«Ασύμμετρο πόλεμο» κήρυξε ο «σουλτάνος» στην Ελλάδα!

Αποφασιστική αντίδραση της Αθήνας που «σφράγισε» τη μεθόριο με ενισχύσεις. Πτήσεις ελικοπτέρων με θερμικές κάμερες

Η Θέση μας: Βίαιη απώθηση, η έσχατη λύση

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Η Ελλάδα δέχεται «ασύμμετρο» πόλεμο από την Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν μεταφέρει μαζικά μετανάστες-πρόσφυγες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με τη χώρα μας και επιχειρεί να τους περάσει στον Εβρο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θέλει με αυτόν τον τρόπο να εκτονώσει το πρόβλημα στο εσωτερικό του από τα «φέρετρα» που έρχονται σωρηδόν από το μέτωπο της Συρίας και παράλληλα να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Δύση στη λύση ενός προβλήματος που δημιούργησε ο ίδιος. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να χρησιμοποιήσει η Αγκυρα τις ροές μεταναστών για να προκαλέσει «θερμό» επεισόδιο, ενώ τίθεται από κυβερνητικές πηγές και η διάσταση του κορονοϊού.

Η Αθήνα απαντά με τη λήψη μέτρων και ενισχύει με Στρατό και Αστυνομία τα σύνορα. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί την επί της ουσίας μονομερή κατάργηση, από την Τουρκία, της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο αποτροπής της παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων στον Εβρο και στα νησιά, με τη συνδρομή των Eνόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αποφασίστηκε να μετακινηθούν στον Εβρο άνδρες του Στρατού Ξηράς και των Ειδικών Δυνάμεων από μονάδες των μετόπισθεν με στόχο να ενισχυθούν οι περιπολίες που γίνονται κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής από κοινού με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκδόθηκαν χθες περίπου 300 φύλλα πορείας στελεχών του Στρατού Ξηράς με προορισμό τις μονάδες του Εβρου (αρκετοί από την 8η Μεραρχία που εδρεύει στα Ιωάννινα).

Το σχέδιο για το σφράγισμα των συνόρων στον Εβρο περιλαμβάνει, πέραν των πεζοπόρων και των εποχούμενων περιπόλων, και πτήσεις με ελικόπτερα τύπου Χιούι. Οι πτήσεις αυτές θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα και, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «δημοκρατίας», στα ελικόπτερα θα επιβαίνουν και αστυνομικοί με θερμικές κάμερες προκειμένου να εντοπίζουν τυχόν μετανάστες και πρόσφυγες που επιχειρούν από την Τουρκία να περάσουν στην ελληνική επικράτεια. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει και κλείσιμο των μεθοριακών σταθμών, όπως έγινε χθες με το τελωνείο στις Καστανιές.

Η ενίσχυση των συνόρων με δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας αποσκοπεί και στην αποτροπή μιας κρίσης που ενδεχομένως επιχειρήσει να προκαλέσει η Τουρκία με προκάλυμμα τους μετανάστες. Ηδη, πέρα από τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα με τη χώρα παίζει και μια προπαγάνδα, του στιλ ότι οι ελληνικές Αρχές τούς απωθούν και τους εκδιώκουν με τη χρήση βίας.

Η κρισιμότητα του ζητήματος αποτροπής των μεταναστευτικών ροών προκύπτει και από την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στον Εβρο. Οι δυο τους συντονίζουν το σχέδιο. Ο κ. Φλώρος, μάλιστα, πέταξε με ελικόπτερο στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί και από τις δύο πλευρές.

Σήμερα επρόκειτο να επισκεφθεί το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, δύο από τα νησιά που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ανάλογα μέτρα με αυτά του Εβρου δόθηκε εντολή να εφαρμοστούν και στα θαλάσσια σύνορα, κυρίως στα σημεία εκείνα από τα οποία η Τουρκία «σπρώχνει» μετανάστες στην Ελλάδα. Θα αυξηθεί η συχνότητα των περιπολιών από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, όπως επίσης και του Λιμενικού Σώματος, ενώ ζητήθηκε η αυξημένη συνδρομή της Frontex. Η Ελλάδα εφαρμόζει πιο αυστηρή πολιτική «αποκρούοντας» τρόπον τινά τις λέμβους με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Για τον συντονισμό του σχεδίου της κυβέρνησης στα θαλάσσια σύνορα επιστρατεύθηκαν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, που επισκέπτονται τα νησιά.

