Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Καλλίνικος

Ο πρώην Πειραιώς νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στην Εντατική λόγω αλλεπάλληλων εγκεφαλικών επεισοδίωνΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 94 ετών ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος. Ο μακαριστός τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στην εντατική νοσοκομείου, ύστερα από αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια. Η κοίμηση του Καλλινίκου κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας και της αδελφότητας της Χρυσοπηγής. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. 

Ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Καρούσος, γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας το 1926. Το 1948 άρχισε να διδάσκει ως κατηχητής στην Πάτρα. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1959 χειροτονήθηκε. Εκείνη την εποχή γνωρίστηκε με τον Χρήστο Παρασκευαΐδη και τον Θανάση Λενή, τους μακαριστό Χριστόδουλο και πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο αντίστοιχα. Οι τρεις έγιναν φίλοι και εγκαταστάθηκαν στο Παγκράτι. Το διαμέρισμά τους έγινε η κυψέλη της Χρυσοπηγής. Το 1961 η αδελφότητα εγκαταστάθηκε στη Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων. Το 1973 ίδρυσε με τους αρχιμανδρίτες πλέον Αμβρόσιο και Χριστόδουλο τη Μονή της Παναγίας Χρυσοπηγής, της οποίας και ορίστηκε ηγούμενος.

Από τους κόλπους της αναδείχθηκαν σημαίνοντα εκκλησιαστικά στελέχη, όπως ο ίδιος ο Καλλίνικος, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αλλά και οι μητροπολίτες πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Σάμου Ευσέβιος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, ενώ το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής στην Αττική συνεχίζει να αποτελεί μια ζωντανή κυψέλη παραγωγής ιερωμένων.

Στις 12 Ιανουαρίου 1978 ο Καλλίνικος εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μητροπολίτης Πειραιώς. Σταθμός στην ποιμαντορία του, η ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού Πειραϊκή Εκκλησία, που είναι ο πιο επιτυχημένος εκκλησιαστικός ραδιοφωνικός σταθμός στη χώρα. Αφότου τα μέλη της Χρυσοπηγής εκλέχθηκαν μητροπολίτες, συνέχισαν την αγαστή συνεργασία τους τις δεκαετίες 1980 και 1990. Ο Καλλίνικος ως πνευματικός του μακαριστού Χριστοδούλου τού ασκούσε ισχυρή επιρροή. Ο επόμενος στόχος κατακτήθηκε, πάντοτε με τη διακριτική, αλλά ουσιαστική καθοδήγηση του κ. Καλλινίκου, το 1998, με την εκλογή του μητροπολίτη Χριστοδούλου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Οι σχέσεις Χριστοδούλου και Καλλινίκου, όταν ο πρώτος έγινε Αρχιεπίσκοπος, πέρασαν από αρκετά κύματα. Και οι δύο είχαν στο πλευρό τους ανθρώπους που τους επηρέαζαν αρκετά και κατά καιρούς ψύχραναν τις σχέσεις του πνευματικού πατέρα με το πνευματικό του παιδί.

Η παραίτησή του

Το 2006, έναν χρόνο μετά τη θύελλα των εκκλησιαστικών σκανδάλων, ο Καλλίνικος υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος λόγους υγείας. Ο Χριστόδουλος με μισή καρδιά την έκανε δεκτή. Εκτοτε ο Καλλίνικος με τη συμπεριφορά του παρέμεινε πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση για άλλους εκκλησιαστικούς άνδρες.

Από τότε που παραιτήθηκε ως την κοίμησή του ούτε επέστρεψε στον Πειραιά ούτε ασχολήθηκε με τη διοίκηση και τα τρέχοντα ζητήματα στη μητρόπολη, αλλά έμεινε πραγματικά εφησυχάζων.

Παρέμεινε μόνο ηγούμενος της Χρυσοπηγής ως πριν από λίγο καιρό. Τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου, επειδή ο ίδιος ένιωθε ότι δεν μπορούσε πια να επιτελέσει τα καθήκοντά του, αποφάσισε να αποσυρθεί. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του μακαριστού ήταν τον Νοέμβριο του 2019, όταν φωτογραφήθηκε στην τελετή της εγκατάστασης νέου ηγουμένου στη Μονή της Χρυσοπηγής. Παρά το σπινθηροβόλο βλέμμα του ο Καλλίνικος ήταν φανερά καταβεβλημένος και βρισκόταν σε καροτσάκι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα