«Ελλιπές» πακέτο που μεταθέτει και δεν λύνει τα προβλήματα!

Με το σοκ που έχει υποστεί η αγορά είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί μηχανισμός για την πληρωμή των υπό αναστολή χρεώνAπροστάτευτοι απέναντι στο οικονομικό «τσουνάμι» του κορονοϊού βρίσκονται σειρά επαγγελματιών επιχειρήσεων και εργαζομένων που δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους των μέτρων στήριξης. 

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης, ανακοινώνει τα μέτρα… σε δόσεις, παρότι τα προβλήματα των πολιτών υφίστανται (και συνεχώς μεγεθύνονται) εδώ και τώρα!

Για την ώρα, την ασπίδα της πραγματικής οικονομίας διαμορφώνουν οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και τα ελάχιστα χρήματα που θα δοθούν μόνο σε όσους έκλεισαν με κρατική εντολή. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές με νύχια και με δόντια αλλά και οι εργαζόμενοί τους θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο για να δουν κρατική αρωγή. Και αν προλάβουν να τη δουν πριν βάλουν λουκέτο.

Δικηγόροι, λογιστές, τεχνίτες (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.λπ.), μέσα ενημέρωσης, ταξί, τουριστικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κ.ά. που βλέπουν καθημερινά τον τζίρο τους να γκρεμίζεται θα πρέπει να περιμένουν τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης που στην καλύτερη περίπτωση θα γίνουν τον επόμενο μήνα! Ομως και το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε δεν λύνει πολλά από τα προβλήματα των δικαιούχων. Ειδικότερα:

Η αναστολή των υποχρεώσεων του Μαρτίου προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει κάποιο ουσιαστικό όφελος, καθώς απλά μεταθέτει το πρόβλημα. Είναι σίγουρο πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί επιπρόσθετη της ήδη προβλεπόμενης παράταση του μέτρου. Και αυτό διότι, ανεξάρτητα από την πορεία της πανδημίας, το σοκ από τη μείωση της κατανάλωσης στην αγορά εκτιμάται πως θα επηρεάσει δραματικά τα έσοδα των επιχειρήσεων όχι μόνο τον Απρίλιο, αλλά και άλλους μήνες. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα θέσπισης ενός μηχανισμού ρύθμισης και μετάθεσης της αποπληρωμής των προς αναστολή οφειλών σε τέτοιο βάθος χρόνου, που θα διασφαλίζει την αποτροπή συσσώρευσης νέων βαρών στις πλάτες των επιχειρήσεων, με το ξημέρωμα της «επόμενης μέρας» της κρίσης.

Η ενίσχυση των 800 ευρώ, τόσο για τους αυτοαπασχολουμένους όσο και για τους εργαζομένους, θα δοθεί για ένα διάστημα ουσιαστικά δύο μηνών. Για τους δικαιούχους που δεν έχουν άλλο εργαζόμενο μέλος στην οικογένειά τους είναι μάλλον αμφίβολη η δυνατότητα το ποσό αυτό να καλύψει τις βασικές τους ανάγκες διαβίωσης έως το τέλος Απριλίου.

Δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος διαχείρισης των επιταγών που λήγουν και για τα προσωπικά δάνεια των επιχειρηματιών, στον βαθμό που οι ρυθμίσεις αναφέρονται στα επιχειρηματικά τους δάνεια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα