Οδηγός για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Συμβουλές της ΠΟΜΙΔΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τη σωστή συμπλήρωση των στοιχείων στην πλατφόρμα για τους ΟΤΑΣημαντικές διευκρινίσεις και πρακτικές συμβουλές ως προς τη λειτουργία της πλατφόρμας (tetragonika.govapp.gr.) για τη ρύθμιση διαγραφής κάθε είδους οφειλών των πολιτών προς τους ΟΤΑ από ελλιπή εμβαδά ακινήτων παρέχει η ΠΟΜΙΔΑ 

Η δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών δεν απαιτεί την υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού προκειμένου να γίνεται η διόρθωση, καθώς η πλατφόρμα συνδέεται αυτόματα με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9 και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ. Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική δήλωση του ιδιοκτήτη ακινήτου.

Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών προκύπτει αυτόματα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν με τους κωδικούς του TAXISnet να εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνουν το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας τους που ηλεκτροδοτείται ή που δεν ηλεκτροδοτείται ή που δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Σύμφωνα με τον οδηγό της ΠΟΜΙΔΑ:

1 Επιλογή κατηγορίας: Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά. Με κλικ στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις για:

• Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι οφειλής).

• Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία.

• Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

• Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

2) Δήλωση οικοπέδων για την καταβολή ΤΑΠ. Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού, καθώς και οι ιδιοκτήτες κτισμάτων εκτός σχεδίου θα πρέπει να προσέξουν ότι η μη υποβολή δήλωσης ΤΑΠ συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους που αντιστοιχεί στο ακίνητο! Γι’ αυτό συνιστάται να τα καταχωρίσουν στην πλατφόρμα με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31/12/2019, αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.

3) Δήλωση μείωσης τετραγωνικών: Οι ιδιοκτήτες δεν δικαιούνται να δηλώσουν μέσω της εφαρμογής μείωση του εμβαδού της ιδιοκτησίας τους, παρά μόνο στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου, εφόσον αυτό τεκμηριώνεται βάσει των ιδιοκτησιακών τους τίτλων και του Ε9.

4) Αποτέλεσμα δήλωσης: Η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσουν επεξεργασία της δήλωσης, αλλά και προσαρμογή των δηλούμενων εμβαδών με τυχόν μειωτικούς συντελεστές από την Υπηρεσία Εσόδων του αρμόδιου δήμου, η οποία σε περίπτωση σοβαρής αμφιβολίας μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση των στοιχείων της δήλωσης.

Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει ότι, με βάση το άρθρο 22 του σχετικούς νομοσχεδίου που βρίσκεται στη Βουλή:

1) Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων μέχρι τις 30/06/2020.

2) Διαγράφονται οι ήδη βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών, όχι μέχρι 31/12/2019, αλλά μέχρι την ημέρα υποβολής της οικειοθελούς δήλωσής τους στον οικείο δήμο.

3) Εξαιρούνται όμως από τη διαγραφή τα ποσά που είχαν βεβαιωθεί είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του δήμου είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου.

4) Τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους δήμους για τις παραπάνω αιτίες δεν επιστρέφονται.

5) Η προθεσμία για δήλωση των αδήλωτων εμβαδών παρατείνεται έως τις 30/06/2020 μόνον για όσους ιδιοκτήτες προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά τις 31/03/2020.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα