμα για τους φαρμακοποιούς που καθημερινά αγωνιούν για την προμήθεια των φαρμάκων των ασθενών και ο ΠΦΣ είναι αποφασισμένος να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου για την επίλυσή του» καταλήγει ο σύλλογος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα