Πολεμικές κινήσεις από την Τουρκία

Ο Ερντογάν ψάχνεται για σύρραξη με την Ελλάδα
Σε συναγερμό οι Εν. Δυνάμεις
Η τουρκική ακτοφυλακή εμβόλισε σκάφος του λιμενικού έξω από την Κω
Ζεύγος F-16 πέταξε λίγα μέτρα πάνω από τους άνδρες μας στις Καστανιές
Άγρια νύχτα στα σύνορα. Απόπειρα εισβολής με βόμβες μολότοφ και χημικά

Η Θέση μας: Πολεμώντας για το δίκαιο

Από τον Ανδρέα Κούτρα

Η Τουρκία το πάει βήμα βήμα για πολεμικό επεισόδιο με την Ελλάδα. Ο εμβολισμός του σκάφους του Λιμενικού Σώματος στην Κω από την τουρκική ακτοφυλακή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και η πτήση ζεύγους τουρκικών F-16 εντός του εθνικού εναέριου χώρου στον Εβρο, με στόχο την παρενόχληση ελικοπτέρου του Στρατού που εκτελούσε πτήση επιτήρησης στη συνοριακή γραμμή, σε ύψος, μάλιστα, που… έξυσαν τα κεφάλια των Ελλήνων στρατιωτικών και αστυνομικών οι οποίοι περιπολούν και εμποδίζουν τους μετανάστες να εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος, είναι εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά, που καταδεικνύουν όχι μόνο ποιοτική κλιμάκωση από την πλευρά της Αγκυρας, αλλά μεθόδευση θερμού επεισοδίου ή και πολεμικής σύρραξης.

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι πως εντός των επόμενων ημερών η Τουρκία θα στείλει και ερευνητικό σκάφος εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πιθανότατα νοτίως του Καστελόριζου ή της Κρήτης (πιθανολογείται μια επανάληψη του επεισοδίου με το «Oruc Reis»), θα πρόκειται για άσκηση πίεσης στην Ελλάδα με στρατιωτικά χαρακτηριστικά, σε σημείο να σπάσει το σχοινί και να υπάρξει πολεμικό επεισόδιο πιο σοβαρό από την κρίση των Ιμίων του 1996. Τον κίνδυνο αυτό εκφράζουν πλέον ανοιχτά στελέχη της κυβέρνησης, όπως και επιτελείς του Πενταγώνου, αλλά και διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών. Το μήνυμα για κλιμάκωση της έντασης που άρχισε με «όπλο» τους μετανάστες στον Εβρο έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο με τη σειρά του έχει προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους για τους κινδύνους.

Επιφυλακή

«Οι κινήσεις της Τουρκίας μιλούν από μόνες τους και επιβάλλουν διαρκή επιφυλακή» ήταν το σχόλιο ανώτατης πηγής του Πενταγώνου. Αναφερόταν στις δύο ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας χθες στην Κω και στον Εβρο. Η πρώτη σημειώθηκε στις 05.45 και θύμισε τον εμβολισμό του πλοίου «Γαύδος» στα Ιμια τον Φεβρουάριο του 2018. Σκάφος της ακτοφυλακής της Τουρκίας κινήθηκε με ταχύτητα κατά σκάφους του Λιμενικού Σώματος που έπλεε ανοιχτά της Κω, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, με εμφανή στόχο τον εμβολισμό του. Οι Ελληνες λιμενικοί αντιλήφθηκαν τις προθέσεις των γειτόνων και έβαλαν φουλ τις μηχανές. Το τουρκικό σκάφος κατάφερε να χτυπήσει το ελληνικό στα ρέλια και να προκαλέσει ζημιές. Ωστόσο αποφεύχθηκαν τα χειρότερα χάρη στην ψυχραιμία και στα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι άνδρες του Λιμενικού. Είχαν λάβει σχετικές οδηγίες μετά τις επιθετικές κινήσεις των Τούρκων, ειδικά μετά την απόπειρα εμβολισμού την περασμένη Παρασκευή.

«Τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα. Οι Τούρκοι δεν δίστασαν να επιχειρήσουν εμβολισμό του ελληνικού σκάφους, παρότι κοντά στο σημείο έπλεε πολεμικό πλοίο μας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, όπως το συγκεκριμένο, αποκτήθηκαν και με ευρωπαϊκά κονδύλια. Η δε Γερμανία αποφάσισε να ενισχύσει την τουρκική ακτοφυλακή με 35.000.000 ευρώ. Γιατί άραγε; Για να επιτίθεται στην Ελλάδα;

Λίγες ώρες αργότερα, στις 14.50, δύο τουρκικά F-16 παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στον Εβρο και πέταξαν 500 πόδια (160 μέτρα) πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων στρατιωτικών, αστυνομικών και κατοίκων της περιοχής. Στόχος τους ήταν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο Χιούι του Στρατού, που εκτελούσε πτήση επιτήρησης των συνόρων, με σκοπό να αποτραπεί η εισβολή των μεταναστών σε ελληνικό έδαφος. Το συμβάν ήταν εξαιρετικά σοβαρό και πρωτοφανές.

