Έκτακτα μέτρα σε όλη την επικράτεια για τον κορονοϊό

Κλείνουν για τέσσερις εβδομάδες τα ΚΑΠΗ, ακυρώνονται όλα τα συνέδρια, οι σχολικές εκδρομές, και οι αθλητικοί αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατέςΣε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται η ελληνική κυβέρνηση και οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας για τον κορονοϊό, με τα κρούσματα καθημερινά να αυξάνονται, αλλά ευτυχώς χωρίς να υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές στους νοσούντες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στην προστασία κυρίως των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και ότι ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται ταχύτατα, καθώς ήδη έχει ανιχνευθεί σε πάνω από 100 χώρες με περισσότερα από 105.000 κρούσματα.

Όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν έπειτα από σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι αρχικά αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΑΠΗ σε όλη τη χώρα για τέσσερις εβδομάδες. Επίσης, για τέσσερις εβδομάδες δεν θα μπορεί να διενεργηθεί κανένα συνέδριο στην επικράτεια.

Παράλληλα, αποφασίστηκε πως για δύο εβδομάδες σταματούν οι σχολικές εκδρομές εντός της χώρας, ενώ επίσης για δύο εβδομάδες όλες οι αθλητικές διοργανώσεις θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών χωρίς θεατές. Επίσης, αποφασίστηκε η προληπτική αναστολή, όπως ήδη ισχύει, της λειτουργίας σχολείων ανά περίπτωση, όταν συνδέονται με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα κλείνουν κατά περίπτωση, όπως γίνεται και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με εξαίρεση την Ιταλία που βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση και αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση.

Επίσης, από τη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι δεν θα κλείσουν θέατρα, κινηματογράφοι και εκκλησίες. Θα ληφθούν, βεβαίως, μέτρα για τις δημόσιες συναθροίσεις και θα υπάρχει συνεργασία με την Εκκλησία ώστε να προτρέψουν τους πιστούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και έχουν συμπτώματα να μην προσέρχονται στην Εκκλησία. Στη σύσκεψη μετείχαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου Α. Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο γ.γ. του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτ. Τσιόδρας.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του επισημαίνει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων αποφυγής διάδοσης του ιού στις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών. Το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή στους υπεύθυνους φορείς λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών σε ό,τι αφορά την αυστηρή τήρηση όλων των όρων υγιεινής σε αυτούς τους χώρους, όπως αυτοί αναφέρονται στη σχετική ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία (εξώστες θεατών, αποδυτήρια, καταιονητήρες, αποδυτήρια, νιπτήρες, κρήνες).

Ο ΟΑΕΔ

Στο πλαίσιο της λήψης των προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και με στόχο την προστασία του προσωπικού και των συναλλασσόμενων πολιτών, η διοίκηση του ΟΑΕΔ, ύστερα από έκτακτη ευρεία σύσκεψη με τα στελέχη του οργανισμού, αποφάσισε ότι τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 θα είναι κλειστές οι εξής έξι υπηρεσίες: Το ΚΠΑ2 Πάτρας και ΚΠΑ2 Αγίου Ανδρέα, το ΚΠΑ2 Αμαλιάδας, το ΚΠΑ 2 Πύργου, το ΚΠΑ2 Αιγίου και το ΚΠΑ2 Ζακύνθου, προκειμένου να γίνει απολύμανση.

Τέλος, σε ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων γίνεται γνωστό ότι από σήμερα και για τέσσερις εβδομάδες κλείνουν οι Λέσχες Φιλίας του δήμου.

Απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους ευθύνης του Δήμου Αθηναίων θα γίνονται άμεσα όταν και όπου αυτό προβλέπεται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ελεγχόμενη η είσοδος στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Ελεγχόμενη είναι πλέον η είσοδος των οχημάτων στο ΑΧΕΠΑ, νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, και σύμφωνα με τον διοικητή Παναγιώτη Παντελιάδη, μπορούν να εισέρχονται μόνο τα οχήματα που μεταφέρουν ασθενείς. Παράλληλα, απαγορεύονται η είσοδος και η στάθμευση όλων των άλλων αυτοκινήτων στον χώρο του νοσοκομείου και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε το κλείσιμο των εισόδων.

Όσον αφορά τις προμηθεύτριες εταιρίες, θα μπορούν να παραδίδουν τα υλικά στις αποθήκες του νοσοκομείου καθημερινά μόνο κατά τις ώρες 7.00 π.μ. – 10.00 π.μ.

Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo αποφάσισε την παραχώρηση χώρου, εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, για τη διενέργεια αιμοληψιών από κλιμάκιο του Κέντρου Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ. Ο χώρος, που θα είναι στελεχωμένος από προσωπικό του Κέντρου Αίματος ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, βρίσκεται στο περίπτερο 11 (απέναντι από το περίπτερο 1) και θα αρχίσει να δέχεται αιμοδότες από σήμερα, με προοπτική να παραμείνει σε λειτουργία τουλάχιστον για ένα δίμηνο.

Οι ώρες προσέλευσης αιμοδοτών είναι Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 08.30-13.30 και την Τετάρτη 10.30-13.30, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα για στάθμευση οχημάτων σε παρακείμενο χώρο (με είσοδο των αυτοκινήτων από την Πύλη Εμπορίου του εκθεσιακού κέντρου).

Στο μεταξύ, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής του Τμήματος Χημείας Ανδρέας Γιαννακουδάκης επιχειρεί να ανασκευάσει τις δηλώσεις που έκανε στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης περί κατασκευής του νέου κορονοϊού στο εργαστήριο… Ο κ. Γιαννακουδάκης εξέφρασε μάλιστα την εκτίμησή του ότι υπάρχει, ήδη, εμβόλιο το οποίο καταπολεμά τον νέο κορονοϊό. «Ηταν ατυχής η επιλογή μου να διατυπώσω δημοσίως μία προσωπική εκτίμηση -σίγουρα όχι βεβαιότητα- σε ένα θέμα που δεν βρίσκεται απλώς στην κορυφή της παγκόσμιας επικαιρότητας, αλλά λόγω της σοβαρότητάς του απαιτεί υπεύθυνη στάση από όλους μας».

Και συμπληρώνει: «Προσωπικά δεν θα έπρεπε να παρασυρθώ και να διατυπώσω προσωπικές απόψεις, προκαλώντας έτσι έναν τόσο μεγάλο θόρυβο. Διευκρίνισα και στην εκπομπή ότι η τοποθέτησή μου δεν είχε κανέναν θεσμικό χαρακτήρα που να απορρέει από την ιδιότητά μου ως αντιπρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πολύ περισσότερο δεν εξέφραζε απόψεις των πρυτανικών Αρχών συνολικά».

Συμεών: Δεν πρόκειται να αφήσω το ποίμνιο χωρίς τη θεία κοινωνία

 

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αφήσει το ποίμνιό του χωρίς τη θεία κοινωνία ακόμη κι αν υπάρξει ραγδαία έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας έδωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους εν όψει της Σαρακοστής, ο μητροπολίτης Συμεών.

«Ακόμη κι αν δοθεί οδηγία απαγόρευσης της κυκλοφορίας και πρέπει όλοι να κλειστούμε στα σπίτια μας, εγώ θα ζητήσω ειδική άδεια από τις Αρχές για να μεταλάβω ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Θα φορέσω και μάσκα αν χρειαστεί, ακόμη και ολόκληρη στολή για να τους προστατέψω» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Πολύ προσεκτικά και με την ευγλωττία που τον διακρίνει ο ποιμενάρχης της Φθιώτιδας είπε ότι πέρα από ό,τι ανθρώπινο και απαραίτητο οφείλει να κάνει καθένας για να προστατεύσει τον πλησίον του, δεν θα πρέπει αυτό να το μπερδεύουμε με το μυστήριο της θείας μετάληψης και της θείας ευχαριστίας.

Δεν έχει αποδειχθεί

Ο κ. Συμεών επισήμανε ότι δεν έχει αποδειχθεί ούτε επιβεβαιωθεί ότι η θεία κοινωνία μεταδίδει τον ιό και τόνισε πως σε περίπτωση που δοθεί εντολή να απαγορευθούν οι συναθροίσεις γενικότερα, αλλά και στον χώρο της εκκλησίας, αυτό θα αξιολογηθεί ανάλογα από την ίδια την Εκκλησία.

«Δεν είναι μόνο οι θείες λειτουργίες, αλλά και τα μυστήρια, όπως αυτό της κηδείας. Πώς θα μπορέσει να απαγορευθεί σε μια οικογένεια να αποχαιρετήσει τον νεκρό της;» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση για το αν ο ίδιος θα κοινωνούσε αμέσως μετά από κάποιον που είχε κορονοϊό, απάντησε καταφατικά, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα τον εμπόδιζε να μεταλάβει από το ίδιο ιερό σκεύος.

Τέλος, ζήτησε να μην αφήσουμε την ταραχή και τον πανικό να κυριαρχήσουν, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα του φαινόταν αν ένας πιστός πήγαινε να κοινωνήσει με το δικό του κουτάλι, ο κ. Συμεών απάντησε ότι αυτό θα ήταν αστείο και ταυτόχρονα αναιρετικό για το ίδιο το μυστήριο.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα