Ύπουλα παιχνίδια των ΗΠΑ εις βάρος της Ελλάδας

Ο Αμερικανός πρέσβης αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες μόνο σε «μεγάλα» νησιά!
Την ώρα που οι Τούρκοι αγόρασαν τρίτο γεωτρύπανο και ετοιμάζονται να «τρυπήσουν» στην ελληνική ΑΟΖ, ο Πάιατ (πάλι) αγνοεί επιδεικτικά το Καστελόριζο
Ξεδιάντροπη επίθεση Ακάρ: Μας καταγγέλλει για τα χωρικά ύδατα των 6 ν.μ., ενώ μας απειλεί με casus belli αν τα επεκτείνουμε στα 12 ν.μ.!

Η Θέση μας: Eπέκταση στα 12 μίλια

Ρεπορτάζ Ανδρέας Κούτρας

H Τουρκία εκμεταλλεύεται την αδράνεια και τις σπασμωδικές κινήσεις της Ελλάδας, όπως και τις διφορούμενες θέσεις των ΗΠΑ, και επιδίδεται σε ένα κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων και επιθετικών ενεργειών, με στόχο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. 

Ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ έθεσε και πάλι ζήτημα στρατιωτικοποίησης 16 ελληνικών νησιών, ενώ χαρακτήρισε μη λογικό το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων και χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων, ζητώντας επί της ουσίας την εξομοίωση προς τα κάτω. Η γειτονική χώρα φέρεται δε ότι προχώρησε στην απόκτηση ακόμη ενός γεωτρύπανου, από τη Βρετανία αυτή τη φορά, το οποίο έχει απειλήσει ότι θα το χρησιμοποιήσει στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα νοτίως του Καστελόριζου και της Κρήτης, όπου έχει «δικαιώματα» βάσει και του μνημονίου Ερντογάν - Σάρατζ.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κεκτημένο δικαίωμα βάσει του Διεθνούς Δικαίου να επεκτείνει τα εθνικά χωρικά ύδατά της και τον εναέριο χώρο της στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια και δεν το ασκεί ερμηνεύεται από την Τουρκία ως αδυναμία, μπροστά και στην απειλή του casus belli που προβάλλει. Η Αγκυρα, ωστόσο, προχωρά ακόμη ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά τις απειλές της και θέτει πλέον ανοιχτά ζήτημα περιορισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα 6 ναυτικά μίλια, όπου σήμερα εκτείνονται τα χωρικά μας ύδατα. Μας ζητούν, δηλαδή, και τα ρέστα που δεν έχουμε προχωρήσει σε επέκταση και των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου στα 12 ναυτικά μίλια.

Χωρίς όρια

«Με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο, η Ελλάδα ισχυρίζεται πως ο εναέριος χώρος της είναι 10 μίλια, ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια. Κάτι τέτοιο δεν είναι λογικό» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Hurriyet», επαναφέροντας και το θέμα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. «Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο. Eχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες» ανέφερε. Από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε κανένα σχόλιο.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, όταν ο κ. Ακάρ είχε θέσει το ίδιο θέμα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε απαντήσει: «Ο,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».

Πέραν, όμως, των προκλητικών και επιθετικών δηλώσεων Ακάρ, οι οποίες συμπυκνώνονται στο δόγμα «στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο, αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας», η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται ότι αγόρασε και τρίτο γεωτρύπανο.

Οπως αναφέρει τουρκικό ναυτιλιακό περιοδικό, πρόκειται για το γεωτρύπανο «Sertao», που αυτή τη φορά αγόρασε σε δημοπρασία στη Βρετανία για 37.500.000 δολάρια. Το γεωτρύπανο κατασκευάστηκε στη Νότια Κορέα το 2012 και χρησιμοποιήθηκε από τη βραζιλιάνικη εταιρία Petrobras έως το 2015. Την τελευταία διετία βρίσκεται στο λιμάνι Port Talbot της Βρετανίας. Εχει δυνατότητα να φτάσει σε βάθος 11.400 μέτρων και να διεξάγει γεώτρηση 3.000 μέτρων.

Αξιωματούχοι της Τουρκίας είχαν αναφερθεί στην απόκτηση και τρίτου γεωτρύπανου, προκειμένου να προωθήσουν τα δικαιώματα της χώρας τους στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτά ενέταξαν πρόσφατα, με το μνημόνιο το οποίο υπέγραψαν με τη Λιβύη, και μια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου και της Κρήτης.

Ο Μητσοτάκης πήγε στην 115 Πτέρυγα Μάχης και μίλησε για πράσινη ανάπτυξη!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη, μια μονάδα που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της αναχαίτισης των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο και αντί να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία, τη στιγμή που απειλεί με γεωτρήσεις νότια του νησιού, μίλησε για την κλιματική αλλαγή, την «πράσινη» αυτονομία της μονάδας και θύμισε ότι υπηρέτησε και αυτός πριν από 30 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης και αρκέστηκε να εκφράσει τα «συγχαρητήριά του σε όλους τους χειριστές, στο τεχνικό προσωπικό, σε όσες και όσους κρατάνε τα αεροπλάνα μας ετοιμοπόλεμα για να προασπίσουν, μέρα και νύχτα, την εδαφική μας ακεραιότητα». Αυτή ήταν η αναφορά του στα εθνικά. Μετά αναφέρθηκε στη δική του στρατιωτική θητεία στην Πολεμική Αεροπορία, και στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16.

«Πριν από 27 χρόνια είχα υπηρετήσει και εγώ τη θητεία μου, στην 346 Μοίρα, στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στην Αγχίαλο» είπε και συνέχισε: «Τα πρώτα F-16 Block 30 τότε τα είχαμε παραλάβει. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Εχουμε τώρα σε αυτήν την Πτέρυγα Μάχης τα πιο σύγχρονα F-16 τα οποία διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία. Και μάλιστα, καθώς εντός των επόμενων ετών θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα αναβάθμισης 82 F-16, τα αεροσκάφη μας, αναβαθμισμένα πια στον τύπο Viper, θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη επιχειρησιακή επάρκεια».

Το κλείσιμο της ομιλίας του, ωστόσο, άφησε... άφωνους τους πιλότους. Μίλησε για το σχέδιο που εφαρμόζεται στη μονάδα για να καταστεί ενεργειακά αυτόνομη.

«Σήμερα δεν είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για αεροσκάφη, για βλήματα και για βόμβες. Είμαστε εδώ γιατί η 115 Πτέρυγα Μάχης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πρωτοποριακής προσπάθειας να μειώσουμε σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.