Κι αυτό γιατί τα τουρκικά F-16 μπήκαν περίπου 4 χλμ. μέσα από τη συνοριογραμμή, στην περιοχή του Πυθείου, πέταξαν πολύ χαμηλά (σε ύψος από 10.000 έως 500 πόδια) και σε απόσταση αναπνοής από το ελληνικό ελικόπτερο. Φλέρταραν οι Τούρκοι πιλότοι με ατύχημα ή με την εξέλιξη του επεισοδίου σε ελληνοτουρκική κρίση. Λίγο αργότερα, στις 15.27, άλλο ζευγάρι τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τη νησίδα Καλόγεροι, σε ύψος 26.000 ποδών. Συνολικά χθες καταγράφηκαν 25 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

Σε παράκρουση ο Ερντογάν! Συγκρίνει τώρα Ελληνες με ναζί

«Γκουρού» της ανθρωπιάς επιχείρησε χθες να το παίξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ακόμα μία φορά, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, σε μια ομιλία για εσωτερική χρήση, στην οποία έβαλε με χυδαίο τρόπο κατά της χώρας μας. «Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ αυτού που έκαναν οι ναζί και των εικόνων που φτάνουν από τα ελληνικά σύνορα» κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος, αμελώντας να σχολιάσει το γιατί και το πώς έφτασαν αυτοί οι άνθρωποι ως εκεί και ποιος τους εργαλειοποίησε για ίδιον όφελος. Ο Ερντογάν διεμήνυσε πως η χώρα του θα διατηρήσει τα σύνορά της με την Ευρώπη ανοιχτά και θα επιτρέπει τη διέλευση των μεταναστών μέχρι να λάβει «συγκεκριμένη» απάντηση από την Ε.Ε. στα αιτήματά της.

Τα αιτήματα της Τουρκίας, όπως τα απαρίθμησε, περιλαμβάνουν την επανέναρξη των συνομιλιών με την Ε.Ε. σχετικά με την «ελευθερία της μετακίνησης, το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, την επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης και την οικονομική βοήθεια». «Δεν ζητιανεύουμε. Το μόνο που ζητάμε είναι να τηρηθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί στη χώρα μας».
«Η εισροή παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη δεν θα περιοριστεί στην Ελλάδα, αλλά θα επεκταθεί σε όλη τη Μεσόγειο καθώς βελτιώνεται ο καιρός» απείλησε ο Ερντογάν. Στη συνέχεια επιτέθηκε στις ελληνικές Αρχές για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους μετανάστες στα σύνορα της χώρας.

Απειλές για Συρία

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ αυτού που έκαναν οι ναζί και των εικόνων που φτάνουν από τα ελληνικά σύνορα» κατήγγειλε και συνέχισε να αναπαράγει ψεύδη, σύμφωνα με τα οποία τέσσερις μετανάστες έχουν σκοτωθεί κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα. «Η Ε.Ε., από την πλευρά της, αγνοεί τις απάνθρωπες και βάρβαρες ενέργειες της Ελλάδας» είπε. Προτού ολοκληρώσει την ομιλία του, προειδοποίησε πως η Αγκυρα δεν θα διστάσει να αναλάβει περαιτέρω στρατιωτική δράση στη βορειοδυτική Συρία, και συγκεκριμένα στην επαρχία Ιντλίμπ, αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις σχετικά με την εκεχειρία στην οποία συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Θα απαντήσουμε και στην ελάχιστη επίθεση εναντίον των θέσεων παρατήρησής μας με ακόμη πιο ισχυρά αντίποινα» τόνισε ο Ερντογάν και επεσήμανε ότι ήδη σημειώνονται μικρές παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Βουλή: «Σφαγή» για το Μεταναστευτικό

Βγήκαν τα μαχαίρια στη Βουλή για το Μεταναστευτικό, με αφορμή την επίθεση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου κατά του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών του ότι υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που κάλεσε τη Ν.Δ. να αποδοκιμάσει αυτές τις απόψεις.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι συγκεκριμένοι βουλευτές και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια, καταθέτοντας σειρά πρακτικών από δηλώσεις, που, όπως είπε, θυσιάζουν το εθνικό συμφέρον στη μικροκομματική τύφλωση.

Πρόκειται, όπως είπε, για 20 περιπτώσεις αναπαραγωγής της προπαγάνδας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από πρόσωπα, ΜΜΕ και «τρολ» που ανήκουν ή είναι προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Παίρνοντας τον λόγο, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για μια «θλιβερή και ντροπιαστική στιγμή για το Κοινοβούλιο», ζητώντας από τη Ν.Δ. να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του «γαλάζιου» βουλευτή και διερωτώμενη αν η κυβέρνηση εννοεί έτσι την εθνική ομοψυχία.

Αίσθηση

Πάντως, επέμεινε ότι η φύλαξη των συνόρων δεν είναι θέμα παρακρατικών και αυτόκλητων ομάδων, αλλά των Ενόπλων Δυνάμεων, και ζήτησε να μη γυρίσουμε στην εποχή των ξερονησιών και του διαχωρισμού ανάμεσα σε «εθνικόφρονες» και «αντεθνικόφρονες». Αίσθηση προκάλεσε δε ότι εξήρε τη στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος, όπως είπε, «έσωσε την τιμή της παράταξης διαχωρίζοντας τη θέση του» με την παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός σημείωσε ότι ο κ. Μπογδάνος απλώς κατέθεσε στοιχεία από δηλώσεις συγκεκριμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε δε να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και «να μαζέψουμε όλοι από όλα τα κόμματα τις σκληρές δηλώσεις που τορπιλίζουν το κλίμα εθνικής ενότητας».

Πάντως, η Κουμουνδούρου επανήλθε στο θέμα και λίγες ώρες μετά, μέσα από την Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Θοδωρής Δρίτσας ζήτησε να… μη συμμετέχει πλέον ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στην επιτροπή, κατηγορώντας τον ότι αμφισβητεί τον πατριωτισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αίτημα του κ. Δρίτσα προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την έντονη αντίδραση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος σημείωσε ότι μίλησε για συγκεκριμένες δηλώσεις, τις οποίες και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής. Παρεμβαίνοντας πυροσβεστικά πάντως, ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Γκιουλέκας είπε πως κανένας βουλευτής δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό κανενός συναδέλφου του.

Μολότοφ από Τούρκους και μετανάστες στον φράχτη

Aποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί προκειμένου να προκαλέσει τη χώρα μας και να εκβιάσει την Ευρώπη φαίνεται ότι είναι η Τουρκία, μετά τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες σε βάρος των ελληνικών Αρχών στον Εβρο. Μόλις έπεσε το φως του ήλιου, δεκάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, υποκινούμενοι από τις τουρκικές Αρχές, άρχισαν να ρίχνουν «βροχή» από βόμβες μολότοφ προς τους άνδρες της Αστυνομίας και του Στρατού ανάβοντας φωτιές κατά μήκος του φράκτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα περίπου 300 ατόμων που επιχείρησε να φτάσει στον φράκτη άρχισε να εκτοξεύει πέτρες, ενώ την ίδια ώρα άνδρες των τουρκικών δυνάμεων προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά άνοιξε δίοδο από τον καταυλισμό απευθείας προς τον φράκτη.

Τις προηγούμενες ημέρες ήταν δύσκολο να πλησιάσουν, καθώς υπήρχαν φυσικά εμπόδια και το έδαφος ήταν ανώμαλο. Πλέον, η περιοχή έχει καθαριστεί, με συνέπεια οι πρόσφυγες να μπορούν να προσεγγίσουν πιο εύκολα τον φράκτη.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, οι μετανάστες είχαν μεταφερθεί νωρίτερα στην περιοχή των Πετράδων, με λεωφορεία Τούρκων, από το Παζάρ Κουλέ κοντά στο Πύθιο Εβρου.

Προκλήσεις

Οι προκλήσεις των γειτόνων αποτυπώνονται έντονα σε βίντεο διάρκειας δύο λεπτών που ανάρτησε χθες το μεσημέρι στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρ και το οποίο δείχνει άνδρες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας να επιβαίνουν σε φουσκωτά και να πραγματοποιούν περιπολίες με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Την ίδια ώρα, στις ελληνικές Αρχές και στους αρμόδιους αξιωματούχους προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό η σταδιακή ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην τουρκική πλευρά, η οποία είναι αντιληπτή διά γυμνού οφθαλμού.

Σημειώνεται ότι χθες, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, μέσα σε μόλις 12 ώρες, αποτράπηκε η είσοδος σε 919 αλλοδαπούς, ενώ συνελήφθησαν 20 άτομα από Συρία, Αφγανιστάν, Μαρόκο και Πακιστάν.

Μάλιστα, προκειμένου να ενισχυθεί το ηθικό των ανδρών που φρουρούν νυχθημερόν τα σύνορα στον Εβρο, η μπάντα του Στρατού μετέβη στις Καστανιές και παιάνισε το εμβληματικό εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή», ενώ αργότερα ακολούθησαν ο Εθνικός Υμνος και η έπαρση της σημαίας.

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα