Γύρισαν την πλάτη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Οι δανειολήπτες προτίμησαν τις λύσεις των τραπεζών και των funds για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων της πρώτης κατοικίαςΟμολογία αποτυχίας του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελούν ουσιαστικά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με μόλις 437 δανειολήπτες να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την υπαγωγή τους στη ρύθμιση. 

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, οι οφειλέτες φαίνεται ότι προτιμούν τις λύσεις που τους προτείνουν οι τράπεζες και τα funds, καθώς μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 4,4 δισ. ευρώ. Τα 3,2 δισ. ευρώ εξ αυτών ρύθμισαν οι τράπεζες (αφορά 43.400 δάνεια), ενώ το υπόλοιπο 1,2 δισ. οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (αφορά 20.593 δάνεια). 

Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει τους λόγους για τους οποίους χιλιάδες δανειολήπτες μπήκαν μεν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή της αίτησης, το υπουργείο Οικονομικών τούς έστειλε e-mails. Ελάχιστοι, όμως, είναι εκείνοι που ανταποκρίθηκαν.

Στατιστικά

Είναι χαρακτηριστικό ότι απάντησε μόλις το 8% των δανειοληπτών που έχουν καταθέσει αίτηση ρύθμισης, δηλαδή οι 540 από τους 6.204. Από όσους είδαν τις αιτήσεις τους να ακυρώνονται, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε επειδή δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια στην πλατφόρμα για διάστημα άνω των 3 μηνών, ανταποκρίθηκε μόλις το 2,3%, τουτέστιν οι 708 από τους 30.264. Αρκετοί απ’ αυτούς δηλώνουν ότι δεν κατανοούν τις διαδικασίες και αναμένουν τη βοήθεια δικηγόρου ή λογιστή για να προχωρήσουν, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που σκοπεύουν να κάνουν νέα αίτηση. Σημαντικό είναι και το ποσοστό εκείνων που διαπίστωσαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τη ρύθμιση των οφειλών τους

Σύμφωνα, πάντως, με το ΥΠΟΙΚ, οι προτάσεις ρύθμισης που έχουν υποβληθεί από τις τράπεζες προς τους δανειολήπτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχουν σημειώσει αύξηση κατά 42% τον τελευταίο μήνα και έχουν υπερδιπλασιαστεί από το τέλος του έτους, φτάνοντας τις 924 (από 402 στο τέλος του 2019). Σε όλες αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση, η οποία φτάνει έως 50% στη δόση του δανείου. Ηδη 437 δανειολήπτες έχουν ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που τους έχουν γίνει και έχουν διασώσει την κύρια κατοικία τους, ενώ οι υπόλοιποι 487 έχουν προθεσμία έναν μήνα για να αποδεχθούν την πρόταση της τράπεζας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα