Διάτρητος διορισμός για εννέα κληροδοτήματα

Η δικαστική πραγματογνώμων που δήλωνε οικονομολόγος και έχει πτυχίο από κολέγιο! Η κραυγαλέα περίπτωση του ΓηροκομείουΑνέλαβε ως δικαστικός πραγματογνώμων τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο για τα έτη 2000-2014 εννέα σημαντικών κληροδοτημάτων μεγάλης αξίας της Εθνικής Πινακοθήκης, δηλώνοντας οικονομολόγος. Μόνο που η Πολυξένη Πραστάκου όχι μόνο δεν είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), άρα και δεν έχει λάβει ποτέ άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αφού αυτή απαιτεί την ιδιότητα του μέλους του ΟΕΕ, αλλά δεν διαθέτει καν την ιδιότητα του λογιστή ή του φοροτεχνικού. Ο μόνος τίτλος σπουδών που διαθέτει είναι αυτός της διοίκησης επιχειρήσεων από το Αμερικανικό Κολλέγιο!

Στην Ελλάδα του «ό,τι δηλώσεις, είσαι», μπορεί όλο αυτό να μην ακούγεται τόσο περίεργο. Γίνεται, όμως, εξαιρετικά περίεργο από το γεγονός πως τον συγκεκριμένο διορισμό αποφάσισε η 22η πταισματοδίκης ύστερα από εντολή της Οικονομικής Εισαγγελίας το έτος 2014, όταν δηλαδή εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ήταν η Ελένη Ράικου, ενώ η κυρία Πραστάκου δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τους δικαστικούς πραγματογνώμονες του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η κυρία Πραστάκου, βεβαίως, ορκίστηκε, σύμφωνα με την προβλεπόμενη δικαστική διαδικασία, πως είναι οικονομολόγος, εκπόνησε και παρέδωσε τελικά εννέα πραγματογνωμοσύνες και, φυσικά, αμείφθηκε. Εν συνεχεία, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο διορισμό στο βιογραφικό της, προκειμένου να καταλάβει κι άλλες σημαντικές θέσεις, όπως, για παράδειγμα, να διοριστεί το 2016 ως σύμβουλος ταμίας και το 2017 ως μέλος του προσωρινού Δ.Σ. στο φιλανθρωπικό σωματείο «Ελεήμων Εταιρία Αθηνών, Γηροκομείο – Πτωχοκομείο», δηλαδή στο γνωστό σε όλους μας Γηροκομείο Αθηνών.

«Είμαι Οικονομολόγος […]. Επίσης, με τον υπ’ αριθμ. διορισμό 378/24-6-2014 εκτελώντας την υπ’ αριθμ. 397/Ε.Ο.Ε 100/2014 παραγγελία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Οικονομικού Εγκλήματος, ορκίσθηκα ως πραγματογνώμονας να συντάξω σχετικές εκθέσεις (πραγματογνωμοσύνης) και ειδικότερα να προβώ σε διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο του Ν.Π.Δ.Δ. “Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου”» αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Πραστάκου σε επιστολή που κατέθεσε στον πρόεδρο του Γηροκομείου Αθηνών τον Οκτώβριο του 2017, δηλαδή λίγους μήνες μετά την αίτηση για τον διορισμό της στο Δ.Σ. του φιλανθρωπικού σωματείου.

Ηδη, από τον Σεπτέμβριο 2016, στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, του Δήμου Αθηναίων, η κυρία Πραστάκου προτείνεται ως τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Γηροκομείου Αθηνών, με την ιδιότητα της δικαστικής πραγματογνώμονα.

Από το 2014 και μετά η κυρία Πραστάκου σε όλες τις καταθέσεις που θα δώσει στη Δικαιοσύνη, ακόμη και σε μια ένορκη κατάθεση στην εισαγγελία Διαφθοράς (Ιούλιος 2017), θα δηλώσει οικονομολόγος και διορισμένη ως πραγματογνώμων από το Πρωτοδικείο. 

Το 2019 το συμβούλιο Πλημμελειοδικών εξέτασε την άσκηση δίωξης στην πταισματοδίκη που τη διόρισε, αλλά η υπόθεση δεν ευόδωσε επειδή «δεν συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις». Ετσι κι αλλιώς ο διορισμός είχε αποφασιστεί από την Οικονομική Εισαγγελία και όχι από την πταισματοδίκη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα