Σωτήρια θεραπεία με λεμφοκύτταρα

Η πρωτοποριακή μέθοδος για ασθενείς με ανθεκτικές κακοήθειες χορηγήθηκε πρώτη φορά σε 40χρονο στον ΕυαγγελισμόΗ πλέον σύγχρονη εξατομικευμένη θεραπεία για ασθενείς με ανίατα λεμφώματα υψηλής κακοήθειας και οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, με σημαντική πιθανότητα ίασης, χορηγείται και στην Ελλάδα. Η πρώτη χορήγηση της καινοτόμου κυτταρικής θεραπείας με CAR-T λεμφοκύτταρα έγινε από τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. 

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών Δημήτρης Καρακάσης, στις 22 Ιανουαρίου εφαρμόστηκε σε 40χρονο ασθενή, που πάσχει από χημειοανθεκτικό πρωτοπαθές λέμφωμα μεσοθωρακίου, και το ερχόμενο διάστημα αναμένεται να χορηγηθεί σε ακόμη δύο. Μετά τη συλλογή λεμφοκυττάρων από τον ασθενή προ πέντε εβδομάδων στέλνονται σε εξειδικευμένο εργαστήριο των ΗΠΑ, όπου μετατρέπονται σε CAR T λεμφοκύτταρα και καταψύχονται.

Έπειτα από τέσσερις εβδομάδες φτάνουν στον Ευαγγελισμό, όπου συντηρούνται σε δεξαμενή υγρού αζώτου. Αμέσως μετά γίνεται εισαγωγή του ασθενούς στη Μονάδα Μεταμόσχευσης και χορήγηση του κατάλληλου σχήματος προετοιμασίας. Ο ασθενής προβλέπεται να νοσηλευτεί στη Μονάδα Μεταμόσχευσης για δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση από τη διεπιστημονική θεραπευτική ομάδα, που περιλαμβάνει, εκτός από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Μεταμόσχευσης, γιατρούς από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και από τη Νευρολογική Κλινική.

Τα CAR-T λεμφοκύτταρα αποτελούν σήμερα την πλέον καινοτόμο ενδεδειγμένη κυτταρική θεραπεία ασθενών με δυσίατες λεμφικές κακοήθειες από Β λεμφοκύτταρα, εξήγησε ο κ. Καρακάσης. Πρόσθεσε πως στο εγγύς μέλλον οι ενδείξεις των CAR-T λεμφοκυττάρων πρόκειται να επεκταθούν και σε άλλες αιματολογικές κακοήθειες, καθώς και σε συμπαγείς όγκους.

Πρόκειται για αυτόλογα λεμφοκύτταρα του ασθενούς, τα οποία τροποποιούμενα γενετικά σε εξειδικευμένα εργαστήρια αποκτούν ισχυρή αντινεοπλασματική δράση. «Τα κύτταρα αυτά, όταν επαναχορηγηθούν στον ασθενή, δρουν ως “ζωντανό” φάρμακο. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζουν τον όγκο, στρέφονται εναντίον του και τον καταστρέφουν, προσφέροντας έτσι σημαντική πιθανότητα ίασης σε κακοήθειες που είναι ανθεκτικές σε όλες τις συμβατικές θεραπείες» ανέφερε ο κ. Καρακάσης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα