Ώρα μεγάλων αποφάσεων

Η σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, όποτε περάσει η λαίλαπα της πανδημίας του κορονοϊού, θα είναι το επόμενο μείζον πολιτικό θέμα στην πατρίδα μας. Οποτε διαταράσσεται η κανονικότητα στις ζωές των ανθρώπων, η αγορά πλήττεται. Η ένταση και το βάθος του πλήγματος πάντοτε σχετίζονται με τη διάρκεια των φαινομένων και των γεγονότων που προκάλεσαν αυτή τη διαταραχή.

Η πανδημία του κορονοϊού δεν είναι υπόθεση ημέρας ή ημερών. Ηδη απασχολεί την ανθρωπότητα εδώ και αρκετές εβδομάδες και η πατρίδα μας, η οποία ασθμαίνει οικονομικά λόγω της δεκαετούς μνημονιακής περιπέτειάς της, θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ενώ έδειχνε να αχνοφέγγει η έξοδος από την κρίση, μπορεί να υποχρεωθούμε να περάσουμε μια ακόμα μεγαλύτερη λόγω αυτού του έκτακτου γεγονότος.

Η ασπίδα που μπορεί να γλιτώσει τους πολίτες από τα χειρότερα βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης. Η εφημερίδα μας σημείωνε στο κύριο άρθρο της Παρασκευής: «Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από την καταβολή δόσεων για τα δάνειά της και τα επιτόκια αυτών μέχρι να λήξει ο συναγερμός της πανδημίας. Η κυβέρνηση οφείλει να χρησιμοποιήσει το “μαξιλάρι” των περισσότερων από 30 δισ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί για να βοηθήσει την αγορά να ορθοποδήσει.

Να ανασταλεί η καταβολή των δημοτικών τελών από τις επιχειρήσεις. Το ίδιο να συμβεί και με τις δόσεις των τραπεζικών δανείων, τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών και τις δόσεις του ΦΠΑ. Επίσης, να παγώσει για την ώρα η καταβολή δόσεων (από ρυθμίσεις) για οφειλές προς το Δημόσιο και το αυτό να ισχύσει για την αποπληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Όταν η πολιτική εξουσία παγώνει την αγορά λόγω ανωτέρας βίας, δεν μπορεί να διατηρεί “ζεστές” τις οφειλές και να υποχρεώνει την άμεση αποπληρωμή τους».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία αλλά και την υποχρέωση να μεταβεί από το στάδιο της απλής, συνετής διαχείρισης εξουσίας σ’ εκείνο της εθνικής ηγεσίας. Τα πρώτα μέτρα για την ανακούφιση των συνεπειών από την οικονομική αναταραχή που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, όλοι όσοι έχουν επαφή με την αγορά και συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι αρκετά.

Το μείζον είναι να τονωθεί η κατανάλωση. Να πέσει χρήμα στην αγορά. Να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις οι οποίες κλείνουν υποχρεωτικά λόγω των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, αλλά και εκείνες που θα δουν τους τζίρους τους να κατακρημνίζονται. Το «μαξιλάρι» των περισσότερων από 30 δισ. ευρώ πρέπει να διατεθεί στην ελληνική οικονομία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα