Ο Μανιτάκης σε σύγχυση για απολύσεις

Την Τετάρτη απείλησε τους δημοσίους υπαλλήλους ότι δεν θα τους καταβάλει τους μισθούς. Την Πέμπτη τα μάζεψε και είπε ότι δεν θα βάλει ποτέ την υπογραφή του σε απόλυση δημοσίου υπαλλήλου. Χθες -κι ενώ την Πέμπτη είχε υποστηρίξει ότι το Μνημόνιο δεν μιλά για απολύσεις- ήταν η μέρα για μία ακόμα παλινωδία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος από το βήμα της Βουλής κάλεσε τις υπηρεσίες να ακυρώσουν στην πράξη το μέτρο της διαθεσιμότητας με την εφαρμογή της κινητικότητας. Με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, άφησε σαφώς να εννοηθεί το προφανές. Οτι η διαθεσιμότητα οδηγεί σε απολύσεις.

 

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου στη Βουλή, ο κ. Μανιτάκης ανακοίνωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα το υπουργείο θα αποστείλει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ηλεκτρονικό έντυπο, προκειμένου να καταγράψουν τις ανάγκες που έχουν, ώστε να καλυφθούν από υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. «Οι υπηρεσίες δεν θα πρέπει να περιοριστούν στην καταγραφή, αλλά και να αιτιολογήσουν τις ανάγκες τους. Αμέσως μετά, τα έντυπα αυτά, όπως μας έρθουν, θα πάνε στην αρμόδια επιτροπή και εκείνη θα τα συστηματοποιήσει και θα τα αξιολογήσει και θα μοριοδοτήσει τις ανάγκες τους. Αν θέλουμε να ακυρώσουμε τη διαθεσιμότητα, πρέπει και οι υπηρεσίες να μας βοηθήσουν. Οι υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στις υπηρεσίες και πιθανόν να παραμείνουν και στις ίδιες υπηρεσίες τους» ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.

 

Ταυτόχρονα ο υπουργός, φωτογραφίζοντας συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΟΤΑ και δημάρχους, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον τους κάνοντας λόγο για ομάδες συμφερόντων και πολιτικά κίνητρα που πιέζουν να μην εφαρμοστεί ο νόμος. «Η Πολιτεία δεν θα υποχωρήσει σε ρουσφετολογικές πιέσεις. Και πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι κανένα ρουσφέτι δεν πρόκειται να περάσει στις μετατάξεις».

 

Χθες πάντως ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, μετά τη συνάντηση αντιπροσωπίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ και της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσο Βολουδάκη, δήλωσε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσανατολίζεται σε νέα νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα δύναται να υπογράψει μόνο του τις διαπιστωτικές πράξεις που αφορούν τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα των υπαλλήλων. Οπως δήλωσε ο κ. Μπαλασόπουλος, κατά τη συνάντηση με τον κ. Βολουδάκη τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης διαβεβαίωσαν τον υφυπουργό ότι οι δήμαρχοι της Αττικής και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν προτίθενται να παραδώσουν καμία λίστα.

 

Σε σχετική ανακοίνωσή της μάλιστα η ΠΟΕ - ΟΤΑ τόνισε: «Οποιος ακουμπήσει τον μισθό των εργαζομένων ΔΕ διοικητικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εκτός των άλλων θα αντιμετωπίσει και τη νομική διαδικασία περί μη καταβολής δεδουλευμένων».

 

 

Μακάριος Λαζαρίδης - Γιώργος Λυκουρέντζος

Ετικέτες: