Εμφύλιος για τους λαθραίους

Πάνδημη αντίδραση σε Χίο και Λέσβο. Άγριες καταστάσεις και πολύ ξύλο από τις δυνάμεις των ΜΑΤ
Δεν σεβάστηκαν ούτε τους ιερείς

Η Θέση μας: Και αδικημένοι και… δαρμένοι

Aνθρώπινη ασπίδα απέναντι στην κρατική καταστολή και στις πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές υψώνουν από το βράδυ της Δευτέρας οι περήφανοι νησιώτες, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να στείλει διμοιρίες των ΜΑΤ στα νησιά. 

Υστερα από επτά μήνες παλινωδιών, κατάργηση και επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και τη δημόσια ομολογία Μητσοτάκη περί «αιφνιδιασμού για το μέγεθος του Προσφυγικού», η κυβέρνηση επιχειρεί πλέον να λύσει το μείζον αυτό ζήτημα με τη βία των ΜΑΤ, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κλίμα στα νησιά.

Λίγο πριν από τις 22.00 προχθές, οι καμπάνες των χωριών στη Λέσβο ήχησαν, καλώντας τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στο λιμάνι για να εμποδίσουν την απόβαση εκατοντάδων αστυνομικών, που μαζί με οχήματα ρίψης νερού και μηχανήματα του Στρατού κατέφθαναν από το Λαύριο με το πλοίο «Πήγασος».

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ήχου από τις καμπάνες, έφτασαν στο λιμάνι, ενώ φορτηγά και απορριμματοφόρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου παρατάχθηκαν προκειμένου να αποκλείσουν το σύνολο των οδικών αξόνων που οδηγούν στην επιταγμένη περιοχή Καράβας – Καβακλή. Οταν οι εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ αποβιβάστηκαν στο λιμάνι, το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να ξηλώνει την πόρτα και να ψέλνει τον εθνικό ύμνο.

Λίγα λεπτά αργότερα και εν μέσω συγκρούσεων, αποβιβάστηκαν με τη συνοδεία των αστυνομικών και τα χωματουργικά οχήματα, και αμέσως το λιμάνι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Κάτοικοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είχαν στήσει μπλόκα στο σημείο, ήρθαν σε σύγκρουση με τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με τη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 1.500 κάτοικοι βρέθηκαν από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας στην επιταγμένη από την κυβέρνηση θέση Καράβα, φωνάζοντας μεταξύ άλλων: «Ούτε στην Καράβα ούτε πουθενά».

«Βράζει» η Χίος

Στο μεταξύ, ανάλογο σκηνικό πολέμου βρισκόταν σε εξέλιξη και στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο, όπου το «Blue Star Naxos» μετέφερε 10 διμοιρίες των ΜΑΤ με περίπου 200 αστυνομικούς, κλούβες, μηχανήματα εκτόξευσης νερού και στρατιωτικά χωματουργικά μηχανήματα.

Με στόχο να εκκενωθεί ο χώρος του λιμανιού, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες κάτοικοι, τα ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Καρματζής και ο ιερέας της Καλλιμασιάς και πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου, να καταρρεύσουν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα, οι άνδρες της Αστυνομίας με κλούβες και μηχανήματα, καθώς και με όχημα εφοδιασμένο με εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση ξεκίνησαν για την επιταγμένη περιοχή.

Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με το εξαγριωμένο πλήθος, που αποτελούνταν από ιερωμένους και απλούς πολίτες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής για την περιοχή που επέλεξε η κυβέρνηση για τη δημιουργία κλειστής δομής, οι αστυνομικές δυνάμεις και τα μηχανήματα έργου δέχτηκαν «βροχή» από ρουκέτες που χρησιμοποιούνται στο γνωστό έθιμο του ρουκετοπολέμου στην περιοχή και από βόμβες μολότοφ και πέτρες.

Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ακολουθήσει κατά γράμμα όσα εξήγγειλε για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάλεσε χθες τους πολίτες, τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές Αρχές να εμπιστευτούν την κυβέρνηση, τονίζοντας παράλληλα και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που ενέχουν οι υπάρχοντες καταυλισμοί.

Διαβάστε επίσης: 

 Άγρια κόντρα και στη Βουλή για το αλαλούμ

 «Απάντηση» στη βία με παραίτηση της ΝΟΔΕ και απεργία!

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα