Πλειστηριασμοί «Ετοιμαστείτε για αγριότητες αλά ισπανικά»

Έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών από την 1η Μαΐου. Μόνο 350 έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση «φιάσκο» για την πρώτη κατοικίαΣτοιχεία-σοκ για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, με την Ελλάδα να ετοιμάζεται να βιώσει γεγονότα ανάλογα με αυτά της Ισπανίας, όπου έγιναν βίαιες εξώσεις χιλιάδων δανειοληπτών. Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών, από την 1η Μαΐου θα έχουμε πλήρη απελευθέρωση -σε βαθμό ασυδοσίας- των πλειστηριασμών, την ώρα που οι υπουργοί της κυβέρνησης καλούν τους δανειολήπτες να ενταχθούν στις διατάξεις του Ν. 4605/2019 περί προστασίας της κύριας κατοικίας, αποσιωπώντας όμως την οικτρή αποτυχία της συγκεκριμένης νομοθετικής διάταξης. 

Στον έναν χρόνο λειτουργίας εκδήλωσαν ενδιαφέρον περίπου 70.000 δανειολήπτες. Κατόρθωσαν όμως να ολοκληρώσουν την ένταξη των στοιχείων τους περίπου 2.000 δανειολήπτες και τελικά εντάχθηκαν και ρύθμισαν περίπου 350!

«Σε αυτή λοιπόν την αποτυχία τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη καλούν τους πανικόβλητους δανειολήπτες να ενταχθούν έως τις 30/04/2020, χωρίς όμως να εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν μέσα σε τρεις μήνες να ενταχθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία περίπου 400.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, όταν ως σήμερα στον περίπου έναν χρόνο λειτουργίας τους κατάφεραν να ενταχθούν μόνο 350» σημειώνει η ομοσπονδία.

Επισημαίνει ότι στην πράξη γίνεται πλέον εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για τη διενέργεια 140.000 πλειστηριασμών πρώτης και κύριας κατοικίας έως το 2022. Σήμερα,100.000 κατοικίες βρίσκονται ήδη στα χέρια τραπεζών, 20.000 κατοικίες στεγάζουν μετανάστες και 25.000 κατοικίες προσφέρονται στο airbnb. «Εάν στα ανωτέρω νούμερα προστεθούν και 120.000 κατοικίες που θα περιέλθουν στα χέρια των τραπεζών και κάθε λογής funds στα επόμενα χρόνια, τότε συνολικά 265.000 κατοικίες θα εκλείψουν από την ελληνική αγορά» τονίζει η Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών.

Αναφερόμενη στην επόμενη μέρα υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις όσοι δανειολήπτες χάνουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς και από αυτούς όσοι κρίνεται ότι ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες (άραγε με ποια κριτήρια;) θα επιδοτούνται με ένα ποσό της τάξεως των 150 με 200 ευρώ μηνιαίως, όταν το ενοίκιο ενός μέσου σπιτιού από 60 έως 80 τ.μ. προκειμένου να στεγαστεί μία τριμελής ή τετραμελής οικογένεια κοστίζει από 500 ευρώ έως 700 ευρώ.

Χθες, πάντως, στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο «Ηρακλής» η Χαρίκλεια Απαλαγάκη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 έχουν προγραμματιστεί 2.700 πλειστηριασμοί, λέγοντας πως είναι λιγότεροι από όσους είχαν προσδιοριστεί το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα