Ειδική άδεια έως 23 μέρες λόγω του κορονοϊού!

Ποιοι εργαζόμενοι (από 11 Μαρτίου έως 10 Απριλίου) του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα τη δικαιούνται – Ποιες οι αποδοχέςΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Ειδική άδεια λόγω… κορονοϊού, με δυνατότητα αναδρομικής λήψης από χθες, έως και τις 10 Απριλίου 2020 (έως 23 ημέρες) έχει τη δυνατότητα να λάβει ο ένας εκ των δύο εργαζόμενων γονιών, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση μετά το (προσωρινό;) «λουκέτο» στα σχολεία.

Η ειδική άδεια αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους εργαζομένους στο Δημόσιο. Τα βασικά σημεία του πλαισίου της «άδειας λόγω κορονοϊού», η οποία θα συμπεριληφθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται σήμερα να δοθεί στη δημοσιότητα, είναι τα εξής:

1 Η άδεια αυτή είναι επιπρόσθετη της κανονικής ετήσιας άδειας.

2 Μπορεί να τη λάβει μόνο ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής, μόνο ο ένας) εφόσον και οι δύο εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα.

3 Η ειδική άδεια δίνεται με πλήρεις αποδοχές.

4 Για κάθε τέσσερις ημέρες «άδειας λόγω κορονοϊού» οι τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και η μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

5 Σε όσες περιπτώσεις η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται σε εργαζόμενο του Δημοσίου, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών του.

6 Στην περίπτωση που λάβει την ειδική άδεια ο ένας εργαζόμενος γονέας, ο άλλος συνεχίζει να απασχολείται στη δική του δουλειά κανονικά (δεν μπορούν να λάβουν την άδεια αυτή και οι δύο ταυτόχρονα).

7 Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, τότε δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ο άλλος γονιός, ο οποίος έχει απασχόληση. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις στις οποίες ο ή η σύζυγος που δεν εργάζεται νοσηλεύεται ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό ή είναι ΑμεΑ.

Επίσης, για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει εργασία με ευέλικτο ωράριο ή απασχόληση εξ αποστάσεως. Ειδικά για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, αντί της άδειας ειδικού σκοπού, παρέχεται η δυνατότητα, κατόπιν αίτησης, να απασχολούνται με μειωμένο ωράριο έως και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών, με την υποχρέωση αναπλήρωσης του χρόνου εργασίας μετά την άρση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Στο μεταξύ, χθες, προληπτικά μέτρα ανακοινώθηκαν από τον ΕΦΚΑ και από τον ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα αποφάσισε την αναστολή ορισμένων συναλλαγών με φυσική παρουσία (εκτύπωση βεβαιώσεων ΑΜΚΑ, χορήγηση πληροφοριών για την ύπαρξη ή μη ασφαλιστικής ικανότητας, καταβολή οφειλών στις υπηρεσίες κ.λπ.) έως και την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Επίσης, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε τη μετατροπή όλων των προαιρετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε υποχρεωτικές έως και την Τρίτη 31 Μαρτίου. Οι συναλλασσόμενοι μπορούν να λαμβάνουν τις παροχές και τις βεβαιώσεις αποκλειστικά με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης (στον ιστότοπο oaed.gr).

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα