Νεοελληνική... τραγωδία με τους Δεσμώτες του Φαλήρου

Μενδώνη: «Ένα μεγάλο μέρος της μοναδικής ανασκαφής έχει χαθεί! Διασύρεται το υπ. Πολιτισμού από λόγους καθαρής ιδεοληψίας»

Την αναπομπή στο ΚΑΣ του ευρήματος των Δεσμωτών του Φαλήρου ζητεί η υπουργός Πολιτισμού. «Η εικόνα που εμφανίζει η ανασκαφή των Δεσμωτών είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Η ευθύνη είναι τεράστια. Διασύρεται το ΥΠΠΟ από λόγους καθαρής ιδεοληψίας. Το εύρημα, το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του» τονίζει σε έντονο ύφος η Λίνα Μανδώνη και συνεχίζει: «Το αποτέλεσμα μετράει και αυτό είναι η απραξία. Όχι μόνο για αυτά που κάνουμε, αλλά και για αυτά που δεν κάνουμε φέρουμε ακέραια την ευθύνη. Εχουν σημειωθεί ουσιαστικές παραλείψεις από το 2016 και το εύρημα βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση». 

Η μαζική ταφή αποτελείται από 79 σκελετούς σε τρεις σειρές. Για την προστασία τους χρησιμοποιήθηκε μία τέντα η οποία θα είχε διάρκεια ενός χρόνου, αλλά παραμένει να καλύπτει το σκάμμα έως σήμερα. «Πρέπει το ΚΑΣ να γνωμοδοτήσει για την τύχη του ευρήματος με τα σημερινά δεδομένα. Ολοι μιλάμε για την εξαιρετική προστασία που εξασφαλίζουμε, αλλά αφήνουμε μνημεία στο έλεός τους» σημειώνει η υπουργός και εξηγεί ότι η απόφαση που ελήφθη το 2016 «προέκρινε τη διατήρηση κατά χώρα, με ενέργειες που θα διασφάλιζαν το εύρημα.

Οι ενέργειες αυτές δεν έγιναν ποτέ. Σήμερα το εύρημα είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Ενα μεγάλο μέρος του μοναδικού ευρήματος έχει ήδη χαθεί». Η υπουργός ζήτησε την αναπομπή στη συνεδρίαση του συμβουλίου της 4ης ή της 11ης Φεβρουαρίου, ώστε το ΚΑΣ να συζητήσει, έπειτα από αυτοψία που θα κάνει, αν επιμένει στην κατά χώρα διατήρηση και καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ζήτησε επίσης, με δεδομένη την πολύ κακή κατάσταση του ευρήματος, στο ΚΑΣ να κατατεθούν προτάσεις για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των ευρημάτων, ώστε το ΚΑΣ να έχει πλήρη εικόνα των δεδομένων, προκειμένου να γνωμοδοτήσει. Να σημειωθεί ότι το 2016 το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είχε εκφράσει τη βούλησή του να διαθέσει 5.000.000 ευρώ για την προστασία και την ανάδειξη του ευρήματος.

Η ομαδική ταφή

Το πολυάνδριο των Δεσμωτών αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2016 κατά τη διάρκεια ανασκαφής στην Εσπλανάδα του Φαλήρου. Πρόκειται για ομαδική ταφή 79 ανθρώπων, χωρισμένων σε τρία ορύγματα και αλυσοδεμένων μεταξύ τους στους καρπούς. Οι σκελετοί ανήκουν σε άνδρες διαφορετικών ηλικιών, που έχουν εκτελεστεί με τον ίδιο τρόπο, με μια χαριστική βολή στον κρόταφο.

Στο πρώτο όρυγμα έχουν ταφεί 40 άνδρες, με σεβασμό, δηλαδή, προς τις προβλεπόμενες σπονδές, χωρίς όμως η ταφή τους να έχει προετοιμαστεί από τις οικογένειές τους. Είχαν τα χέρια τους δεμένα μπροστά από το σώμα τους.

Οι άνδρες που έχουν ταφεί στο δεύτερο όρυγμα είχαν δεμένα πίσω τα χέρια, ενώ στο τρίτο όρυγμα ήταν δεμένοι ομαδικά σε ξύλο, με τα χέρια ψηλά, ένδειξη ατιμωτικής ταφής.