Απασφάλισε ο Ερντογάν που «άνοιξε τις πόρτες» για όλους τους μετανάστες

Απειλούσε να πυροδοτήσει τη «βόμβα» εδώ και καιρό. Αλλωστε, ποτέ δεν αντιμετώπισε το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό με όρους ανθρωπισμού, παρά ως ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα των επιδιώξεών του στο εξωτερικό, αλλά κυρίως ως ακόμη ένα όπλο στον ασύμμετρο πόλεμο που διεξάγει στο τριπλό μέτωπο Συρίας – Λιβύης – νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο Ταγίπ Ερντογάν, ων πια με την πλάτη στον τοίχο στη βορειοδυτική Συρία, όπου το αίμα των Τούρκων στρατιωτών συνεχίζει να ρέει άφθονο, αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα της χώρας του, καλώντας τους περίπου 3.700.000 πρόσφυγες που υποτίθεται πως φιλοξενούσε -με ευρωπαϊκά κονδύλια- να φύγουν προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ ήδη έχουν προκαλέσει ακόμη ένα προσφυγικό ρεύμα 1.000.000 ανθρώπων. «Η Τουρκία δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων» δήλωσε χθες το πρωί ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν ήδη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης την Αγκυρα να ανοίγει τα σύνορα, απειλώντας πρωτίστως την Ελλάδα με ένα νέο τσουνάμι μεταναστών και προσφύγων.

Οι πρώτες εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω των τηλεοπτικών δικτύων έδειξαν εκατοντάδες μετανάστες, που είχαν ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Τουρκία, να κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία – κι ενώ η Αγκυρα επέμενε στην «επωδό» της ότι πλέον δεν θα σταματά τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Τα κανάλια

Ειδικότερα, το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV έσπευσαν να μεταδώσουν εικόνες από μερικές δεκάδες ανθρώπους, τους οποίους παρουσίασαν ως μετανάστες, να κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ελλάδα. Το πρακτορείο DHA μετέδωσε ότι περίπου 300 Σύροι, Ιρακινοί, ακόμη και Ιρανοί μετανάστες κατευθύνονται προς τα σύνορα στην Αδριανούπολη.

Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το πρακτορείο Demiroren. Σύμφωνα με τη «Sabah», η απόφαση της Τουρκίας «να ανοίξουν οι πόρτες» ελήφθη στη διάρκεια έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή υπό την προεδρία του Ερντογάν, ενώ το Demiroren πρόσθεσε ότι άλλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στις ακτές των Δαρδανελίων με σκοπό να περάσει με βάρκες στην Ελλάδα. Για το ταξίδι των μεταναστών, τους οποίους άρον άρον ο «σουλτάνος» επιχειρεί να διώξει κατά κύματα από την Τουρκία, υπήρχαν, μάλιστα, πληροφορίες ότι η Αγκυρα μίσθωνε πούλμαν, ώστε η επιχείρηση να «τρέξει» πιο γρήγορα.

Ενώ οι ώρες περνούσαν και η κατάσταση χαρακτηριζόταν -όχι άδικα- εκρηκτική, στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα η Βουλγαρία έλαβε κι αυτή τα μέτρα της, καθώς η κυβέρνησή της διαμήνυσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αναπτύξει έως και 1.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Τουρκία. Οι Τούρκοι, πάντως, από την πλευρά τους, υποκρινόμενοι, έκαναν ξανά ότι δεν… καταλαβαίνουν και δήλωσαν διά του αξιωματούχου τους Φαχρεντίν Αλτούν ότι οι αποφάσεις τους δεν θα έχουν επιπτώσεις στις σχέσεις τους με τη Δύση!

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία από τον Κυριάκο

Υψώνει τους τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα όσον αφορά τη στάση των εταίρων και της Τουρκίας. Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως «η Ελλάδα δεν έχει καμία ευθύνη για τις τραγικές εξελίξεις στη Συρία και δεν θα υποφέρει από τις συνέπειες αποφάσεων που έλαβαν άλλοι», στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει παράλληλα ότι μεγάλο νούμερο μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και έχει επιχειρήσει να εισέλθει παράνομα στη χώρα. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν θα ανεχτούμε παράνομες εισόδους στη χώρα. Αυξάνουμε την ασφάλεια των συνόρων μας» αναφέρει ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε γνωστό ότι ενημέρωσε για την κατάσταση την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, των υφυπουργών Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στη διάρκεια αυτών των επαφών συζητήθηκαν η κατάσταση στην Τουρκία και οι κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η δήλωση του Τούρκου αξιωματούχου στο Reuters ότι η Αγκυρα δεν θα εμποδίζει πλέον τους Σύρους πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, σήμανε συναγερμός. Ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές είσοδοι προσφύγων στη χώρα μας από τα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, χθες το πρωί, «η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ, είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ».

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Σάμο, πρώτο σταθμό της νέας του περιοδείας στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, σε συνέχεια της προχθεσινής συνάντησής του με τα αυτοδιοικητικά στελέχη της πολύπαθης περιοχής.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα