Επιλεκτική «αμνησία» για τον κύριο Αθανασίου

Τι «ξέχασε» να πει μιλώντας στην Προανακριτική για τις συναντήσεις των εισαγγελέων με τον ΦαλτσιανίΑπό τη
Μαρία Παναγιώτου

Υποστήριξε ότι οι εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Τζούρας και Γιώργος Καλούδης, οι οποίοι το 2015 υπηρετούσαν στην εισαγγελία του Πρωτοδικείου Αθηνών, όταν προϊστάμενος της εισαγγελίας ήταν ο Ηλίας Ζαγοραίος, και οι οποίοι τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους πήγαν το περίφημο ταξίδι στο Παρίσι για να συναντήσουν τον Ερβέ Φαλτσιανί, ήταν στην πραγματικότητα «ομάδα» του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. 

Με αυτόν τον τρόπο ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Αθανασίου θέλησε στην κατάθεσή του να δημιουργήσει έναν συνδετικό δεσμό μεταξύ των κινήσεων των εισαγγελέων και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.

• Εκείνο, όμως, που ξέχασε να πει ο κ. Αθανασίου ήταν πως λίγο αργότερα ζήτησε ο ίδιος με σχετικό έγγραφο να αποσπαστούν οι τρεις αυτοί εισαγγελείς στην Οικονομική Εισαγγελία, όπου ήταν προϊστάμενος, ως βοηθοί του. Και το αίτημά του, φυσικά, ικανοποιήθηκε. Μάλιστα, σε αυτούς τους τρεις εισαγγελείς έδωσε εντολή να κάνουν έρευνα και κατάσχεση στοιχείων στο σπίτι του Σταύρου Παπασταύρου με αφορμή τα Panama Papers. Αλήθεια, γιατί ο κ. Αθανασίου ζήτησε να πάρει κοντά του μία ομάδα που, όπως υποστηρίζει, δεχόταν… επιρροές από τον κ. Παπαγγελόπουλο;

• Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ακόμη ότι το ταξίδι στο Παρίσι των τριών εισαγγελέων δεν έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί, καθώς ο Φαλτσιανί ήταν υπόδικος, άρα τα στοιχεία που κατείχε ήταν παράνομα και δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Σημείωσε δε με έμφαση πως και ο ίδιος είχε σκεφτεί να συναντήσει τον Φαλτσιανί, αλλά δεν το έκανε ποτέ γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους. Ξέχασε όμως να πει πως τελικά τον επισκέφτηκε… μέσω των βοηθών του.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2016 ο κ. Αθανασίου έστειλε τελικά ο ίδιος στο Παρίσι την κυρία Τουλουπάκη, τον κ. Τζούρα και τον κ. Καλούδη, που πλέον υπηρετούσαν στην Οικονομική Εισαγγελία, για να συναντήσουν τον Φαλτσιανί προκειμένου να τους δώσει διευκρινιστικές απαντήσεις για τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς. Δημοσιεύματα της εποχής αναφέρονται με ακρίβεια σε αυτό το ταξίδι, ενώ πηγές σχετικές με το θέμα συμπληρώνουν ότι ο κ. Αθανασίου έστειλε και στη συνέχεια τους βοηθούς του στον Φαλτσιανί «άλλες 1-2 φορές», προσπαθώντας να αντλήσει πληροφορίες από έναν… υπόδικο που σήμερα -ξαφνικά- ισχυρίζεται πως δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Αλήθεια, γιατί ο κ. Αθανασίου ενοχοποίησε τόσο το ταξίδι στο Παρίσι, όταν ακριβώς την ίδια τακτική -και ορθώς- ακολούθησε κι ο ίδιος στη συνέχεια;

• Υποστήριξε, τέλος, πως το ταξίδι τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν ήταν αρμοδιότητα της εισαγγελίας Πρωτοδικών, αλλά της Οικονομικής Εισαγγελίας, γι’ αυτό όλα έγιναν κρυφά από την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κοτζαμάνη. Ξέχασε όμως να πει ότι το υπό διερεύνηση αδίκημα σε εκείνο το ταξίδι δεν ήταν η φοροδιαφυγή, αλλά η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επομένως, η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν αρμοδιότητα της εισαγγελίας Πρωτοδικών.

• Ξέχασε επίσης να πει ότι η κυρία Κοτζαμάνη δεν διέταξε ποτέ έρευνα για τον Ηλία Ζαγοραίο σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό, άρα δεν κρίθηκε ποτέ παράνομο. Μία πρόσθετη απόδειξη ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν αρμοδιότητα της εισαγγελίας Πρωτοδικών αποτελεί εξάλλου και το γεγονός ότι έναν μήνα μετά το ταξίδι δόθηκε στην Οικονομική Εισαγγελία μία κατάθεση από Ελβετίδα μάρτυρα, η οποία στάλθηκε άμεσα στην εισαγγελία Πρωτοδικών. Εάν ήταν δική του αρμοδιότητα, γιατί δεν κράτησε τη δικογραφία ο κ. Αθανασίου;

Φυσικά, είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν τόσες παραλείψεις και ανακρίβειες από έναν εισαγγελέα. Κι αν κανείς δεν μπορεί να καλυφθεί από την υπόθεση πως ο κ. Αθανασίου έχει ασθενή μνήμη, τότε αναγκαστικά τείνει να πιστέψει ότι ο κ. εισαγγελέας απλώς ακονίζει την ικανότητά του σε ελιγμούς ανάλογους των… κατά τόπους πολιτικών καιρικών φαινομένων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα