Novartis: Μίζες σε πολιτικό αποκαλύπτει η Τουλουπάκη

Επιστολή-βόμβα στην Προανακριτική για απόρρητο έγγραφο του 2017, στο οποίο αναφέρεται ρητά ο χρηματισμόςΑπό τη 
Μαρία Παναγιώτου

Επιστολή-βόμβα που απέστειλε την περασμένη Τρίτη η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής Γιάννη Μπούγα έρχεται να ανατρέψει όλα τα δεδομένα, καθώς καταρρίπτει καθολικά το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας στην υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην επιστολή της η κυρία Τουλουπάκη, στα γραφεία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς υπάρχει «απόρρητο έγγραφο αλλοδαπών Αρχών» (σ.σ.: προφανώς από το FBI), στο οποίο παρατίθεται η πληροφορία ότι από στέλεχος της εταιρίας Novartis Hellas κατέληξαν χρήματα σε πολιτικό πρόσωπο, του οποίου η ιδιότητα «και μόνο προσδιορίζεται στο έγγραφο αυτό». Τα χρήματα δε αυτά προήλθαν, όπως αναφέρουν οι Αρχές της τρίτης χώρας, από το «μαύρο ταμείο» της Novartis.

To πιο σημαντικό; Το έγγραφο διαβιβάστηκε από τις αλλοδαπές Αρχές στην Εισαγγελία Διαφθοράς τον Ιανουάριο του 2017, όταν δηλαδή ακόμη προϊσταμένη ήταν η Ελένη Ράικου. Η επιστολή, που έρχεται πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας από τη «δημοκρατία», αναμένεται να προκαλέσει σοβαρούς κραδασμούς, καθώς -μεταξύ άλλων- αποτελεί συντριβή της αξιοπιστίας της κυρίας Ράικου, η οποία όχι μόνο δεν ανέφερε ποτέ την ύπαρξη του εγγράφου, αλλά υποστήριξε πως τον Φεβρουάριο του 2017 η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου την επισκέφθηκε στο γραφείο της και της ανέφερε πρώτη φορά την εκδοχή να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση.

Πανηγυρική διάψευση

Τη διαψεύδει, όμως, πανηγυρικά και σε σχέση με όσα κατέθεσε για τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, της τηλεφώνησε έναν μήνα μετά κι επέμενε να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή, ενώ εκείνη δεν είχε καμία πληροφορία για πολιτικά πρόσωπα. Γιατί η κυρία Ράικου απέκρυψε το σημαντικό αυτό στοιχείο; Ενημέρωσε τότε, ως όφειλε, τον επόπτη της και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Τώρα που αποδεικνύεται ψεύδορκος και «πιάνεται» ακόμη μία φορά να κρατάει στο συρτάρι της σημαντικά έγγραφα, θα παρέμβει η Δικαιοσύνη;
Η κυρία Ράικου φαίνεται να έχει τελέσει τα αδικήματα της ψευδορκίας, της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας. Η Προανακριτική δεν πρέπει να αντιδράσει για να διασωθεί η αξιοπιστία της διαδικασίας;

Επικίνδυνα παιχνίδια με τους προστατευόμενους μάρτυρες 

Πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των προστατευόμενων μαρτύρων παίζουν συγκεκριμένα «γαλάζια» στελέχη, επιθυμώντας πάση θυσία και με κάθε κόστος να «βγάλουν την κουκούλα», όπως διατρανώνουν, των «Κελέση» και «Σαράφη», οι καταθέσεις των οποίων οδήγησαν στην πρώτη δικογραφία εναντίον των δέκα πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis.

Η επικείμενη εξέταση των «δύο» έχει οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου όργιο αλληλοαντικρουόμενων φημών, διαρροών και παρασκηνιακών κινήσεων, με τη Ν.Δ. -σε συμπαιγνία με το ΚΙΝ.ΑΛ.- να προσπαθεί με νομικούς ακροβατισμούς να επιβάλει την κατάθεση των μαρτύρων χωρίς κάλυψη. Μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου, που δήλωσε αναρμοδιότητα για τον τρόπο εξέτασής τους, η «καυτή πατάτα» πέρασε στην αρμόδια υπηρεσία της ΓΑΔΑ. Πρόκειται για την Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες από την Προανακριτική, διαβίβασε ήδη απαντητική επιστολή στο προεδρείο της επιτροπής για τον τόπο και τον τρόπο κατάθεσης.

«Χωρίς κουκούλες»

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στην επιστολή περιγράφονται οι προβλέψεις του νόμου και της σχετικής υπουργικής απόφασης του 2018 για τον τρόπο λήψης κατάθεσης από προστατευόμενους μάρτυρες, με τη ΓΑΔΑ να αφήνει ανοιχτό τον τρόπο εξέτασής τους, επιστρέφοντας το… μπαλάκι στην Προανακριτική της Βουλής. Πηγές της Ν.Δ. που πρόσκεινται στο σαμαρικό στρατόπεδο επιμένουν ότι η εξέταση θα γίνει «χωρίς κουκούλες», όπως λένε, δηλαδή με φυσική παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών και της φωνής τους. Από την άλλη, «γαλάζια» μέλη της Προανακριτικής, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, έριξαν τους τόνους, εξηγώντας ότι για τη Ν.Δ. το κεντρικό θέμα δεν είναι η κουκούλα, αλλά η ουσία και η άντληση πληροφοριών, καθώς, όπως λένε, οι καταθέσεις τους στον Αρειο Πάγο ήταν ασαφείς και γενικόλογες.
Σε κάθε περίπτωση, αν και ακόμη το τοπίο είναι θολό, με την Προανακριτική να κινείται ομολογουμένως σε αχαρτογράφητα νερά, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν δικαίωμα αντιρρήσεων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Προανακριτική διαβιβάστηκε το πόρισμα της πρώην επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου για το σκάνδαλο Novartis, αλλά και η κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή στον αντιεισαγγελέα Σοφουλάκη.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα