Δεν αντέχουν πλέον (!) άλλες περικοπές τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε «επιχειρησιακή ύφεση» που απειλεί να τινάξει στον αέρα το αξιόμαχό τους, λόγω των περικοπών που έχει επιβάλει η τρόικα τόσο στις λειτουργικές δαπάνες όσο και στους μισθούς των στελεχών του Στρατεύματος, ήρθε η επιβεβαίωση από τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη.

 

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν πάντως, η ενέργεια του ανώτατου αξιωματικού να κάνει δηλώσεις δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις και προκάλεσε δυσμενή σχόλια για το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Η συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», αλλά και το εσωτερικό έγγραφο που απέστειλε ο κ. Χρηστίδης λίγες ημέρες νωρίτερα στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία αναφέρονται στην οργή και την αγανάκτηση που επικρατεί στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, καταγράφει τις επιπτώσεις που έχουν στο ηθικό και στις επιχειρησιακές δυνατότητες οι περικοπές σε όλα τα επίπεδα: «Περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού, με αναπόφευκτα συνεπακόλουθα τη μείωση της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως και τη δυσκολία συντήρησης και αναβάθμισης του υπάρχοντος υλικού, δεν μπορεί παρά να την επηρεάσει μεσο-μακροπρόθεσμα».

 

Ο κ. Χρηστίδης στη συνέντευξή του αναφέρει ότι «για να διατηρηθεί το αξιόμαχο απαιτείται επιχειρησιακή εκπαίδευση. Τα πληρώματα των πλοίων και οι επιτελείς των θαλάμων επιχειρήσεων χρειάζονται σκληρή, παρατεταμένη εκπαίδευση εν πλω, προκειμένου να εξασφαλίζονται η υψηλή ετοιμότητα, η αυτοπεποίθηση και το αναγκαίο ηθικό στην αντιμετώπιση των πραγματικών καταστάσεων».

 

Αναφερόμενος στα οδοιπορικά λέει: «Ολα ανεξαιρέτως τα υπουργεία έχουν θεσμοθετήσει και κατοχυρώσει πληρωμές των υπερωριών και εργασίας πέραν του πενθημέρου. Σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό είχε τη μορφή επιδόματος ως πάγια οδοιπορικά. Τυχόν κατάργηση των πάγιων οδοιπορικών θεωρώ ότι δεν είναι ηθικά δίκαιο, ενώ είναι ηθικά νόμιμη και δίκαιη η θεσμοθέτησή τους, στην ίδια ακριβώς λογική που είναι θεσμοθετημένα για τα Σώματα Ασφαλείας. Θεωρώ ότι η διατήρηση των πάγιων οδοιπορικών είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Να σας τονίσω ότι πολλά στελέχη εργάζονται πολύ πέραν του ωραρίου, χωρίς να έχουν ποτέ εισπράξει ένα ευρώ παραπάνω ή παλαιότερα μία δραχμή». Επιπλέον, ο κ. Χρηστίδης, στο έγγραφό του, ζητάει από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να δώσει απαντήσεις σε όσα ακούγονται για τη φορολόγηση των εφάπαξ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Πάντως, δεν πρέπει να αποκλείονται και περαιτέρω κινήσεις του, όπως η υποβολή παραίτησής τις ερχόμενες ημέρες.

 

Οι δηλώσεις του έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην πολιτική, καθώς και στην υπόλοιπη στρατιωτική ηγεσία, αλλά και στην κυβέρνηση. Πάντως, χθες το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε μαζί με τον αρχηγό ΓΕΝ σε εκδήλωση για τους Βαλκανικούς Πολέμους στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο δημαρχείο Παπάγου - Χολαργού. Τη συνέντευξη Χρηστίδη σχολίασαν βουλευτές από όλα τα κόμματα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ για συνέχιση του εμπαιγμού από την Πολιτεία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έκαναν λόγο οι απόστρατοι.

Ετικέτες: