«Τα γύρισε» ο Βρούτσης για τις αυξήσεις στις συντάξεις!

Ο υπουργός παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι δεν θα δουν παραπάνω χρήματα 1.000.000 δικαιούχοι, όπως έλεγε, αλλά πολύ λιγότεροιΤα γύρισε» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σχέση με τον αριθμό των συνταξιούχων οι οποίοι τελικά θα ωφεληθούν από πραγματικές αυξήσεις. Ο Γιάννης Βρούτσης, από 1.000.000 άτομα που άφηνε να εννοηθεί μέχρι πρότινος ότι θα δουν παραπάνω χρήματα στους λογαριασμούς τους, μετά τον επικείμενο επανυπολογισμό των συντάξεων βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, χθες, απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις, έκανε λόγο για «1.000.000 ωφελουμένους», εξηγώντας ότι οι προσωπικές διαφορές θα καλύψουν για τους περισσότερους όποιες αναπροσαρμογές, που θα είναι κατά βάση λογιστικές-εικονικές.

Ο αρμόδιος υπουργός για το ασφαλιστικό σχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί προς τα τέλη της μεθεπόμενης εβδομάδας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα, Ελλάδα» του AΝΤ1 επιβεβαίωσε ότι δεν θα είναι 1.000.000 αυτοί οι οποίοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις, αλλά θα είναι… ωφελούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους θα δουν λογιστικές αναπροσαρμογές.

Οι αυξήσεις για τους περίπου 2.200.000 «παλαιούς» συνταξιούχους (όσους κρίθηκαν με το πλαίσιο που ίσχυε πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου 2016) θα είναι για τη συντριπτική πλειονότητα -ενδεχομένως, σχεδόν για όλους- «εικονικές», αφού θα υπερκαλυφθούν από τις προσωπικές διαφορές τους, όπως αποκάλυψαν η «δημοκρατία» και η «κυριακάτικη δημοκρατία», την 1η στις 2 Φεβρουαρίου και στις 26 Ιανουαρίου 2020, αντίστοιχα. Ο υπουργός, πάντως, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό «παλαιών» συνταξιούχων οι οποίοι θα πάρουν πραγματικές αυξήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γ. Βρούτσης ανέφερε ότι σίγουρα πραγματικές αυξήσεις θα δουν όσοι από τους «νέους» συνταξιούχους (όσοι κρίθηκαν με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου – ν. 4387 του 2016) και έχουν από 31 έτη ασφάλισης και πάνω, όσο και αυτοί οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, σε σχέση με τα ποσά που θα λάμβαναν με βάση το ισχύον πλαίσιο.

Οι πραγματικές διαφορές που προκύπτουν για περίπου 50.000 από αυτούς, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα είναι της τάξης των 77 ευρώ τον μήνα, κατά μέσον όρο. Στο εύρος αυτό θα κυμανθούν από 2,8 έως 216,3 ευρώ τον μήνα για όσους είχαν από 31 έως 34 έτη ασφάλισης και αποδοχές έως 2.100 ευρώ ετησίως από το 2002 και μετά, έως 252,3 ευρώ για όσους είχαν έως 42 έτη ασφάλισης και 3.500 ευρώ μέσον όρο την εν λόγω χρονική περίοδο.

Τα αναδρομικά θα κυμανθούν από 25,2 ευρώ έως 2.163 ευρώ για λίγες περιπτώσεις. (ανάλογα με το αν θα αφορούν περίοδο 9 ή 10 μηνών) και θα δοθούν εφάπαξ.Οσον αφορά τον επανυπολογισμό των επικουρικών, αυξήσεις πραγματικές, μεσοσταθμικά, της τάξης των 99 ευρώ θα έχουν 280.000 έως 300.000 δικαιούχοι.

Οι συντάξεις αυτές θα επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν (για όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ, μικτά) πριν από τη «σφαγή» -το εκτός νόμου οριζόντιο «κούρεμα»- που δέχθηκαν μέσα στο 2016 (όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» από το 2018).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα