Η πανδημία απειλεί άμεσα τους καρκινοπαθείς!

Μπλόκαραν οι ακτινοθεραπείες λόγω του κορονοϊού στα νοσοκομεία, με τη λίστα αναμονής να ξεπερνά τους τρεις μήνεςΡεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Κραυγή αγωνίας βγάζουν οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού εντείνει το πρόβλημα με τις ήδη μεγάλες λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, που πλέον ξεπερνούν τους τρεις μήνες. Την ίδια ώρα, οι καρκινοπαθείς τρέμουν στη σκέψη ότι η επιδημία που εξαπλώνεται ραγδαία και στη χώρα μας θα δοκιμάσει την αντοχή του ήδη εξαντλημένου και ελάχιστου ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, όπως βλέπουμε να συμβαίνει με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στη γειτονική μας Ιταλία και την Κίνα.

Μάλιστα, δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους για τους ανθρώπους που δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και σπεύδουν στα νοσοκομεία για ένα απλό συνάχι, όπως είπε στη «δημοκρατία» η πρόεδρος της Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών ΚΕΦΙ Ζωή Γραμματόγλου, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). «Υπάρχει πανικός και κακή οργάνωση στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Οι ασθενείς έχουν πανικοβληθεί και φοβούνται ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές του ελάχιστου ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικό προσωπικού, όπως στην Ιταλία. Κάνω έκκληση στους συνανθρώπους μας να παραμείνουν σπίτι τους και να μην επιβαρύνουν τα νοσοκομεία για απλά πράγματα. Πρέπει να προστατεύουμε τους καρκινοπαθείς και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Η μάχη των ασθενών με τον χρόνο γίνεται ολοένα και πιο άνιση γιατί όσο εξαπλώνεται η επιδημία του κορονοϊού στη χώρα μας τόσο εντείνεται και το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία. Ενδεικτικά στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» δεν πραγματοποιούνται ακτινοθεραπείες, ενώ η λίστα αναμονής στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο είναι ως τον Μάιο και στον «Αγιο Σάββα» ξεπερνά τους τρεις μήνες. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Από τη μια, επειδή είναι ελάχιστο το ιατρικό και κυρίως το νοσηλευτικό προσωπικό και, από την άλλη, επειδή τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα κλείνουν στις 3 το μεσημέρι.

«Στο Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” δεν πραγματοποιούνται ακτινοθεραπείες, γιατί έχει χαλάσει ο αξονικός τομογράφος. Για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία οι ασθενείς πρέπει να κάνουν αξονική, αλλά το μηχάνημα στο εν λόγω νοσοκομείο δεν λειτουργεί. Ετσι, ψάχνουν σε κατάσταση πανικού να βρουν νοσοκομείο να κάνουν τη θεραπεία τους» καταγγέλλει η κυρία Γραμματόγλου και συνεχίζει: «Στο Ογκολογικό Νοσοκομείο “Αγιος Σάββας” η αναμονή ξεπερνά τους τρεις μήνες. Μέλος μας που πήγε πρόσφατα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401 του είπαν ότι μπορεί να υποβληθεί σε ακτινοβολία τον… Μάιο. Η κατάσταση είναι τραγική και αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ανυπόφορη».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΦΙ, το υπουργείο Υγείας πρέπει να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των καρκινοπαθών, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, και να ενισχύσει με προσωπικό τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα των νοσοκομείων, ώστε να λειτουργούν ως το βράδυ, όπως συμβαίνει και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, που πραγματοποιούν ακτινοθεραπείες ως τις 11 τη νύχτα. Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα που αφορούν τη χημειοθεραπεία. «Ευτυχώς η διαδικασία της χημειοθεραπείας γίνεται κανονικά, χωρίς καθυστερήσεις και με επάρκεια φάρμακων. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ανησυχούν οι ασθενείς μας» επισημαίνει η κυρία Γραμματόγλου.

Στο μεταξύ, σε πολύ καλύτερη κατάσταση φαίνεται να είναι οι νεφροπαθείς στη χώρα μας. Δεν υπάρχει καθυστέρηση στις αιμοκαθάρσεις, όλα γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα μέτρα προφύλαξης, ενώ στο άμεσο μέλλον ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ορίσει μια Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποκλειστικά για τους νεφροπαθείς που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό. «Για την ώρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και όλα γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Γρήγορης Λεοντόπουλος και συνέχισε:

«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κυρία Καρποδίνη η οποία σχεδιάζει το επόμενο βήμα, που είναι μια ΜΤΝ αποκλειστικά για τους νεφροπαθείς που έχουν κολλήσει τον κορονοϊό». Οσον αφορά την αιμοδοσία, οι εθελοντές αιμοδότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται με το αίμα, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα:

«Οι εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα τμήματα Αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων και να δίνουν αίμα, γιατί τώρα το χρειαζόμαστε όσο ποτέ» είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Χρήστος Πρωτόπαπας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα