Σώζονται τα αυθαίρετα με 250 ευρώ!

Γλιτώνουν την κατεδάφιση και τις κυρώσεις τα παράνομα ακίνητα
Στη δημοσιότητα από χθες ο νόμος για τους δασικούς χάρτες. Τι ισχύει για τις αντιρρήσεις

Η Θέση μας: Η ώρα του μποϊκοτάζ

Του Β. Παπακωνσταντόπουλου

Την αναστολή όλων των διοικητικών κυρώσεων και τη μη επιβολή νέων, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής εξαίρεσης από την κατεδάφιση, εξασφαλίζουν άμεσα οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων, καταβάλλοντας παράβολο ύψους 250 ευρώ. Παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να διατηρήσουν την κατοικία τους για 30 χρόνια, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από οικονομοτεχνικές μελέτες, οι οποίες θα καταγράφουν τη δόμηση εντός των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να δώσει λύση για όλες εκείνες τις οικιστικές πυκνώσεις για τις οποίες κοινωνικοί λόγοι επιβάλλουν την προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση. 

Μία διαδικασία, πάντως, που αναμένεται δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα που θα ετοιμάσει το ΥΠΕΝ θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις δύο απόπειρες της προηγούμενης κυβέρνησης να λύσει το ζήτημα των οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση.

Το σίγουρο είναι ότι προχωρά άμεσα η ανάρτηση των δασικών χαρτών στις περιοχές των οικιστικών πυκνώσεων. Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, από τη στιγμή που θα γίνει η ανάρτηση οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις και αιτήσεις για προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση. Σε περίπτωση, μάλιστα, που από την εξέταση της αντίρρησης αποδειχθεί ότι μία κατοικία δεν διέπεται από τη δασική νομοθεσία, ο ιδιοκτήτης δικαιώνεται, η υπαγωγή στον νόμο αίρεται και επιστρέφονται στον ενδιαφερόμενο τα παράβολα και τα πρόστιμα που έχει τυχόν καταβάλει.

Στοιχεία

Το πρώτο βήμα είναι η υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία: α) την περιγραφή της οικίας και των συνοδευουσών αυτήν κατασκευών, ως προς την κάλυψη, τη δομημένη επιφάνεια και το ύψος, β) τη χρήση της οικίας, γ) τον εντοπισμό της οικίας στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων, δ) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή.

Το αίτημα συνοδεύεται από παράβολο 250 ευρώ. Η υποβολή του αιτήματος έχει ως συνέπεια την άμεση αναστολή των τυχόν επιβληθεισών διοικητικών κυρώσεων και τη μη επιβολή νέων σε σχέση με την κατοικία και τις συνοδεύουσες αυτήν κατασκευές, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυτής, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας που θα καθοριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα. Ως οικιστικές πυκνώσεις ορίζονται οι συγκεντρώσεις κατοικιών οι οποίες παρουσιάζουν εν τοις πράγμασι λειτουργική ενότητα, λόγω της εγγύτητας μεταξύ τους και της εξυπηρέτησής τους από κοινά δίκτυα (όδευση, ενέργεια, ύδρευση κ.λπ.).

Από την κατεδάφιση μπορούν να εξαιρεθούν οι κατοικίες που σχηματίζουν οικιστικές πυκνώσεις εντός περιοχών που περιλαμβάνονται σε αναρτημένους ή κυρωμένους δασικούς χάρτες. Αντίθετα, δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση κτίρια που δεν έχουν τον χαρακτήρα κατοικίας ή κατασκευής συνοδεύουσας την κατοικία, κτίρια και λοιπές κατασκευές που έχουν ανεγερθεί μετά την 28/7/2011 και κτίρια που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα