Παίζουν με τις ζωές των καρκινοπαθών

Καταγγέλλονται «τεχνητές ελλείψεις» σε φάρμακα, με συνέπεια να καθυστερούν ή και να ακυρώνονται χημειοθεραπείεςΗ Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ), έπειτα από σωρεία παραπόνων που έχει δεχτεί από ασθενείς, κάνει λόγο για καθυστερήσεις και ακυρώσεις χημειοθεραπειών, καθώς και για ασθενείς και γιατρούς σε απόγνωση λόγω «τεχνητών ελλείψεων» φαρμάκων στα φαρμακεία. 

Οι καταγγελίες αφορούν ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις την ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.
Επίσης οι καταγγελίες αφορούν και ελλείψεις φαρμάκων που είναι απαραίτητα και τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία.

«Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευτούν οι ασθενείς. Δεδομένου ότι πολλά από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε θεραπείες περισσότερων της μιας μορφών καρκίνου, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, ακόμη και αν υπάρχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου τα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΟΚ.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ήδη από τα τέλη Αυγούστου έχει αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, με την οποία ενημερώνει για το πρόβλημα. «Οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε κάθε φορά από τους υπευθύνους δεν φαίνεται να είναι ικανές να ομαλοποιήσουν την κατάσταση, καθώς νέες καταγγελίες έρχονται συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας, όπως από τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φτηνού βασικού φαρμάκου, ή την Κρήτη, όπου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ΕΛΟΚ, όπως τονίζει, παρακολουθεί το θέμα συνεχώς και καλεί το υπουργείο Υγείας να προβεί στις ανάλογες ενέργειες προκειμένου να επέλθει πάλι η ομαλοποίηση της διάθεσης φαρμάκων, ενώ παράλληλα ζητεί να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αποτροπή της εμφάνισης του ίδιου φαινομένου στο μέλλον.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα