Εμβόλια με το ζόρι για πανδημία

Πρωτοποριακό νομοσχέδιο-τομή για την Υγεία παρουσιάστηκε στο υπουργικό

Αναγκαστικά μέτρα, αν υπάρχει δημόσιος κίνδυνος Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους (και σε ιδιωτικά κέντρα)  Μαστογραφία για τις γυναίκες άνω των 39 ετών με ειδοποίηση

Βαριά η «ατζέντα» του υπουργικού συμβουλίου που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, εκτός από την παρουσίαση νομοσχεδίων από τους αρμόδιους υπουργούς, είχαμε και την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων.

Κατά την έναρξη πάντως της συνεδρίασης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέσπασαν τα εύσημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρώτος για τις νέες συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και ο δεύτερος για την επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου, η οποία, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, «ξεπέρασε τις προσδοκίες».

Πέραν της παρουσίασης του νομοσχεδίου για την Υγεία από τον υπουργό Β. Κικίλια, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος παρουσίασε το νομοσχέδιο με το οποίο εισάγονται ρυθμίσεις για τη βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής των ΟΤΑ. Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη και για την καλύτερη λειτουργία της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα. 

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης παρουσίασε το σχέδιο νόμου με το οποίο στοχεύει να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία περί ακτοπλοΐας και ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης το νομοσχέδιο που προβλέπει ρυθμίσεις για αρκετούς κλάδους του αγροτικού και του κτηνοτροφικού τομέα.

Ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης παρουσίασε το νομοσχέδιο που εισάγει ρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και, από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης έθεσε θέματα υλοποίησης του νόμου για το επιτελικό κράτος, που περιορίζουν τη γραφειοκρατία και αποκομματικοποιούν τη Δημόσια Διοίκηση.

Ποτέ πριν

Το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά» παρουσίασε ο υφυπουργός, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Α. Σκέρτσος. Οπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρόκειται για συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που δεν είχε ποτέ η Ελλάδα. Πράγμα που μας βοηθά στην επίτευξη των διαπραγματευτικών μας στόχων».

Εδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και στα στελέχη της προεδρίας της κυβέρνησης για το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα και τόνισε ότι «θα κριθούμε από την υλοποίησή του». Αποφασίστηκαν επίσης η επιλογή ως προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης του Περικλή Μήτκα, πρώην πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, αλλά και η επιλογή του Δημήτριου Βαρουτά ως αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Τέλος, έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος από τον υπουργό Ν. Μηταράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κουμουτσάκο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και τονίστηκε το ιδιαίτερο βάρος που θα δοθεί το επόμενο διάστημα στο ζήτημα των επιστροφών.

Νέο «δόγμα» στην Υγεία, με έμφαση στην πρόληψη και στις... κακές συνήθειες

Σημαντικές καινοτομίες φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας, Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», που αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής πρόληψης, η οποία φυσικά θα συνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να εισαχθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για σημαντική παρέμβαση με σκοπό να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, αν μάθουμε να ακολουθούμε τέσσερις βασικούς κανόνες: υγιεινή διατροφή, έλεγχο του βάρους, αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, και συστηματική άθληση. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τα ζητήματα πρόληψης και το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει σε αυτό το επίπεδο τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, τα νεοπλάσματα, αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης και η παιδική παχυσαρκία, στην οποία η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Στόχος του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπιστούν οι συμπεριφορικοί και κοινωνικοί παράγοντες, όπως η χρήση καπνικών προϊόντων, η κατάχρηση οινοπνευματωδών, η κακή διατροφή, η απουσία φυσικής άσκησης, τα φαινόμενα εθισμού και εξάρτησης από «νέους» κινδύνους ή ο εθισμός στο διαδίκτυο. Τα προγράμματα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης που θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτες είναι τα παρακάτω:

1Το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Ασκησης (ΕΠΠΣΑΥΔ).
2Το Εθνικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Αλκοόλ (ΕΠΑΑ).
3Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕΜΒ).
4Το Πρόγραμμα Δράσης κατά του Καπνίσματος, που ήδη εφαρμόζεται.
5Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ), με καθιέρωση -μεταξύ άλλων- προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, αρχίζοντας από τον καρκίνο του μαστού, με δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες άνω των 39 ετών.
6Το Εθνικό Πρόγραμμα Συστηματικού Προγεννητικού και Περιγεννητικού Ελέγχου (ΕΠΠΓΕ).
7Το Εθνικό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Ενταξης και Αποκατάστασης για άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα (ΕΠΨΕΑΑΨΠ).

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου επιχειρεί να εισαγάγει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Για παράδειγμα, η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη όσο αφορά την παιδική παχυσαρκία και στόχος είναι να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, (αρνητικοί) πρωταγωνιστές είμαστε και στο κάπνισμα, καθώς το ποσοστό θανάτων στην Ελλάδα που μπορεί να αποδοθεί σε συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, είναι λίγο υψηλότερο από το 40%.

Στην κατανάλωση αλκοόλ παρουσιάζουμε αυξητικές τάσεις, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες. Η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ στους νέους ηλικίας 15-16 ετών έχει αυξηθεί στην Ελλάδα από το 1999, ιδίως στα κορίτσια, στα οποία το ποσοστό αυξήθηκε από 24% το 1999 σε 34% το 2015, ενώ για τα αγόρια αυξήθηκε από 41% σε 43%. Οι τάσεις αυτές προκαλούν ανησυχία, αν λάβουμε υπόψη τον αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων και τραυματισμών που συνδέονται με την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.

Τα υψηλά ποσοστά υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας αποτελούν επίσης πηγή ανησυχίας, όπως και η έλλειψη άσκησης των παιδιών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις δημόσιας υγείας στα πεδία της πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, οι οποίες παρέχονται δωρεάν από τους οριζόμενους στο πρόγραμμα δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς και υλοποιούνται με σύμπραξη των καθοριζόμενων εποπτευόμενων οργανικών μονάδων και φορέων υπηρεσιών δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου.