Λύση στη «μοναξιά» του τομογράφου!

Νέα μέθοδος βάζει τους εξεταζόμενους ανά ζευγάρια στο μηχάνημα για να μελετήσει την επικοινωνιακή λειτουργία του εγκεφάλουΗ μαγνητική τομογραφία είναι μια εξαιρετικά απαραίτητη διαδικασία για τη διάγνωση, αλλά και ένας μεγάλος παράγοντας αγωνίας για ασθενείς που πάσχουν από κλειστοφοβία. 

Τώρα, δύο ομάδες νευροεπιστημόνων, μία στις ΗΠΑ και μία στη Φινλανδία, αναπτύσσουν μια νέα μέθοδο μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου ανά ζεύγη, λύνοντας έτσι το πρόβλημα της… μοναξιάς στον τομογράφο. Βέβαια, υπάρχει πολύ στρίμωγμα, καθώς οι δύο εξεταζόμενοι πρέπει να είναι αγκαλιασμένοι, στο πλάι και να μείνουν μια ολόκληρη ώρα στο μηχάνημα.

Η βασική ιδέα για την υλοποίηση της μαγνητικής ανά ζεύγη είναι να μελετηθεί καλύτερα η λειτουργία του εγκεφάλου κατά την επικοινωνία και τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων, κάτι που πιο δύσκολα μπορεί να γίνει αν η μελέτη αφορά μεμονωμένους ανθρώπους.

Αυτή η μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής νευροεπιστήμης, ενός ανερχόμενου πεδίου, που φιλοδοξεί να αποκαλύψει τα νευρωνικά μυστήρια του κοινωνικού εγκεφάλου σε διάφορες φάσεις (ανταλλαγή συναισθημάτων, ανταπόκριση σε εκφράσεις του άλλου ή στο άγγιγμα κ.ά.).

Βασική μέθοδος είναι η χρήση της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) που μετρά την οξυγόνωση του αίματος στον εγκέφαλο, ώστε να εκτιμήσει τη νευρωνική δραστηριότητα.

Η μία ερευνητική ομάδα είναι από το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, ενώ η άλλη από τα φινλανδικά πανεπιστήμια Ααλτο και Τούρκου.

Οι Φινλανδοί επιστήμονες έχουν ήδη βάλει δοκιμαστικά στον ειδικά σχεδιασμένο μαγνητικό τομογράφο τα πρώτα ζευγάρια των εθελοντών (συνήθως φίλων ή εραστών, όχι αγνώστων), τα οποία αγγίζονται ακόμη και στα χείλη, προκειμένου να μελετηθούν οι κοινωνικοί εγκέφαλοί τους σε πραγματικές συνθήκες ενσυναίσθησης.

Οι Αμερικανοί ερευνητές θα αρχίσουν τα δικά τους πειράματα εντός του 2020, σύμφωνα με το «Science».

Μένει τώρα να φανεί πόσο ακριβής θα είναι η απεικόνιση των εγκεφάλων αλλά και άλλων σημείων του σώματος, ώστε η μέθοδος αυτή της απεικόνισης ανά ζεύγη να μπορέσει να εφαρμοστεί και σε ευρύτερο διαγνωστικό πεδίο για ανθρώπους που έχουν σοβαρό πρόβλημα κλειστοφοβίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα