Οι αγρότες «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ!

Σε αναβρασμό οι παραγωγοί, ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκθεση AgroticaΑναβρασμός επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας, με τους παραγωγούς να έχουν αρχίσει ήδη να παρατάσσουν τα τρακτέρ σε διάφορα σημεία της χώρας και να ετοιμάζονται για το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 28η διεθνή έκθεση Agrotica.

Οι αγρότες διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για σειρά προϊόντων, καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που εκκρεμούν, απαλλαγή πληγέντων λόγω καταστροφών από φόρους/χαράτσια, αγροτικό πετρέλαιο κ.λπ. Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης δείχνει να μην έχει αντιληφθεί τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες, σφυρίζοντας… κλέφτικα. 

Ερωτηθείς για την εξαιρετικά χαμηλή τιμή του ελληνικού ελαιολάδου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε χθες πως δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης του κράτους στις τιμές, καθώς αυτό θα συνιστούσε βαριά παραβίαση του ανταγωνισμού. «Η πρώτη ελαιοπαραγωγός της Ε.Ε., η Ισπανία (δεύτερη η Ιταλία και τρίτη η Ελλάδα), χτύπησε τις τιμές για να μην έχουν ζημίες από το κλείσιμο στην αμερικανική αγορά» υποστήριξε ο κ. Βορίδης.

Επιχείρημα, πάντως, που επιχείρησαν να καταρρίψουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζο Μαρούδα να επισημαίνει πως την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει κατώτατη εγγυημένη τιμή στα φωτοβολταϊκά, στις ΑΠΕ, στα διόδια κ.ά., γιατί αυτές τις περιπτώσεις αφορούν το συμφέρον των επιχειρηματικών ομίλων. Χαρακτήρισε «θράσος και ψέμα να βγαίνει ο κ. Βορίδης και να λέει ότι δεν υπήρξε προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. για το πετρέλαιο» και απαράδεκτα όσα είπε ο υπουργός, περί παράνομων μορφών αγώνα των αγροτών, επειδή δήθεν στρέφονται ενάντια στο κοινωνικό σύνολο.

Με τα φώτα στραμμένα, λοιπόν, στην έκθεση Agrotica και στο συλλαλητήριο, τα μπλόκα πληθαίνουν και ενισχύονται στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ηδη, τα τρακτέρ έχουν βγει σε Καρδίτσα (κόμβο Δέλτα Παλαμά στον Ε65), Λάρισα (στην έξοδο του Τυρνάβου και στον Πλατύκαμπο), Τρίκαλα (Μεγαλοχώρι και κόμβος Ζάρκου) Πέλλα (κόμβος Γυψοχωρίου), Ανυφί Αργολίδας, Μεσσηνία (Μεσσήνη), Ηράκλειο (Πραιτώρια) και Αρτα. Στα Χανιά, αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, ζητώντας πλήρη αποζημίωση για τη ζημιά που έχουν υποστεί φέτος στην ελαιοπαραγωγή.

Στη συνέχεια, παρέδωσαν ψήφισμα στην Αντιπεριφέρεια, όπου έχυσαν συμβολικά δοχεία με γάλα στα σκαλιά του κτιρίου, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα