Νέο 2008 βλέπουν τώρα οι Κασσάνδρες

Εφιαλτικά σενάρια για την οικονομία πυροδοτεί η κρίση του κορονοϊού. Κινδυνολογία από Σκυλακάκη- ΛαγκάρντΠληθαίνουν καθημερινά τα εφιαλτικά σενάρια και οι δυσμενείς εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσουν λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού!

Το κλίμα στα χρηματιστήρια και στην αγορά ξυπνά τις μαύρες μνήμες της παγκόσμιας κρίσης του 2008, όπως φρόντισε να επισημάνει και ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. Ο κ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε προβληματισμένος στον Σκάι για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία. «Ζούμε σε ένα περιβάλλον διαρκούς αβεβαιότητας, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει κρίση ανάλογη αυτής του 2008» επισήμανε.

Τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη με ένα μεγάλο οικονομικό σοκ παρόμοιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 επισείει η Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν επειγόντως.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, τα σενάρια για την οικονομία λόγω του κορονοϊού είναι τα εξής:

1 Ηπιο σενάριο: Η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του Μαρτίου και καταγράφεται μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,1%-0,3% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη.

2 Μετριοπαθές σενάριο: Η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του δεύτερου τριμήνου του 2020. Καταγράφεται μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,4%-0,6% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη.

3 Δυσμενές σενάριο: Η επιδημία επεκτείνεται και στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Καταγράφεται μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,7%-0,9% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη.

Ανησυχία όμως επικρατεί και το τραπεζικό σύστημα! Οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank εκτιμούν ότι μπορεί να χαθούν έως και 1,7 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ!

Η τράπεζα παραθέτει τρία σενάρια (συγκρατημένη εξάπλωση, ντόμινο στην ευρωζώνη και ευρύτερη εγχώρια επιδημία), που δείχνουν μια πτώση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ για το 2020 κατά 0,4%-0,9% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας του Covid-19.

Στο χειρότερο σενάριο (-0,9%) η επίπτωση θα είναι της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Εκτιμάται, πάντως, ότι οι συνέπειες θα έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια και αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσουν χρονικά το τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ η οικονομία θα ανακάμψει δυναμικά το 2021.

Και μέσα σε όλα αυτά το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα! Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 4,1% στις 602,48 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,61%, στις 1.529,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,14% στις 441,57 μονάδες.

Η κήρυξη του κορονοϊού σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενέτεινε τις πιέσεις και στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο Dow Jones υποχώρησε χθες πάνω από 5% και η Wall Street μπήκε σε καθεστώς μεσοπρόθεσμου κίνδυνου (bear market).

Ανησυχία προκάλεσε και η χθεσινή απόφαση της Deutsche Bank να καθυστερήσει την αποπληρωμή ομολόγων 1,25 δισ. δολαρίων, που λήγουν τον επόμενο μήνα.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα