Διπλό «δώρο» του ΥΕΘΑ στην Άγκυρα

Δήλωση-σοκ από τον στενό σύμβουλο του πρωθυπουργού Θ. Ντόκο. Μίλησε ξεκάθαρα για συνεκμετάλλευση
Πολυλογία και έλλειψη σοβαρότητας για την «εισβολή» του «oruç reis»
Ο υπουργός Αμυνας αποκάλυψε τους διαλόγους με τον Κυριάκο για τις προκλήσεις των Τούρκων

Η Θέση μας: Το Μνημόνιο είναι εδώ!

Δηλώσεις αμετροέπειας για τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα έκανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός Αμυνας αποκάλυψε διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον χειρισμό της κρίσης με την εισβολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στον οποίο επικρατεί η λέξη «ψυχραιμία», στέλνοντας λάθος μηνύματα στην Τουρκία, και εν συνεχεία έδωσε δημόσια στοιχεία για τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και ειδικά των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όσον αφορά τις δημόσιες τοποθετήσεις του, φειδωλός στα λεγόμενά του και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκαλύπτει στοιχεία για τη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Οσα είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Καβάλας εκθέτουν τον ίδιο προσωπικά, αλλά θέτουν σε κίνδυνο και τη χώρα, καθώς αποκάλυψε τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό σε μια στιγμή εθνικής κρίσης.

«“Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση”. “Εντάξει, κύριε υπουργέ, ψυχραιμία”. Πρωινός διάλογος. Μετά από λίγες ώρες, “κύριε υπουργέ, μετακινήθηκε;” “Aλλαξε λίγο πορεία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει”. “Τι συνιστάτε, κύριε υπουργέ;” “Ψυχραιμία, κύριε πρωθυπουργέ”. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα» δήλωσε χαριτολογώντας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αποκαλύπτοντας τη συνομιλία που είχε με τον Κ. Μητσοτάκη για τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Κοινώς, ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε το μήνυμα στην Τουρκία τής μη αποφασιστικής απάντησης, όπως έλεγε τις προηγούμενες ημέρες, αλλά της… ψυχραιμίας και της ανοχής, παρά το γεγονός ότι το «Oruc Reis» παραβίαζε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έδωσε και άλλα στοιχεία «βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας», αποκαλύπτοντας ότι η Αθήνα είχε λάβει έκτακτα μέτρα, καθώς ανέμενε την εκδήλωση προκλητικής ενέργειας από την Τουρκία. «Για να είναι ο “Νικηφόρος Φωκάς” στην περιοχή αυτή, 200 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, με μια ταχύτητα 25-30 μίλια, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να την πάμε εκεί. Περιμένοντας, όντες έτοιμοι να ανταποκριθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκλεισε την ομιλία του (τι ήθελε να δείξει με την αποκάλυψη τέτοιων λεπτομερειών σε μια κομματική εκδήλωση;) αναφέροντας πως η Αθήνα διαθέτει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα να αντιδράσει σε ανάλογο περιστατικό, εφόσον απαιτηθεί. Το ερώτημα είναι «πώς;». Με ισχυρές δόσεις «ψυχραιμίας»; «Ημασταν από την πρώτη στιγμή δίπλα. Θα είμαστε κάθε φορά που θα τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας, θα παίρνουμε άριστα 10. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά κάνουμε αυτό που πρέπει για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χωρίς ίχνος αυτοσυγκράτησης, όπως απαιτείται σε δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές στις οποίες βρίσκεται η χώρα.

Και μεγαλοπρεπέστατο «άδειασμα» Πέτσα

«Άδειασε» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για το τουρκικό σκάφος «Oruc Reis» και την πορεία του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ενώ ο κ. Πέτσας απέδωσε τη συγκεκριμένη εξέλιξη στις… κακές καιρικές συνθήκες και στον ισχυρό αέρα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Το “Oruc Reis” είχε απλωμένα καλώδια χιλιομέτρων και για να μη διαταραχτεί η σειρά των καλωδίων έπρεπε να έχει συγκεκριμένη πορεία που το οδήγησε στις δικές μας περιοχές. Από την άλλη η ανταπόκρισή μας έπρεπε να είναι άμεση, γιατί, εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας».

Παράλληλα, τόνισε ότι είχε την πληροφορία αργά το βράδυ της Πέμπτης. «Απλά αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνησή του. Το άλλο πρωί η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” ήταν στην περιοχή. Η ελληνική φρεγάτα ενημέρωνε διαρκώς το κέντρο επιχειρήσεων με απευθείας εικόνα από το σημείο όπου έπλεε το “Oruc Reis”, ενώ από αέρος επιτηρούσε F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας» δήλωσε ο υπουργός.

Επιμένει ο (γνωστός) Ντόκος στις προδοτικές θέσεις περί συνεκμετάλλευσης

Επιμένει στη συνεκμετάλλευση Αιγαίου, ανατολικής Μεσογείου και των ενεργειακών τους κοιτασμάτων ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος. Η ανθελληνική αυτή στάση εκ μέρους του «εκσυγχρονιστή» κ. Ντόκου, τη στιγμή που οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και απειλούν με έρευνες και γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, προκαλεί ερωτήματα για το κατά πόσον απηχεί τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε προδίδεται απόφαση ξεπουλήματος των κυριαρχικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αν όχι, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απομακρύνει από τη θέση αυτή τον κ. Ντόκο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ανέφερε ότι «εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ – Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης, με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα».

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά που ο Θάνος Ντόκος μιλά για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο ή στην ανατολική Μεσόγειο από τη στιγμή που ανέλαβε τη θέση αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Προφανώς για να στηρίξει τις ανθελληνικές θέσεις του, ο κ. Ντόκος εμφανίστηκε και ανήσυχος για ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. Κοινώς, μας λέει «να τα βρούμε» για να μην υπάρξει σύγκρουση με την Τουρκία.

Δεν έμεινε μόνο εκεί, όμως, ο κ. Ντόκος. Επιτέθηκε στη Γαλλία και στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τη μόνη χώρα που στηρίζει την Ελλάδα στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της, γιατί άσκησε βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα