Βουλή: Ο μνημονιολάγνος Στουρνάρας, θεματοφύλακας της τρόικας

Μήνυμα συνέχισης των καταστροφικών Μνημονίων έστειλε από τη Βουλή ο γνωστός πολιτικός αριβίστας και φλογερός υπερασπιστής της τρόικας Γιάννης Στουρνάρας…… ο οποίος ταυτίστηκε μάλιστα με τον επίσης μνημονιακότερο των Μνημονίων Αδωνι Γεωργιάδη, διαμηνύοντας ότι οι τράπεζες πρέπει πάση θυσία και με κάθε μέσο να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια.

Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι το κυβερνητικό σχέδιο Ηρακλής για τα «κόκκινα» δάνεια είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι επαρκές, κάνοντας λόγο για μη ορθολογικό καθεστώς προστασίας που προστατεύει ακόμη και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι δεν πρέπει να απασχολούνται τόσοι πόροι των τραπεζών για ένα πρόβλημα του… παρελθόντος. Εμφανίστηκε, μάλιστα, επιφυλακτικός όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι η μέση αύξηση δεν πρέπει να υπερβαίνει τον μέσο όρο της μεταβολής της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ο μνημονιολάγνος τραπεζίτης, μάλιστα, ζήτησε την αντιμετώπιση της ανεργίας με διατήρηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας -με ό,τι συνεπάγεται για τους εργαζομένους αυτή η ευελιξία-, αλλά και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Πάντως, η ομιλία του κ. Στουρνάρα, ο οποίος φιλοδοξεί να συνεχιστεί η θητεία του, δεν άφησε καμία αιχμή για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Τουναντίον, έκανε λόγο για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, δηλώνοντας ευχαριστημένος που βγαίνουν χρήματα από τα… μαξιλάρια και τους κήπους και πάνε στα γκισέ των τραπεζών. Εκτίμησε δε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το 2019 με ρυθμό 2,2%, ενώ για το 2020 και το 2021 αναμένεται επιτάχυνση της μεγέθυνσης του ΑΕΠ στο 2,5%, αν και η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει τον πήχη στο 2,8%.

Την εμφάνιση του κ. Στουρνάρα στη Βουλή σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Χαρίτση να αναφέρει ότι η Ν.Δ. είναι «μνημονιακότερη του Μνημονίου, και με τη βούλα του αγαπημένου υπουργού και τραπεζίτη των δανειστών».

Πάντως, στη συζήτηση στη Βουλή παρενέβη και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απευθύνοντας έκκληση στους δανειολήπτες να εκμεταλλευτούν την τελευταία ευκαιρία που υπάρχει για τη ρύθμιση των δανείων τους, καθώς δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία για τους κακοπληρωτές. Οσο για τον κατώτατο μισθό, ανέφερε: «Είμαστε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού που να συνδυάζεται με τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και παραγωγικότητας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα