Πάιατ: «Όλα τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα»

Απαντώντας στη «δημοκρατία», ο πρέσβης των ΗΠΑ ήρθε πιο κοντά στις θέσεις μας, χωρίς όμως ειδική αναφορά στο ΚαστελόριζοMε μια θετική δήλωση, την οποία έκανε στη «δημοκρατία», ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ προχώρησε ένα επιπλέον βήμα προς τις ελληνικές θέσεις, σε σχέση με αυτές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από την Ουάσινγκτον, αναφορικά με τις αξιώσεις που εγείρει η Τουρκία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, μετά και το μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει με τη Λιβύη. Ο κ. Πάιατ υποστήριξε πως «όλα τα νησιά» δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως ακριβώς και οι ηπειρωτικές περιοχές, και όχι μόνο τα «μεγάλα νησιά».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα προέβη σε αυτή τη διευκρίνιση, αν και το πλήρες κείμενο της απάντησής του στη «δημοκρατία» εξακολουθεί να έχει θολά σημεία όσον αφορά την ακρίβεια της θέσης των ΗΠΑ για τις θαλάσσιες ζώνες των ελληνικών νησιών, και ειδικότερα για το αν, πέραν των μεγάλων νησιών, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δικαιούνται και νησιά όπως το Καστελόριζο, η Στρογγύλη και η Ρω, που αμφισβητούνται από την Τουρκία.

Ο Τζέφρι Πάιατ προχώρησε στη γραπτή δήλωση για να εκφράσει την «έντονη διαφωνία» του, όπως επισημαίνει, στο χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας μας, το οποίο είχε τίτλο «Ο Αμερικανός πρέσβης αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες μόνο σε “μεγάλα νησιά” – Υπουλα παιχνίδια των ΗΠΑ εις βάρος της Ελλάδας». Υποστήριξε ότι ο τίτλος δεν αντικατοπτρίζει καθόλου αυτό που είχε δηλώσει σε σαββατιάτικη εφημερίδα και δηλώνει ότι αναφέρθηκε στην Κρήτη, γιατί η ερώτηση που δέχθηκε ήταν σχετικά με το μνημόνιο που έχουν υπογράψει Τουρκία και Λιβύη.

Παράλειψη

Ακόμη και σε αυτήν, ωστόσο, τη δήλωση που έκανε στη «δημοκρατία», εν είδει ενόχλησης ή διαφωνίας, ίσως γιατί εμφανίστηκε εκτεθειμένος και πιεσμένος, παρά τη θετική προσέγγιση που επιχειρεί σε σχέση με το πώς μας έχουν συνηθίσει οι Αμερικανοί, λέγοντας πως «όλα τα νησιά» έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, αποφεύγει και πάλι να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο Καστελόριζο. Και το ερώτημα είναι: Γιατί δεν το αναφέρει ο κ. Πάιατ, από τη στιγμή που δεν κάνει διαχωρισμό σε μικρά και μεγάλα νησιά που έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα; Το πιθανότερο είναι γιατί ο Αμερικανός διπλωμάτης βρίσκεται στη γραμμή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο κάνει τοποθετήσεις και δηλώσεις «ήξεις αφήξεις» για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Προκύπτει από την επισήμανση του κ. Πάιατ πως τον Δεκέμβριο ξεκαθάρισε «η νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι τα νησιά -περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών, όπως η Κρήτη- έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές», αλλά και από τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που δόθηκε σε δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα και δημοσιεύτηκε ευρέως στις 15 Ιανουαρίου, στην οποία παραπέμπει ο κ. Πάιατ.

Η τότε δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε: «Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης επικαλυπτόμενες θαλάσσιες επιδιώξεις στην περιοχή που περιλαμβάνεται στην οριοθέτηση του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Κατά πάγια πολιτική ενθαρρύνουμε τις χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων χωρών είναι μη βοηθητικά προκλητικές. Επιπλέον, αντίθετα με ό,τι δήλωσε η Τουρκία, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως αυτό αναγράφεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά σε γενικές γραμμές δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως ακριβώς και οι ηπειρωτικές περιοχές».

Και συμπληρώνει ο κ. Πάιατ: «Λέγοντας ότι “τα νησιά γενικώς δικαιούνται…” εννοούμε ακριβώς αυτό, και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα νησιά».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα