Μέτρα εμπιστοσύνης με όργιο παραβιάσεων

«Ξέφυγαν» οι Τούρκοι πιλότοι στο Αιγαίο, την ώρα που στην Αθήνα ξεκινούσαν συζητήσεις με την Αγκυρα για τα ΜΟΕΑμετανόητοι και προκλητικοί οι Τούρκοι… Από τη μια, Τούρκοι στρατιωτικοί φωτογραφίζονταν στα σκαλιά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, διαφημίζοντας δήθεν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και, από την άλλη, Τούρκοι πιλότοι οργίαζαν για ακόμα μία ημέρα στο Αιγαίο, σημειώνοντας μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου.

Χθες, αφίχθη στην Αθήνα η στρατιωτική αντιπροσωπία της Τουρκίας που θα συζητήσει με την αντίστοιχη ελληνική, από σήμερα έως την Παρασκευή, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι συζητήσεις αφορούν την επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης ΜΟΕ με σκοπό την αποφυγή έντασης και τη μείωση του κινδύνου των ατυχημάτων στο Αιγαίο. Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι χαμηλές, κι αυτό γιατί η Αγκυρα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τα ΜΟΕ για να προωθήσει τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Απόδειξη, η συνέχιση των παραβιάσεων χθες στο Αιγαίο, σε μια ημέρα που θα έπρεπε, έστω συμβολικά, οι Τούρκοι να απέχουν από την προκλητικότητα. Τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16 και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης. Κατέγραψαν 6 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συμμετέχοντας χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, εξέφρασε την πρόθεση της Ελλάδας να λάβει μέρος σε μια ευρωπαϊκή επιχείρηση με στόχο την εκεχειρία στη Λιβύη. «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να υπάρξει μια νέα επιχείρηση της Ε.Ε., η οποία θα επιβάλει το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη από τη θάλασσα και από τον αέρα. Η Ελλάδα δήλωσε ξανά αυτό που έχει δηλώσει και στο παρελθόν, ότι είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια, καταρχήν με μέσα, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη θα χρειαστεί» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας τη στήριξη της Ελλάδας στις πρόσφατες αποφάσεις της διάσκεψης του Μονάχου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα