Πάιατ: Αποδοκίμασε τα προκλητικά fake news του Ερντογάν

Στήριξη του Αμερικανού πρέσβη έναντι της Τουρκίας. «Δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της»Καθαρή δήλωση στήριξης της Ελλάδας έναντι των επιθέσεων που μας έχει εξαπολύσει η Τουρκία στα σύνορα του Εβρου και του Αιγαίου με προκάλυμμα τους μετανάστες και «καρφί» στον Ταγίπ Ερντογάν για «fake news» τα οποία πρέπει να σταματήσει (σ.σ.: εννοώντας αυτά που λέει περί νεκρών μεταναστών από ελληνικά πυρά) έκανε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ έπειτα από συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Το θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών ήταν η προκλητικότητα-επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας το τελευταίο διάστημα και ειδικά τα επεισόδια στον Εβρο με τους μετανάστες, τα οποία συνεχίζονται, αλλά και ο εμβολισμός του σκάφους του Λιμενικού από πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής στην Κω. Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Αμερικανός πρεσβευτής εξέφρασε την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της.

Ανάρτηση

«Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να συνεχίζουμε τον στενό συντονισμό με τον υπουργό Νίκο Δένδια, καθώς υποστηρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της και εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση των εντάσεων καθώς και τον τερματισμό των προκλητικών ενεργειών και ψευδών ισχυρισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» σημείωσε ο Τζέφρι Πάιατ με ανάρτησή του στο twitter.

Και η Αθήνα στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας στην Αγκυρα. «Αν αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή είμαστε έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε. Προφανώς και είναι προκλητική ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς θα αντιδράσουμε αναλόγως και με τον βαθμό της επίθεσης. Θέλω να ξέρετε ότι δεν εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση. Διατηρούμε τις δυνάμεις μας. Τα επιχειρησιακά μέσα, τις αυξημένες περιπολίες» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ερωτηθείς για το σοβαρό επεισόδιο απόπειρας εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού Σώματος από την τουρκική ακτοφυλακίδα. Ερωτηθείς για το τι θεωρεί σοβαρή επίθεση, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε: «Υπάρχουν και “κόκκινες” γραμμές. Εάν απειληθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να ξέρετε ότι το Λιμενικό Σώμα θα αντιδράσει αναλόγως».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε τις προκλητικές δηλώσεις του Τ. Ερντογάν και την επιθετική ρητορική του σε βάρος της χώρας μας, λέγοντας ότι αποτελούν «προάγγελο συνειδητής στρατηγικής κλιμάκωσης της έντασης». Τον επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, που είπε ότι «δεν μπορείτε πλέον να λύσετε προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς την Τουρκία» και προσθέτοντας προκλητικά ότι «το εντατικό έργο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο συνεχίζεται». Χθες τουρκικά μαχητικά έβαλαν στο στόχαστρο τη Στρογγύλη, κάνοντας πτήση πάνω από το νησί. Συνολικά χθες στο Αιγαίο σημειώθηκαν επτά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, πέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών και μία εμπλοκή.

Χρυσοχοΐδης από Εβρο: «Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν θα περάσει κανείς»

Στον Εβρο βρέθηκαν λίγο πριν από τις 10 το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λεζερί και τη διευθύντρια της Μονάδας Επιχειρησιακής Ανταπόκρισης Rabit Ανα Κριστίνα Χόρχε.
Αρχικά μετέβησαν στο φυλάκιο στις Καστανιές Εβρου, όπου ενημερώθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων για την κατάσταση που επικρατεί στη συνοριογραμμή, ενώ στη συνέχεια μίλησαν στο Πολιτιστικό Πολυκέντρο Ορεστιάδας στο προσωπικό που διέθεσαν τα κράτη-μέλη για την επιχείρηση Rabit.

«Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν θα περάσει κανείς. Γιατί εδώ είναι Ελλάδα, εδώ είναι τα σύνορα, εδώ αρχίζει η Ευρώπη… Ο Εβρος δεν είναι ένα ποτάμι που χωρίζει, είναι μια ορμή γεμάτη ζωή. Είναι η ζωή σας, η ζωή του ακρίτα και η ζωή του νερού» διαμήνυσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τόνισε με νόημα: «Η Ευρώπη είναι εδώ, ενωμένη και αποφασισμένη για τη φύλαξη των συνόρων της από την εισβολή απελπισμένων ανθρώπων, που τους χρησιμοποιεί ανάλγητα, σαν γεωπολιτικά πιόνια η γείτονα χώρα».

Έπειτα απευθύνθηκε στους ακρίτες του Εβρου: «Φυλάτε αυτόν τον τόπο κι αυτό το ποτάμι χιλιάδες χρόνια. Τα σύνορα είναι μια ομίχλη που, άμα δεν ανήκεις, χάνεσαι. Πρέπει να νιώθεις ποιος είσαι και να ξέρεις πού πατάς. Κι εσείς τα γνωρίζετε και τα δυο καλά, το έχετε πολλές φορές δείξει, το διατρανώνετε και τώρα».

Οπως και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού με τα στελέχη της Ευρωβουλής, μετά τα εκτεταμένα βίαια επεισόδια το βράδυ της Τετάρτης με ρίψεις χημικών και μολότοφ από την τουρκική πλευρά η κατάσταση παρουσιάζει επιφανειακή ηρεμία, ενώ συνεχίζονται οι αφίξεις μελών της Frontex για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα