«Πρόδωσε» τις ελλείψεις η αναζήτηση εθελοντών!

Μετά τις καθυστερήσεις, το υπ. Υγείας επιταχύνει τις προσλήψεις, αλλά ψάχνει βοήθεια από συνταξιούχους – φοιτητές!Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Ο πόλεμος με τον κορονοϊό, αυτόν τον αόρατο και ύπουλο εχθρό, έχει ξεκινήσει, και γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας ζητάει τώρα εθελοντές όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, τεχνικοί) προκειμένου να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία που έχουν δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό. Ηδη, η καθυστέρηση στις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού όλο το προηγούμενο διάστημα έχει δραματικές επιπτώσεις στις υγειονομικές δομές της χώρας, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος και καλούνται τώρα να σηκώσουν όλο το βάρος της πανδημίας.

Προκειμένου να προλάβει το κακό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «τρέχει» όσο ποτέ άλλοτε τις προσλήψεις, προκειμένου να ενισχύσει τα νοσοκομεία μας με διαδικασία fast track. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ήδη στα νοσοκομεία της χώρας έχουν αναλάβει υπηρεσία 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Εχουν εγκριθεί ακόμα 2.145 προσλήψεις, συγκεκριμένα 431 γιατρών και 1.714 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, που θα γίνουν εντός του επόμενου 10ημέρου. Καθημερινά εγκρίνονται και άλλες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν στα νοσοκομεία.

Ραγδαία

Το υπουργείο Υγείας παραδέχεται ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι ραγδαία και αφήνει να εννοηθεί ότι, αν δεν προσέξουμε, τα νοσοκομεία θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν πολεμική ιατρική, δηλαδή επιλογή ασθενών για τις εντατικές. Για να μη φτάσουμε στο σημείο όπου είναι σήμερα η Ιταλία από την αρχή της επιδημίας του κορονοϊού, η ηγεσία του υπουργείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον πληθυσμό να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των ειδικών. Χθες, όμως, προχώρησε σε μια πρωτοφανή για καιρό ειρήνης ανακοίνωση, αποκαλύπτοντας το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουμε.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε εθελοντικό πρόγραμμα ενίσχυσης όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του COVID-19. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου ανάρτησε οδηγίες για όσους επιθυμούν να ενισχύσουν τα νοσοκομεία που «πάσχουν» από προσωπικό, αποκαλύπτοντας έτσι την πρωτόγνωρα δύσκολη κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν τα θεραπευτήρια όλης της χώρας τις επόμενες εβδομάδες.

Στην ιστοσελίδα ethelontes.gov.gr, οι ενδιαφερόμενοι (γιατροί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, διοικητικοί κ.λπ.) θα βρουν μια φόρμα στην οποία θα συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, την ειδικότητά τους, τηλέφωνο επικοινωνίας κ.λπ.

«Η υγειονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα από την πανδημία λόγω της νόσου COVID-19 είναι πρωτόγνωρη και η εξέλιξή της αναμένεται ραγδαία. Η προσφορά όλων μας είναι απαραίτητη, ώστε να αντιμετωπισθούν οι δυσανάλογες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Η στήριξη του Εθνικού

Συστήματος Υγείας και των επαγγελματιών του είναι απαραίτητη με όποιες δυνάμεις μπορεί ο καθένας μας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές, σε συνταξιούχους επιστημών υγείας, αλλά και σε όσους μπορούν να προσφέρουν «διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας, ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ακόλουθο σύνδεσμο: moh.gov.gr.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα