Με ξύλο και σφαίρες «απάντησαν» οι νησιώτες!

Μετρούν 43 τραυματίες τα ΜΑΤ!
Ομάδες πολιτών τους επιτέθηκαν στον ύπνο ενώ «γάζωσαν» κλούβα

Η Θέση μας: Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο

Σκηνικό πολέμου με πυροβολισμούς, χημικά, μάχες σώμα με σώμα και πετροπόλεμο έζησαν χθες οι κάτοικοι των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι επί πέντε χρόνια σήκωσαν στους ώμους τους το βάρος του Προσφυγικού. Οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, υπακούοντας στις προσταγές της κυβέρνησης για την πάση θυσία κάμψη των αντιδράσεων που προβάλλουν οι νησιώτες, πέταξαν εκατοντάδες χημικά σε Χίο και Λέσβο, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και πυροβολισμούς πολιτών, καθώς και για καταστροφές οχημάτων με κλομπ. 

Το ποτάμι της οργής των νησιωτών, όμως, φαίνεται ότι ξεχείλισε και έπνιξε στο διάβα του τις κυβερνητικές φιλοδοξίες για άμεση δημιουργία κλειστών δομών. Λίγο μετά τις 7 χθες το απόγευμα, κάτοικοι της Λέσβου, αποφασισμένοι να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, βγήκαν στους δρόμους με καραμπίνες και «γάζωσαν» μια κλούβα των ΜΑΤ, ενώ πυροβόλησαν και εναντίον αστυνομικών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, από τους συνολικά 43 αστυνομικούς που έχουν τραυματιστεί τα τελευταία 24ωρα στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων επεισοδίων, οι δύο έχουν χτυπηθεί από σκάγια που προέρχονται από πυρά κυνηγετικού όπλου. Ενα από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Αρχές είναι ότι είχε αποκλειστεί η γρήγορη πρόσβαση στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης λόγω των οδοφραγμάτων, με αποτέλεσμα πολλοί τραυματίες να διακομίζονται αναγκαστικά στο τοπικό κέντρο υγείας.

Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ., από την πλευρά της, δεν χρησιμοποίησε σφαίρες, ωστόσο, σε βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο χθες το μεσημέρι κάτοικος της Λέσβου, φαίνεται ένα τραύμα στο πόδι του, το οποίο, όπως καταγγέλλει, προκλήθηκε από σφαίρες αστυνομικών.

Στο μεταξύ, λίγο πριν πέσει το φως του ήλιου, μεγάλος αριθμός κατοίκων περικύκλωσε το στρατόπεδο Κυριαζή στην είσοδο της πόλης, όπου βρίσκονταν οι άνδρες των ΜΑΤ. Οι πολίτες έσπασαν την πύλη του στρατοπέδου, άναψαν φωτιές και σημειώθηκαν επεισόδια. Επίθεση από τους νησιώτες έγινε και στην περιοχή Γέρα της Λέσβου, όπου βρίσκεται το σημείο όπου διαμένουν οι αστυνομικοί. Οι οργισμένοι κάτοικοι, αφού εισέβαλαν στα δωμάτια, πήραν όλα τα πράγματα των αστυνομικών -οι οποίοι εκείνη την ώρα ήταν απόντες-, τα πέταξαν στον περίβολο και τους έβαλαν φωτιά.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή οι διμοιρίες των ΜΑΤ να ξεμείνουν από δακρυγόνα και να χρειαστεί ανεφοδιασμός. Μάλιστα, τα εκατοντάδες δακρυγόνα είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν αναπνευστικές δυσκολίες στο διαμαρτυρόμενο πλήθος, ενώ υπήρξαν και μαρτυρίες για λιποθυμικές τάσεις.

Πολεμικό σκηνικό στη Χίο

Εκτός ελέγχου τέθηκε η κατάσταση και στη Χίο, όπου εξαγριωμένοι κάτοικοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας έξω από δύο ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούσαν τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Αφού έσπασαν την πόρτα ενός δωματίου και παρά την αντίσταση ενός αστυνομικού, που ξύπνησε από τις φωνές, οι μαινόμενοι άνδρες μπήκαν μέσα και ξυλοκόπησαν άγρια τους αστυνομικούς, πετώντας τα προσωπικά τους αντικείμενα στον δρόμο.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις, που απομάκρυναν τους κατοίκους με χημικά αλλά και τους συναδέλφους των ΜΑΤ, μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από τα επεισόδια αυτά τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί, ενώ έχουν προκληθεί φθορές και σε αστυνομικό εξοπλισμό.

Ύστερα από το συμβάν αποφασίστηκε η φρούρηση των ξενοδοχείων κατά τις ώρες που καταλύουν άνδρες των ΜΑΤ.

Σοβαρά επεισόδια, όμως, σημειώθηκαν και στα μπλόκα που είχαν στήσει οι δυνάμεις των ΜΑΤ γύρω από τον Αγιο Μακάριο Βροντάδου, προκειμένου να ανακόψουν τους κατοίκους.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ σημειώθηκαν και περιστατικά βίας εναντίον πολιτών, με αστυνομικούς να πετούν πέτρες ή να χτυπούν ακινητοποιημένους κατοίκους. Ολόκληρη η περιοχή σφραγίστηκε από τα ΜΑΤ, ενώ παράλληλα γίνονταν περιπολίες σε δασικές και αγροτικές περιοχές, προκειμένου να εντοπιστούν ομάδες κατοίκων. Σύμφωνα με απόφαση των διοικήσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης καθώς και του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, συνεχίζεται και σήμερα η γενική απεργία.

Εθνοφύλακες πήγαν να παραδώσουν τον οπλισμό

Αντιδρώντας στη βίαιη καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που μεταφέρθηκαν στη Χίο, δεκάδες εθνοφύλακες αποφάσισαν την παράδοση των όπλων στην 96 ΑΔΤΕ.

Το γεγονός αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού, αφού δεκάδες εθνοφρουροί συγκεντρώθηκαν στην Ταξιαρχία με τον οπλισμό τους, προκειμένου να τον παραδώσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις βιαιότητες των ΜΑΤ αλλά και για την κυβερνητική πολιτική αναφορικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Μεταπείστηκαν

Ο στρατιωτικός διοικητής ταξίαρχος Σταύρος Παπασταθόπουλος, σε μια προσπάθεια να μεταβάλει την απόφασή τους, τους κάλεσε στο γραφείο του προκειμένου να διαπραγματευτούν, με αποτέλεσμα οι εθνοφύλακες να δεχτούν να μην πραγματοποιήσουν ακόμη την παράδοση, δίνοντας προθεσμία στην κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ μέχρι το Σάββατο και να ματαιώσει τη δημιουργία κλειστής μεταναστευτικής δομής όχι μόνο στο Αίπος, αλλά και στη ΒΙΑΛ, που παραμένει σταθερά με 6.000 αλλοδαπούς.

Τέλος, ανέφεραν ότι θίχτηκαν από το γεγονός ότι οι άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι πληρώνονται για να εκτελούν τα καθήκοντά τους, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τους εθνοφύλακες -που δεν λαμβάνουν κανένα εισόδημα- Τούρκους.

Λογοκρισία στην ΕΡΤ;

Μείζον ζήτημα προκαλούν οι καταγγελίες δημοσιογράφων για προληπτική λογοκρισία στην ΕΡΤ και ειδικότερα για τις ειδήσεις που αφορούν τις εξελίξεις στο ΒΑ Αιγαίο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από χθες οι συντάκτες των περιφερειακών μέσων της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα υποβάλλουν τα κείμενά τους προς έλεγχο, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να τα δημοσιεύσουν, όπως συνέβαινε έως σήμερα. Η αφορμή δόθηκε όταν δημοσιογράφος της ΕΡΤ στη Μυτιλήνη ανέβασε στην ιστοσελίδα ρεπορτάζ για όσα συμβαίνουν στο νησί. Της ζητήθηκε να κατεβάσει την είδηση, αλλά η συνάδελφος αρνήθηκε να το πράξει.

Η είδηση κατέβηκε τελικά από το Ραδιομέγαρο και στη θέση της αναρτήθηκε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Λίγες ώρες αργότερα οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών μέσων έχασαν την πρόσβαση στη δημοσιότητα για τις ειδήσεις και τα ρεπορτάζ τους. Συνδικαλιστικοί φορείς καταγγέλλουν την ύπαρξη «επιτροπής λογοκρισίας» στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και καλούν τις δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές ενώσεις να παρέμβουν.

Διαβάστε επίσης:

Υποχωρεί η κυβέρνηση για να ρίξει τους τόνους

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα