Ο Κικίλιας επιθεώρησε το «Σωτηρία»

Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι δύο Ελληνες του πλοίου-φάντασμα «Diamond Princess». Ολα έτοιμα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Στην πατρίδα θα επιστρέψουν σύντομα οι δύο Ελληνες που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess», το οποίο είναι αγκυροβολημένο σε καθεστώς «καραντίνας» στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας εξαιτίας κρουσμάτων κορονοϊού. Οπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η επιχείρηση για τον επαναπατρισμό των δύο Ελλήνων εκτιμάται ότι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. 

Το εγχείρημα είναι περίπλοκο, καθώς χρειάζονται ο συντονισμός των υπουργείων Υγείας, Εξωτερικών και των προξενικών Αρχών στην Κίνα, αλλά και ένα σχέδιο για την αεροπορική επιστροφή των δύο Ελλήνων από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Πολλές χώρες της Δύσης έχουν οργανώσει μαζικούς επαναπατρισμούς υπηκόων τους από την Κίνα, όπου εντοπίζεται ακόμα η μόνη πρωτογενής εστία κρουσμάτων του φονικού ιού. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «όποιον συμπατριώτη μας χρειαστεί από τις τέσσερις άκρες του κόσμου θα τον επαναπατρίσουμε σωστά, δομημένα, οργανωμένα».

Η επιστροφή των δύο Ελλήνων φαντάζει επιτακτική, καθώς στο κρουαζιερόπλοιο στο οποίο επιβαίνουν πάνω από 3.700 άτομα έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό 355. Οι δύο Ελληνες, όπως και οι υπόλοιποι επιβάτες που δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα, βρίσκονται σε καραντίνα πάνω στο πλοίο.

Βέβαια, η καραντίνα περιμένει τους δύο Ελληνες και στην Ελλάδα, όταν επιστρέψουν. Είναι το αυστηρό πρωτόκολλο που έχουν οργανώσει οι υγειονομικές Αρχές, το οποίο επιβάλλει να παραμείνουν σε απομόνωση καθ' όλη την πιθανή περίοδο επώασης του ιού, προκειμένου να μη μεταδώσουν την ασθένεια και σε άλλους. Οταν επιστρέψουν θα οδηγηθούν είτε στο Αττικό είτε στο «Σωτηρία», όπου έχουν δημιουργηθεί θάλαμοι αρνητικής πίεσης. Σε αυτή την «απομόνωση» θα περάσουν τις πρώτες ημέρες, μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν φέρουν τον φονικό ιό. 

Ηδη, στο «Σωτηρία» έχουν απομονωθεί οι δύο πρώτοι συμπολίτες μας που επαναπατρίστηκαν από την Κίνα. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε το Σάββατο το νοσοκομείο και μίλησε μαζί τους μέσω ενδοεπικοινωνίας. «Επισκέφτηκα το νοσοκομείο αναφοράς ''Σωτηρία'' και μίλησα μέσω ενδοεπικοινωνίας με τους δύο Ελληνες που επαναπατρίστηκαν την περασμένη Κυριακή από την Κίνα. Θέλω να ευχαριστήσω τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για το εξαιρετικό έργο που επιτελούν. #COVID19» έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Υγείας. Ο Βασίλης Κικίλιας φέρεται ότι επιθεώρησε και τις εγκαταστάσεις και διαπίστωσε τον υψηλό βαθμό ασφάλειας που υπάρχει στο νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο θα επιφορτιστεί τη νοσηλεία των ευαίσθητων ασθενών, αν εντοπιστούν ασθενείς του κορονοϊού στην Αττική.