Ετοιμάζουν «Αττίλα» και στην Ελλάδα

Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν έρευνες νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου! Μέγα ζήτημα η αντίδραση της ΑθήναςΗ Τουρκία πήρε το λάθος μήνυμα που εξέπεμψε η ελληνική κυβέρνηση με τους χειρισμούς της και τις ισχυρές δόσεις… ψυχραιμίας στην προ ημερών παραβίαση της υφαλοκρηπίδας από το «Oruc Reis» και προαναγγέλλει έρευνες και γεωτρήσεις νότια του Καστελόριζου και της Κρήτης, στην περιοχή που προβλέπεται στο μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη. Την προαναγγελία αυτή έκανε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραχίμ Καλίν.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές της. Εχει συγκεκριμένο σχέδιο ή ρίχνει πυροτεχνήματα και την κρίσιμη ώρα θα αναζητεί τρόπους αντίδρασης με κίνδυνο για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα; Οι χειρισμοί που έγιναν ανήμερα της θλιβερής επετείου των Ιμίων ήταν άτολμοι και κάθε άλλο παρά αποφασιστικότητα καταδεικνύουν. Η επικοινωνιακή διαχείριση ήταν πολύ χειρότερη, αφού εμφανίστηκε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να πλέει περισσότερο από ένα 24ωρο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δήθεν παρασυρόμενο από τους… ισχυρούς ανέμους και η απάντηση της κυβέρνησης ήταν «αντιμετωπίζουμε το περιστατικό με ψυχραιμία».

Η στρατηγική ψυχραιμία έστειλε ωστόσο μήνυμα ανοχής στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου και η Τουρκία ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις ενέργειές της προκειμένου να προκαλέσει τετελεσμένα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εκτός και αν υπάρχει και άλλη συνεννόηση που δεν ξέρουμε και ίσως αποκαλύψει στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος. Οι ισχυρισμοί Ερντογάν πάντως περί συμφωνίας αποχής από τα Ιμια την ημέρα που έπρεπε η Ελλάδα να τιμήσει τους πεσόντες αξιωματικούς της δεν διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση (διαβάστε αναλυτικά στην επόμενη σελίδα).

Χθες λοιπόν, μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ιμπραχίμ Καλίν ανακοίνωσε ότι οι έρευνες και οι γεωτρήσεις, πέραν της ανατολικής Μεσογείου, θα πραγματοποιηθούν και στην περιοχή που προβλέπεται στο μνημόνιο με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Με βάση το παράνομο μνημόνιο, η περιοχή αυτή εκτείνεται από το Καστελόριζο και πέρα ανατολικά και νότια της Κρήτης.

«Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα δε με τον Καλίν, η συμμετοχή της Τουρκίας έχει φέρει ισορροπία στη λιβυκή κρίση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα