«Θα ανέβουμε γολγοθά τον Απρίλιο»

Για κορύφωση της πανδημίας το Πάσχα μίλησε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ι. Τούντας. «Πρέπει να συμμορφωθούμε με τα μέτρα»Στην πρόβλεψη ότι έχουμε μπροστά μας έναν γολγοθά προχώρησε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας, ο οποίος εκτίμησε ότι στη χώρα μας «θα δούμε κορύφωση της πανδημίας μέσα στον Απρίλιο, με αρχές Μαΐου»! 

Ο κ. Τούντας ήταν χθες το πρωί καλεσμένος του τηλεοπτικού σταθμού Open και στην ερώτηση αν η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια μεγάλη διασπορά κρουσμάτων ως το Πάσχα απάντησε:

«Δεν θα ήθελα να μιλήσω με νούμερα, επειδή αλλάζουν κάθε μέρα, αλλά, αν πάρουμε τα μέτρα που προτείνει η Πολιτεία, θα δούμε κορύφωση της επιδημίας μέσα στον Απρίλιο, με αρχές Μαΐου. Αυτή είναι η μάχη που δίνεται τώρα. Αν πάνε όλα καλά και τηρηθούν τα μέτρα, μόνο τότε, σε αυτό το διάστημα, θα δούμε μείωση των κρουσμάτων».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν αποκλείεται η έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού να συνεχιστεί ως τον Ιούνιο, αν ο κόσμος δεν συμμορφωθεί με τις οδηγίες των υγειονομικών Αρχών και η διάδοση του ιού ξεφύγει: «Εχουμε έναν γολγοθά για τον επόμενο μήνα, αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Εάν ξεφύγει η διάδοση του ιού μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, τότε η όλη περιπέτειά μας θα κρατήσει ως και τον Ιούνιο.

Η χώρα μας, βέβαια, δεν βρίσκεται στην κατάσταση της Ιταλίας, επειδή εμείς πήραμε πολύ γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρουμε μέτρα επιπλέον από τα ήδη υπάρχοντα» τόνισε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, συστήνοντας παράλληλα στους πολίτες «να ακολουθούν όλα τα μέτρα προφύλαξης που έχει ορίσει η κυβέρνηση – γάντια, συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού». Οπως τόνισε, κανείς δεν είναι ακόμη σε θέση να προβλέψει με βεβαιότητα πότε θα τερματιστεί η κρίση με τον Covid-19 που σαρώνει όλον τον πλανήτη: «Είναι πολλά τα πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε για τον συγκεκριμένο ιό και γι’ αυτό υπάρχει μια αβεβαιότητα στις προβλέψεις μας. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε οριστικές απαντήσεις για το πότε θα τελειώσει η κρίση με τον κορονοϊό, αλλά πρέπει να ανταποκριθούμε με ψυχραιμία». 

Όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων ο κ. Τούντας είπε: «Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή πόσα είναι τα μη διαγνωσμένα κρούσματα και από χώρα σε χώρα η διάγνωση διαφέρει».

Τέλος, προέτρεψε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό με άλλους ανθρώπους: «Το βέβαιο είναι ότι, αν θέλουμε να κάμψουμε τον ρυθμό της επιδημίας, πρέπει να μειώσουμε τη μετάδοση του ιού, μένοντας σπίτι».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα