Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αληθινό αριθμό των κρουσμάτων!

Τα αυστηρά κριτήρια που έθεσε ο ΕΟΔΥ για το τεστ που ανιχνεύει τον ιό δεν επιτρέπουν να υπάρχει η πραγματική εικόνα για την κατάσταση στη χώραΔιαγνωστικά τεστ… τέλος για ασθενείς με ήπια συμπτώματα είναι το «διά ταύτα» της απόφασης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που αυστηροποιεί τα κριτήρια για το ποιος θα κάνει την εξέταση ανίχνευσης του κορονοϊού, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα τι ορίζεται ως κρούσμα.

Την ώρα που οι φορείς του ιού πολλαπλασιάζονται στη χώρα και τα ορφανά κρούσματα αυξάνονται, οι υγειονομικές Αρχές αποφάσισαν να επικεντρωθούν στη διάγνωση μόνο των βαρέων περιστατικών, με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα να δηλώνει πως εφεξής θα εξετάζονται για τη νόσο Covid-19 μόνο τα σοβαρά περιστατικά. Σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, είναι ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, καθώς και το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας που εμφανίζει οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.

Αυτό ωστόσο καθιστά μονόδρομο για όσους ανησυχούν ότι εκδηλώνουν ελαφρά συμπτώματα του ιού χωρίς να εμπίπτουν στις προδιαγραφές που θέτει ο ΕΟΔΥ τα ιδιωτικά εργαστήρια, με το κόστος να φτάνει έως και τα 300 ευρώ! Και μπορεί οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για όσους δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα να επικεντρώνονται στον αυτοπεριορισμό με την πάγια θέση ότι δεν χρειάζεται να κάνουν την εξέταση για τον κορονοϊό, όμως όσοι εξ αυτών επιθυμούν να βάλουν τέλος στην αγωνία τους θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Επιβεβαίωση

Μάλιστα, η απόφαση να μπει φρένο σε όσους μπορούν να κάνουν δωρεάν τα διαγνωστικά τεστ επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» για τις σοβαρές ελλείψεις διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία, που «σπρώχνουν» εκατοντάδες πολίτες στο κατώφλι των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και νοσοκομείων, ενισχύοντας έτσι φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Το σοβαρότερο όλων όμως είναι ότι με αυτά τα δεδομένα δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα. Εφόσον δεν γίνεται τεστ σε πολλούς, αυτά μπορεί να είναι χιλιάδες!

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, οι τιμές σε κάποιο πιστοποιημένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για ένα τεστ ανίχνευσης κυμαίνονται από 150 έως 200 ευρώ, ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που έχουν καταβάλει πολύ περισσότερα χρήματα για να εξεταστούν.

Η κατάσταση αυτή πάντως οδηγεί αναπόφευκτα σε δύο ταχύτητες πολιτών και στην υγεία, που δεν είναι άλλες από τους έχοντες και τους μη έχοντες.

Και αυτό καθώς μπορεί επώνυμοι και ευκατάστατοι πολίτες να μεταβαίνουν με άνεση σε κάποιο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όμως χιλιάδες συμπολίτες τους στερούνται τη δυνατότητα για οικονομικούς λόγους.

Πάντως ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να γίνει αφορμή αυτός ο ιός για αισχροκέρδεια σε βάρος ανθρώπων οι οποίοι νομίζουν ότι είναι αρνητικοί ενώ είναι στον χρόνο επώασης της νόσου», επισημαίνοντας τον κίνδυνο το τεστ να βγει αρχικά αρνητικό, ενώ σε λίγες ημέρες -κατά τη φάση της επώασης- θα μπορούσε να βγει θετικό στον κορονοϊό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα