Στο Πεντάγωνο ο... αιχμάλωτος του Χαφτάρ!

Από συλληφθείς και κρατούμενος του στρατάρχη Χαφτάρ βρέθηκε στο ελληνικό Πεντάγωνο και στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο

Πρόκειται για τον Τούρκο στρατηγό Ιρφάν Οζσέρτ, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας που ήρθε στην Αθήνα και είχε επί τετραημέρου συνομιλίες με ελληνική στρατιωτική αντιπροσωπία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο Τούρκος στρατηγός, τον οποίο δέχθηκε στο γραφείο του χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή την ολοκλήρωση των συνομιλιών για τα ΜΟΕ, έχει θητεύσει στη ΜΙΤ και το καλοκαίρι του 2019 συνελήφθη από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ για εμπλοκή στον εμφύλιο της Λιβύης. Ο Ιρφάν Οζσέρτ εμφανίζεται ως ο επικεφαλής ομάδας Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Τρίπολη της Λιβύης και πετούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τα οποία εξαπέλυσαν για λογαριασμό του Αλ Σάρατζ επιθέσεις στις δυνάμεις του Χαφτάρ. Συνελήφθησαν ωστόσο από τον Λίβυο στρατάρχη, παράμειναν έστω για λίγο κρατούμενοι και εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι. Η λιβυκή ιστοσελίδα Al Masrad είχε δώσει τότε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τα διαβατήρια όλων των συλληφθέντων, μαζί και τις φωτογραφίες τους. Η φωτογραφία του αυτή «ταυτοποίησε» την παρουσία του στην ελληνική πρωτεύουσα και στο Πεντάγωνο.

«Συμφωνία»

Οι συνομιλίες για τα ΜΟΕ ολοκληρώθηκαν χθες (από τη Δευτέρα, που είχαν εκκινήσει) και, σύμφωνα με μια λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, συμφωνήθηκαν μεταξύ άλλων η ανταλλαγή επισκέψεων επιπέδου διοικητών σχηματισμών, η ανταλλαγή άρθρων και η συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις...

Αποκλείεται, ωστόσο, επί τέσσερις ημέρες να συνομιλούσαν οι δύο αντιπροσωπίες για να συμφωνήσουν σε αυτά τα ζητήματα. Τέθηκαν πολύ πιο σοβαρά θέματα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, που αφορούν το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ήταν και ο λόγος που το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επανήλθε με «ορθή επανάληψη», στην οποία δεν αναφέρονταν τα θέματα στα οποία υπήρξε συμφωνία.