Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας

«Η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας»…… δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και ανακοίνωσε πέντε αποφάσεις τις κυβέρνησης, άμεσα εκτελεστέες.

1 Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα. Οσον αφορά τον Εβρο, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης με μεγαλύτερη συχνότητα περιπολιών και πτήσεων επιτήρησης. Οι μονάδες ενισχύονται με επιπλέον στρατιωτικά τμήματα που καταφτάνουν από διάφορα σημεία της επικράτειας. Αντίστοιχα, στο Αιγαίο υπάρχει ενίσχυση με μονάδες του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού και ομοίως αύξηση της συχνότητας των περιπολιών.

2 Την προσωρινή αναστολή για έναν μήνα της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα. Αλλωστε, λένε στην κυβέρνηση, προβλέπονται από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προσωρινά μέτρα σε περίπτωση έκτακτων και εξαιρετικών συνθηκών. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για συλλογική και οργανωμένη από ξένο κράτος μετακίνηση πληθυσμών για την εξυπηρέτηση διπλωματικών στόχων κατά σαφή παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής δήλωσης Ε.Ε – Τουρκίας.

3 Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος. Οσοι εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος θα συλλαμβάνονται και θα μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης και επιστροφής. Σημειώνεται ότι στις 18 Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με ομόφωνη απόφαση, αποδέχτηκε τις μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών χωρίς την εξατομικευμένη εξέταση των φακέλων τους, καθώς εισήλθαν παράνομα στην επικράτεια της χώρας (Ισπανία), που είχε διατάξει την απομάκρυνσή τους.

4 Την υποβολή αιτήματος στη Frontex για ανάπτυξη των ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα Rabit, με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Οι ομάδες αυτές παρεμβαίνουν κατόπιν αιτήματος ενός κράτους μέλους το οποίο αντιμετωπίζει καταστάσεις που έχουν επείγοντα και εξαιρετικό χαρακτήρα, οι οποίες προκύπτουν από τη μαζική εισροή λαθρομεταναστών.

5 Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Eνωσης και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78, παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Eνωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Το άρθρο αυτό προβλέπει ειδική νομική βάση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα