Ανεξέλεγκτες οι τράπεζες (και) εν μέσω της πανδημίας

Απροστάτευτοι έναντι του κορονοϊού οι 38.000 εργαζόμενοι. Αστεία τα μέτρα στα υποκαταστήματαΑπό την
Ντίνα Ιωακειμίδου

Εκχώρηση στις τράπεζες κάθε πρωτοβουλίας για την προστασία των 38.000 εργαζομένων σε αυτές, καθώς και του συναλλασσόμενου κοινού έναντι του ιού Covid-19, καθώς και ανυπαρξία ελέγχου εκ μέρους της Πολιτείας για τα μέτρα προφύλαξης που αυτές λαμβάνουν χαρακτηρίζουν την κατάσταση έως τώρα στον τραπεζικό τομέα.

Για την περίπτωση των τραπεζών δεν εκδόθηκε ΠΝΠ, αλλά η εκτελεστική επιτροπή εκάστης εξ αυτών εκδίδει τις οδηγίες προφύλαξης με μεγάλη -δυστυχώς-, όπως διαπιστώνεται, καθυστέρηση. Και δεν είναι μόνο αυτό: Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες διακρίνονται για τις πολλαπλές ταχύτητες των εργαζομένων τους. Από το στελεχιακό δυναμικό του, στο προσωπικό που συναλλάσσεται με το κοινό και που παραμένει στις θέσεις του έως και τους ενοικιαζόμενους υπαλλήλους των τραπεζών, η επισφάλεια αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.

Την περασμένη Παρασκευή η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων συνεχίζεται κανονικά», προτρέποντας το συναλλακτικό κοινό «να περιορίσει τη διενέργεια συναλλαγών με φυσικό τρόπο, όπως και τη χρήση μετρητών». Μια ανακοίνωση εν ολίγοις γενικόλογη. Η ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων) από την πλευρά της με συνεχείς σχεδόν τις τελευταίες ημέρες ανακοινώσεις της ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης εργαζομένων, όπως -μεταξύ άλλων- τη λειτουργία των τραπεζών με τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και την αναμονή των πελατών να γίνεται εκτός καταστήματος.

Ποια είναι η εικόνα, όμως, που μέχρι στιγμής επικρατεί στις τράπεζες, όπως τη μεταφέρει στη «δημοκρατία» ενοικιαζόμενος εργαζόμενος της Τράπεζας Πειραιώς; «Στο τμήμα που εργάζομαι στην τράπεζα ο κανόνας είναι μεγάλες αίθουσες, στις οποίες συνωστίζονται πολλοί εργαζόμενοι. Την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρξε πρόβλεψη ούτε για αντισηπτικά, τα οποία κουβαλούσαμε εμείς από το σπίτι μας.

Χωρίς καθαριστικά

Οι καθαρίστριες επίσης στις τράπεζες δεν είχαν στη διάθεσή τους κατάλληλα καθαριστικά. Το εκπληκτικό είναι ότι, ενώ είχαμε κρούσματα στην τράπεζα (ακόμη και ο πρόεδρος της Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου έχει νοσήσει), η απολύμανση κατά περίπτωση πραγματοποιήθηκε μόνο στον όροφο που εκδηλώθηκε το κρούσμα.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες δήλωσαν ότι το 75% θα παραμείνει στο πόστο του και το 25% θα εργαστεί από το σπίτι. Τελικά, σήμερα ανακοίνωσαν ότι το 60% θα δουλεύει από το σπίτι και το 40% θα πηγαίνει στην εργασία του κανονικά. Θέλω να υπογραμμίσω ότι το 40% που αναφέρουν στο δικό μου τμήμα περιλαμβάνει τουλάχιστον 350 εργαζομένους».

Η Γιώτα Λαζαροπούλου, πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων της Εθνοdata, δεν φείδεται των λόγων της. «Ούτε λίγο ούτε πολύ, το μήνυμα που έχει σταλεί είναι ότι δεν είστε όλοι ίσια και όμοια. Τα στελέχη από τα κεντρικά των τραπεζών έχουν πάρει τους υπολογιστές τους και εργάζονται κανονικότατα από την πρώτη στιγμή, προστατευμένοι στα σπίτια τους. Μετά έχουμε τους υπαλλήλους που συναλλάσσονται με το κοινό και στον πάτο της πυραμίδας τους ενοικιαζόμενους εργαζομένους. Ασαφής συνολικότερα παραμένει η ανακοίνωση ως προς τα κριτήρια για το ποιοι θα εργάζονται με τηλεργασία και ποιοι όχι, ενώ είναι ανύπαρκτος ο έλεγχος από την πλευρά της Πολιτείας ως προς την κατάσταση που επικρατεί στα υποκαταστήματα. Επίσης, μόνο ως εμπαιγμό μπορούμε να αντιληφθούμε το δικαίωμα στην άδεια ειδικού σκοπού, όταν ανακοινώνεται ότι θα πρέπει το παιδί να πηγαίνει ήδη σε παιδικό σταθμό για να μπορέσεις να τη λάβεις. Εάν το παιδί το πρόσεχε έως τώρα ο παππούς ή η γιαγιά, που υπό τις νέες συνθήκες καθίσταται απαγορευτικό, ο εργαζόμενος τι εναλλακτικές επιλογές έχει; Και να έρθουμε τώρα στο ζήτημα των καθαριστριών που απασχολούνται στις τράπεζες ως εργολαβικές ωρομίσθιες εργαζόμενες. Για ποια σχολαστική καθαριότητα μιλάμε, όταν απασχολούνται σε πολλές επιχειρήσεις και πληρώνονται με την ώρα; Πολλώ δε μάλλον, που οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα μη καταβολής δεδουλευμένων. Για να αναρωτηθούμε τελικά ποιους αφορά η τηλεργασία και πόσες από τις τράπεζες έχουν τις αντίστοιχες δομές για κάτι τέτοιο» καταλήγει η κυρία Λαζαροπούλου.

Ερώτημα στο οποίο θα συμφωνήσει και ο γενικός γραμματέας της ΟΤΟΕ Αχιλλέας Μυλωνόπουλος, ο οποίος σημειώνει εμφατικά: «Το πρόβλημα αφορά όχι στις κεντρικές υπηρεσίες των τραπεζών, αλλά τα υποκαταστήματα, τους εργαζομένους σε αυτά και στο κοινό. Η δυνατότητα για τηλεργασία διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα, καθώς τα συστήματα και οι δομές είναι εντελώς διαφορετικές».

Χθες, πάντως, τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Εurobank και η Αlpha Bank με ανακοινώσεις τους έκαναν λόγο για αύξηση των μέτρων προστασίας. Ευχόμαστε να μην είναι αργά…

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα