Ασπιρίνη τα μέτρα για την πανδημία!

Άτολμες οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης! Δάνεια 1 δισ. και ευρωπαϊκά κονδύλια 1,8 δισ. προς (ορισμένες) επιχειρήσειςΡεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Κρατικά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ και ευρωπαϊκές ενισχύσεις ύψους 1,8 δισ. προς τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια κάπως άτολμη προσπάθεια να στηρίξει την πραγματική οικονομία που κλονίζεται από την πανδημία. 

Την ώρα που όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ρίχνουν «ζεστό» χρήμα πολλών δισ. ευρώ, η Ελλάδα προσπαθεί να θωρακίσει την οικονομία με αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιδότηση της εργασίας και δάνεια τα οποία θα πρέπει να φορτωθούν οι επιχειρηματίες. Οι παρεμβάσεις, μάλιστα, δεν είναι οριζόντιες, καθώς η κυβέρνηση θα επιλέξει ποιοι έχουν πληγεί αρκετά και ποιοι όχι, προκειμένου να αποζημιωθούν.

Το έκτακτο πακέτο περιλαμβάνει κρατικά δάνεια τα οποία θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, με συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα καταβληθεί ειδική επιδότηση των 800 ευρώ σε εργαζομένους, αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ως έχει για φέτος και οι νέες αντικειμενικές θα τεθούν σε ισχύ από το 2021, ενώ μειώνονται στο 60% τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης και πρώτης κατοικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και φυσικών προσώπων,

Το πακέτο μέτρων παρουσίασαν χθες οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (αναλύεται εκτενώς και στις επόμενες σελίδες) και περιλαμβάνει τα εξής:

1 Τετράμηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων: Αφορά όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοιχτές ή λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους είτε κλείνουν με κρατική εντολή ή με δική τους πρωτοβουλία. Οι ΚΑΔ θα οριστούν με βάση τα ημερήσια στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών που αυτό διαθέτει, σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις για απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων που έχουν εκδοθεί.

Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο. Εάν απαιτηθεί, θα δοθεί παράταση. Για όλες τις επιχειρήσεις αναστέλλονται για τέσσερις μήνες, δηλαδή έως τις 31 Ιουλίου, για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις:

• Η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ, πληρωτέες Μαρτίου.

• Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ ή στα Ελεγκτικά Κέντρα.

• Η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Ηδη έχουν κλείσει περίπου 220.000 επιχειρήσεις με περίπου 600.000 εργαζομένους, ενώ τουλάχιστον 100.000 επιπλέον επιχειρήσεις με περισσότερους από 200.000 εργαζομένους, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, επηρεάζονται και θα ενταχθούν στο μέτρο.

2 Τρίμηνη αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών: Αφορά εισφορές μηνός Φεβρουαρίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.

3 Καθιερώνεται ειδικό μέτρο «επιστρεπτέας προκαταβολής». Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται και είναι επί της ουσίας ένα κρατικό «δάνειο», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα επιστραφεί από τις επιχειρήσεις στο κράτος στο μέλλον, εν μέρει ή στο σύνολό του. Πρακτικά, οι επιχειρήσεις με κριτήρια την πτώση του τζίρου, το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος τους ή ενδεχομένως και την καταστροφή αποθεμάτων θα λάβουν μέσω TAXISnet, στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στην Εφορία, συνολικά 1 δισ. ευρώ και πάλι, υπό την ανελαστική προϋπόθεση να μην κάνουν απολύσεις.

4 Θα διατεθούν πόροι 1,8 δισ. ευρώ από το ειδικό ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα